Poliisi: Rattijuoppo tappaa liikenteessä itsensä ja kavereitaan – valvontaa tehostetaan tällä viikolla

poliisi puhallutus rattijuopumus
Vanhempi konstaapeli Mari Pehkonen puhallutti Helsingin Malmilla autoilijoita 6. kesäkuuta 2006.Lehtikuva
Julkaistu 25.07.2016 12:20

MTV LIFESTYLE

Rattijuopumus on yleisempää kesällä kuin muina vuodenaikoina. Eniten henkilövahinkoja rattijuopumustapauksissa tapahtuu kesä–elokuussa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tuoreessa kolumnissa otetaan kantaa kesää varjostavaan vitsaukseen eli rattijuoppoihin.

Kesällä lomaillaan, osallistutaan tapahtumiin, juhliin ja kokoontumisiin. Tilaisuuksiin mennään hyvin usein omilla ajoneuvoilla ja niissä nautitaan alkoholia.

– Kuljettajat arvailevat omaa ajokuntoaan ja matkaa jatketaan omilla ajoneuvoilla, vaikka veressä olisikin alkoholia, ylikomisario Kari Pesonen kertoo.

Pesonen kirjoittaa kolumnissaan, että rattijuopumusonnettomuuksissa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut vuosittain keskimäärin yli 50 henkilöä ja loukkaantunut 600. Kaikista tieliikenteessä kuolleista tämä on viidennes ja loukkaantuneista 10 prosenttia. Menehtyneistä 90 prosenttia ja loukkaantuneista kolme neljästä on miehiä.

– Valtaosa rattijuoppojen kuolonkolareista sattuu taajamien ulkopuolella, Pesonen muistuttaa.

– Ne ovat luonteeltaan tieltä suistumisia ja kohtaamisonnettomuuksia muiden tiellä liikkujien kanssa. Loukkaantumisista kaksi kolmasosaa tapahtuu taajamien ulkopuolella. Rattijuoppojen onnettomuuksiin liittyy usein ylinopeus ja ajoneuvon hallinnan menetys, hän jatkaa.

Pesonen kertoo, että joka kolmas rattijuopon aiheuttamassa kolarissa kuollut tai loukkaantunut on 15–24-vuotias.

– Nuoret henkilöt ovat kokemattomia viinaksien kanssa ja myös ajokokemus voi olla vähäistä. Kokematon kuljettaja tekee helpommin virheitä liikenteessä jo selvin päinkin ja pieni alkoholimäärä veressä voi nostaa onnettomuusriskiä merkittävästi, ylikomisario kertoo.

Kiinnijääneiden rattijuoppojen ja näissä onnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät ovat olleet ylikomisarion mukaan viime vuosina laskussa.

– Kuitenkin edelleen joka 700:s kuljettaja on päihtynyt viinasta ja/tai huumaavista aineista.

Pesosen mukaan joka 150:s kuljettaja on nauttinut alkoholia, mutta promillemäärä on alle rangaistavuusrajan.

Huumerattijuoppojen määrä on lisääntynyt vuosittain.

– Huumausaineita on melko helppo hankkia ja niitä on markkinoilla ilmeisen runsaasti. Poliisilla on käytössä huumetestereitä, joilla voidaan tien päällä todeta, onko kuljettajaa syytä epäillä huumaantuneena ajosta.

Pesosen mukaan rattijuoppo tappaa liikenteessä itsensä ja enimmäkseen kavereitaan.

Kuolonkolareissa kuolee useimmiten rattijuoppo itse (69 %). Lähes joka neljäs menehtynyt on ollut tällaisen henkilön kyydissä.

– Silti riski ulkopuolisille on olemassa koko ajan, kun joka 700:s vastaantulija ja kevyen liikenteen kohtaaja ajelee joukossamme päissään.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella suoritetaan tehostettua rattijuopumusvalvontaa 25.–31.7.2016.

Lähde: Poliisi

Tuoreimmat aiheesta

Rattijuopumus