Poliisi: Puhakan surmaaminen oli Nordmon ajatuksissa ainakin viikon – toi haulikon metsästysmatkalta ja ampui useita laukauksia

Janne Puhakan kuolemaa tutkitaan nyt murhana 12:53
Näin rikostoimittaja kommentoi henkirikostutkinnan muuttumista murhatutkinnaksi.

Poliisi kertoo uutta tietoa Janne Puhakan epäillystä murhasta. Henkirikoksen motiivi liittyi parisuhteen päättymiseen ja Puhakan muuttoon pois yhteisestä asunnosta.

Poliisi kertoo, että Rolf Nordmo on myöntänyt kuulusteluissa surmanneensa Janne Puhakan ampumalla hänet metsästyshaulikollaan. Laukauksia on ollut useampi kuin yksi.

En voi kertoa kuulustelujen sisällöstä yksityiskohtaisesti, mutta hän on kertonut ampuneensa uhria haulikolla. Laukauksia on ollut useampi kuin yksi, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Högman kertoo MTV:lle

Poliisi epäilee, että rikos on tapahtunut vakaasta harkinnasta ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Högman ei ota kantaa siihen, perustuuko poliisin käsitys teon raakuudesta ja julmuudesta juuri ammuttujen laukausten määrään. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, miltä etäisyydeltä laukaukset on ammuttu.

Oikeuskäytännössä ampuma-aseella tehdyt henkirikokset on tyypillisesti katsottu erityisen raa'aksi ja julmaksi, jos ampuminen on tapahtunut teloitustyyppisesti lähietäisyydeltä.

–  Koko tapahtumaketju on ollut sisällä asunnossa. Sen enempää en ota siihen kantaa, Högman sanoo.

Puhakka oli tunteja kuolleena

Poliisin käsityksen mukaan henkirikos tapahtui jo joitain tunteja ennen poliisin tuloa paikalle sunnuntai-iltana noin kello 20. 

Högman sanoo, että tieto henkirikoksesta tuli hätäkeskukseen asunnolle menneen ystävän kautta. Ystävä oli huolestunut, koska Puhakka ei vastannut hänen yhteydenottoihinsa, kun tämä oli normaalisti ollut erittäin hyvin tavoitettavissa.

–  Hän (Puhakka) ei ole aiemmin tuonut ilmi pelkoa tai uhkaa, vaan kyse oli siitä, että hän oli yleensä niin hyvin tavoitettavissa. Siitä on herännyt huoli.

Sitä Högman ei osaa sanoa, onko useat haulikon laukaukset kuultu myös naapurustossa ja jos on, onko ne tunnistettu sellaisiksi. Poliisi selvittää asiaa parhaillaan.

–  Ainakaan vielä siitä ei ole tietoa, mutta naapurustoa ei ole ehditty kuulla kattavasti.

"Jollain tasolla ajatuksissa ainakin viikon"

Poliisi epäilee, että Nordmo on suunnitellut tekoaan etukäteen.

Meillä on käsitys, että se (henkirikos) on ollut jollain tasolla hänen ajatuksissaan ainakin viikon. Mutta tämä on epäily, Högman tarkentaa.

Högmanin mukaan poliisi selvittää, onko Nordmo tuonut luvallisen metsästyshaulikkonsa mukanaan Suomeen juuri henkirikosta varten. Hänellä on ollut tapana käydä syksyisin Norjassa metsästämässä. Poliisi on ollut tämän asian tiimoilta yhteydessä myös norjalaisiin kollegoihinsa.

–  Se on ollut virka-apua juridis-teknisessä mielessä. Matalan kynnyksen tiedonvaihtoa juurikin tästä tekovälineestä ja metsästysmatkasta, aselupaan liittyen ja niin edelleen. Mahdollisesti teemme vielä virallisen virka-apupyynnön.

Pitkä parisuhde päättyi

Myös teon motiivi on Högmanin mukaan selvinnyt. 

Hän kertoo, että Puhakka oli muuttanut pois pariskunnan yhteisestä kodista noin kaksi tai kolme viikkoa sitten. Samalla heidän parisuhteensa oli päättynyt Puhakan aloitteesta.

Sunnuntainen, henkirikokseen päättynyt vierailu Henttaan asunnolla liittyi sekin parisuhteen päättymiseen. Nordmo ja Puhakka olivat olleet parisuhteessa yli kymmenen vuoden ajan.

–  Siinä oli tämmöisiä käytännön järjestelyjä. Asioita, joita pitää hoitaa, kun pitkä yhteiselo päättyy. 

Högmanin mukaan asiassa on noussut esille myös viitteitä siitä, mikä oli laukaiseva tekijä sille, miksi henkirikos tapahtui juuri sunnuntaina. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä nämä viitteet ovat.

Lähisuhteissa tapahtuvissa henkirikoksissa on tyypillistä, että ennen tekoa uhrin ja tekijän välillä on ollut aiempaa väkivaltaa, joko henkistä tai fyysistä. 

Tässä mielessä Puhakan epäilty murha on poikkeuksellinen, koska Högmanin mukaan tällaisesta ei ole viitteitä tekoa edeltäneiltä viikoilta, pidemmältä ajalta eikä myöskään sunnuntailta.

Poliisi esittää Nordmoa vangittavaksi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa huomenna keskiviikkona.

 

Lue myös:

    Uusimmat