Poliisin mukaan olisi syytä pohtia, pitäisikö onnettomuuksien uhrien kuvaaminen kieltää onnettomuuspaikoilla. Myös pelastustoimi esittää, että asia pitäisi panna mietintään.
Ruotsissa astui vuoden vaihteessa voimaan laki, joka kieltää onnettomuuksien uhrien kuvaamisen. Oikeusministeriön mukaan Suomessa ei ole vireillä vastaavaa hanketta.
– On syytä pohtia tällaista mahdollisuutta meilläkin, sanoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta.
– Tarkkailemme tietysti tilannetta ja teemme sitten johtopäätöksiä lainsäädännön kehittämisestä, kertoo sisäministeriön pelastusosaston ylitarkastaja Jarkko Häyrinen.
Ajaste pitää vähintään epäeettisenä, että sivulliset julkaisevat sosiaalisessa mediassa uhreista ottamiaan kuvia. Lisäksi sivullisten parveilu onnettomuuspaikoilla haittaa poliisin ja pelastusyksiköiden toimintaa.
Häyrisen mukaan maalaisjärjellä varustetun ihmisen pitäisi ymmärtää, että esimerkiksi ajoneuvojen sijoittelu ja näköesteiden rakentelu on pois varsinaisesta uhrin auttamisesta.
– Ainakin minä henkilökohtaisesti paheksun uhrien kuvaamista, Häyrinen moittii.
Voi rikkoa lakia jo nyt
Uhrien kuvien julkaisu saattaa rikkoa jo nyt lakia. Ajaste kertoo, että kyseessä voi olla yksityiselämän loukkaaminen.
– Julkisella paikalla valokuvaaminen ei ole rangaistavaa, mutta tiedon levittämisessä saattaa syyllistyä rikokseen, Ajaste varoittaa.
Hän muistuttaa, että omaiset saavat tiedot "karmaisevalla tavalla", jos he saavat tiedot sosiaalisesta mediasta ennen kuin poliisi saapuu tuomaan suruviestiä.
Ajaste luettelee myös useita muita ongelmia, jotka koskevat onnettomuuspaikoilla tallustavia sivullisia. He saattavat vastoin tieliikennelakia esimerkiksi sotkea onnettomuuden jälkiä, mikä vaarantaa vakavien onnettomuuksien tutkintaa.
Lisäksi on paljon liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten autojen jättäminen vaarallisiin paikkoihin.