Poliisin mukaan osa sähköpotkulautoja käyttävistä on yhä siinä käsityksessä, että niillä ajava rinnastetaan jalankulkijaan. Poliisi katsoi tarpeelliseksi muistuttaa jälleen sähköpotkulautoihin liittyvistä liikennesäännöistä.
Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että suosiotaan kasvattavat vuokrattavat sähköpotkulaudat kuuluvat ajoneuvolain pykälän 29 tarkoittamiin kevyisiin sähköajoneuvoihin. Samaisen lain pykälässä 52 määrätään, että tällaista ajoneuvoa kuljetettaessa on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä.
Laudoilla, joiden rakenteellinen maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa, ajetaan joko pyörätiellä tai sellaisen puuttuessa ajoradan reunassa. Vain alle 12-vuotiaat voivat sähköpotkulautailla jalkakäytävällä.
Poliisi kehottaa kaikkia sähköpotkulaudoilla liikkuvia kertaamaan perussäännöt ennen liikenteeseen lähtemistä.
Lue myös: Poliisi: Lähes jokainen sakotettu sähköpotkulautailija väittää, ettei tiennyt tästä kiellosta
Risteyksessä toimiminen sähköpotkulaudalla
Yleinen harhaluulo on, että muut väistävät suojatiellä sähköpotkulautailevaa. Poliisi huomauttaa, että vaikka lautaa ei tarvitsekaan suojatiellä välttämättä taluttaa, on sähköpotkulautailijan väistettävä autoa, ellei autolle ole merkitty väistämisvelvollisuutta tai se ei ole kääntymässä. Vain lautaansa taluttava rinnastetaan suojatiellä jalankulkijaan.
Pyörätiellä tai ajoradalla ajaessa väistetään oikealta tulevaa ajoneuvoa, jos ei muuta ole merkein osoitettu. Jos sähköpotkulaudan reitti risteää suojatien kanssa, sähköpotkulautailija antaa ylittävälle jalankulkijalle tietä.
Risteyksessä on myös näytettävä suuntamerkkiä kääntyessä. Jos itse sähköpotkulaudassa ei ole vilkkua, suuntamerkki näytetään kädellä.
Artikkeli jatkuu videon alla.
0:26Poliisin videolle tallentunut sähköpotkulautailija oli ajaa jalankulkijan päälle.
Toisen henkilön kuljettaminen on kielletty
Kevyen sähköajoneuvon kuten sähköpotkulaudan puikoissa kuljettaja on tietenkin selvin päin. Päihtyneenä ajamisella voi olla vakavat seuraukset paitsi kuljettajalle, myös sivullisille. Myös muut ajokuntoon liittyvät seikat, kuten väsymys tai huonovointisuus, ovat este turvalliselle ajamiselle.
Poliisi muistuttaa tiedotteessaan myös siitä, että sähköpotkulaudoilla toisen ihmisen kuljettaminen on kielletty. Kyyditseminen vaikeuttaa laudan turvallista käsittelyä vaarantaen liikenneturvallisuutta. Rangaistuksena on liikennevirhemaksu.
Sähkölaudan pysäyttäminen ja pysäköinti tulee tehdä siten, että lauta ei aiheuta vaaraa. Lautaa ei saa jättää niin, että siihen voi törmätä tai kompastua.
Lue myös: Onko sähköpotkulaudoilla ikärajaa?
Lähde: Poliisi