Itä-Uudenmaan poliisin julkaisema tiedote Venäjältä lähtöisin olevasta, nuorten itsemurhiin johtaneesta someilmiöstä on huolestuttanut Suomessa niin nuoria, nuorten vanhempia kuin faktantarkistajiakin. Onko peli todellinen ja onko siitä tiedottamisesta enemmän hyötyä kuin haittaa? MTV Uutiset selvitti paljon keskustelua herättäneen tapauksen taustoja.
Poliisin keskiviikkona Facebookissa julkaisemaa tiedotetta Blue Whale -pelistä on jaettu perjantaihin mennessä yli 11 000 kertaa. Poliisi pitäytyy kannassaan, että "peli on johtanut Venäjällä nuorten tekemiin itsemurhiin", mutta muun muassa kansainväliset faktantarkistuspalvelut pitävät yhteyttä itsemurhien ja pelin välillä hatarana.
Poliisi kertoo saaneensa huolestuneen yhteydenoton vantaalaisesta alakoulusta, kun lapset olivat kertoneet koulun henkilökunnalle ahdistuneista havainnoistaan itsetuhoiseen käytökseen yllyttävää peliä koskien.
Helsingin Sanomien mukaan yksi vantaalaiskoulun oppilaista oli lukenut itsemurhapelistä virolaiselta verkkosivulta.
Poliisista kerrotaan, että kyseessä on Venäjältä lähtöisin oleva itsemurhapeli, jossa pelaaja suorittaa haasteina erilaisia itsetuhoisia tehtäviä 50 päivän ajan. Tehtävät saattavat olla viiltelyä, raakojen kauhuelokuvien katselua tai autojen edessä makaamista.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää poliisin tiedotusta aiheen tiimoilta hyvänä.
– On vastuullista hyvissä ajoin ottaa keskusteluun sellaisia ilmiöitä, jotka voivat lasten ja nuorten maailmassa olla hyvin pitkään ilman, että aikuiset edes niistä tietäisivät, kiittelee Kurttila poliisin tiedotusta tapauksessa.
Yhteydenotto Venäjän viranomaisilta
Itä-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Anne Laakso kertoo MTV:lle, ettei poliisissa ole koettu tarpeelliseksi päivittää tiedotetta keskiviikon jälkeen.
Tiedote on herättänyt runsaasti keskustelua, sillä koko pelin olemassa oloa on epäilty useissa asiayhteyksissä. Laakson mukaan poliisi sai yhteydenoton Venäjän viranomaisilta noin kuukausi sitten peliä koskien.
– Siellä oikeasti on tällainen, ja nuoria on siellä lähtenyt siihen mukaan, ja se on aiheuttanut itsemurhia.
Suomessa ei ole tullut Laakson mukaan tietoon tapauksia, joissa peliin olisi osallistuttu.
Peli-termin käyttäminen tässä asiayhteydessä on kuitenkin hieman harhaanjohtavaa. Keskiviikkona Itä-Uudenmaan poliisista vahvistettiin MTV:lle, että "kysessä on Facebookin kaltainen internet-kontaktipohjainen juttu".
Venäjän valtion rahoittama televisiokanava Russia Today (RT) uutisoi toukokuussa 2016 itsemurhaan yllyttyvistä ryhmistä sosiaalisen median palvelu VKontaktessa (VK). Useat medialähteet ovat uutioineet asiasta.
VK on venäläinen vastine Facebookille. Tämän hetkisten tietojen mukaan peli on ylhäältä johdettu sosiaalisen median ryhmissä, joissa pelinjohtajat jakavat osallistujille itsetuhoisia tehtäviä.
RT on kertonut, että ryhmiä on kymmeniä, ja että useat itsemurhat pystyttiin jäljittämään näihin ryhmiin. RT on kutsunut ilmiötä “cyber-itsemurhien teolliseksi kompleksiksi“ vapaasti suomennettuna.
Laakso kertoo, että venäläisten viraomanislähteiden mukaan nuorten itsemurhilla ja VK:n itsemurhaan kannustavilla ryhmillä on yhteys.
Esimerkiksi venäläisjulkaisu Novaja Gazeta esittänyt noin ainakin 80 nuoren 130:sta itsemurhan tehneestä marraskuusta 2015 puoli vuotta eteenpäin osallistuneen edellä kuvattuihin nettiryhmiin ja tämän johdosta tehneen itsemurhan.
Faktantarkistajat eivät allekirjoita yhteyttä
Esimerkiksi faktantarkistussivusto Snopes on tutkinut Novaja Gazetan väitettä, että yli 130 nuoren itsemurha Venäjällä olisi johtunut Blue Whale -pelistä. Sivusto on todennut väitteen epätodeksi.
Tarkistuksessaan sivusto muun muassa huomauttaa, että "sen nimisiä ryhmiä kyllä esiintyy VK-palvelussa, mutta itsemurhien ja ryhmien välistä yhteyttä ei ole pystytty osoittamaan".
Venäläisten nuorten itsemurhaluku on yksi suurimpia maailmassa. Esimerkiksi vuonna 2013 itsemurhan teki yli 460 nuorta.
Myöskään Radio Free Europen tutkimuksissa yhteyttä nuorten tekemien itsemurhien ja peliin osallistumisen välillä ei voitu vahvistaa.
Lapsiasivaltuutettu Kurttila muistuttaa, että myös Suomessa on hyvä seurata, mitä ongelmia muissa maissa tunnistetaan.
– On vastuullista ymmärtää, mitä Suomessa voi kehittyä samassa aiheessa.
Kurttila lisää, että oli hyvä, että poliisi viestii nimenomaan perheen aikuisille lapsia ja nuoria ahdistaneesta ja hämmentäneestä asiasta.
Lähteet: Snopes, The Globe and Mail, Radio Free Europe