Poliisi selvittää nyt myös Oulun kaupunginjohtajan toimintaa rikoksesta epäillyn yhdyskuntajohtajan toimiin liittyen – kansalainen teki tutkintapyynnön

Oulun poliisille on tullut marraskuun 8. päivänä tutkintapyyntö kansalaiselta koskien Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan toimintaa liittyen Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin toimintaan yhdyskuntajohtajana.

Tutkintapyynnössä poliisia pyydetään selvittämään, onko Laajala mahdollisesti syyllistynyt virkarikokseen tai –rikkomukseen, koska hän ei tehnyt poliisille rikosilmoitusta Matinheikin toiminnasta.

Rikosilmoituksen sijaan Laajala päätyi antamaan Matinheikille tämän toiminnasta kirjallisen varoituksen maaliskuussa 2020. Varoitusta ei annettu tiedoksi kaupunginvaltuustolle tai kaupunginhallitukselle.

Oulun poliisi kertoi perjantaina, että se aloittaa esitutkinnan Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin virkatoimista yhdyskuntajohtajana.

Poliisi tutkii Matinheikin toimia virka-aseman väärinkäyttämisenä.  Rikosepäilyt ajoittuvat vuosille 2018 ja 2019 ja niiden mukaan Matinheikin virka-auton hankintaan ja sähköpyörän käyttöön liittyy epäselvyyksiä. Lisäksi Matinheikille oli vuokrattu kaupungin kustannuksella pysäköintipaikka ilman asianmukaista perustetta.

Poliisilla on tutkittavana syyllistyikö Matinheikki rikokseen, kun hän poisti virka-autostaan paikkatietojärjestelmän tiedot, joista näkee missä auto on milloinkin liikkunut. Oulun kaupunki joutui käyttämään paikkatietolaitteiston sen valmistajalla, jotta saatiin palautettua tiedot, joiden pohjalta päästiin näkemään missä autolla oli liikuttu.


Kaupunginjohtajan toimintaa selvitellään


MTV Uutiset sai perjantaina tiedon, että Matinheikin toimintaan liittyviä tapahtumia selvitetään myös Laajalan osalta. Oulun poliisin rikosylikomisario Kari Pakanen vahvistaa, että poliisille on jätetty Laajalaa koskeva tutkintapyyntö.

Pakanen kertoi MTV Uutisille maanantaina, että Laajalasta ei ole tehty erillistä esiselvitysilmoitusta vaan asia tutkitaan Matinheikin asiakokonaisuuden yhteydessä. Prosessin etenemisestä ja aikatauluista poliisi ei pysty kertomaan tässä vaiheessa mitään.

Esiselvityksessä asiaa selvitetään alustavasti, ennen kuin päätetään, aloitetaanko esitutkinta vai ei, jotta kukaan ei aiheettomasti joutuisi rikoksesta epäillyksi. Esitutkintaa ei välttämättä käynnistetä, jos siihen ei esiselvityksen perusteella ole aihetta.

Laajalan toimintaa Matinheikin tapauksen yhteydessä on selvittämässä poliisin kanssa yhteistyössä Pohjois-Suomen syyttäjälaitoksen aluesyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen. Hän ei halunnut kommentoida asiaa tässä vaiheessa vaan sanoi tiedotusvastuun olevan poliisilla.

– Jos asia tulee syyttäjälle syyteharkintaan, niin siinä vaiheessa siirtyy myös tiedotusvastuu syyttäjälle.

Kimurantti kaupunginjohtajan hakuprosessi

Oulussa on käynnissä kaupunginjohtajan valinta seuraavalle kuusivuotiskaudelle. Kaupunginjohtajan virka tuli haettavaksi, kun Laajalan nykyinen kuuden vuoden määräaika tehtävässä päättyy. Hakuprosessi on ollut mutkikas.

Ensimmäinen haku virkaan oli auki 15.9.–5.10. Tässä haussa virkaa haki 13 henkilöä, joista yksi oli Matti Matinheikki. Hän veti hakemuksensa pois. Tässä vaiheessa epäilyt Matinheikin väärinkäytöksistä tulivat julki paikallisessa mediassa ja näin myös kaupunginhallituksen ja -valtuuston tietoon.  

Laajala ei tässä vaiheessa ollut hakenut virkaa. Hakijoiden vähäisen määrän vuoksi viran hakuaikaa jatkettiin 1.11. saakka. Jatkohaussa virkaa haki 10 henkilöä, joista yksi oli Laajala.

Tänään maanantaina 12. joulukuuta Oulun kaupunginvaltuusto äänestää uudesta kaupunginjohtajasta. Ehdokkaista ovat jäljellä valtioneuvoston kanslian strategiaosaston osastopäällikkö, kauppatieteiden tohtori Seppo Määttä ja nykyinen kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

"Minulla tuli mitta täyteen"

Tutkintapyyntö Laajalan toimista on tehty marraskuun 8. päivä. Tutkintapyynnön tekijä kertoo MTV Uutisille kyllästyneensä kaupungin ylimmän johdon toimintatapoihin.

– Minulla tuli mitta täyteen Oulun kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan suhmuroinnista. Salailu liittyen Matinheikin tapaukseen oli viimeinen sysäys ja päätin jättää molemmista tutkintapyynnön poliisille. Poliisi on soittanut minulle asiaan liittyen viimeksi perjantaina 9.12. ja pyytänyt lisätietoja, tutkintapyynnön tekijä kertoo.

MTV tavoitti Päivi Laajalan, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa, koska hän ei kysyttäessä ollut tietoinen tutkintapyynnön jättämisestä ja asian selvittelystä hänen osaltaan.

Matti Matinheikki ilmoitti marraskuun lopussa 2020 eroavansa Oulun kaupungin yhdyskuntajohtajan virasta. Hän siirtyi seuraavan vuoden alusta yksityisen yrityksen palvelukseen. Siellä hänen toimitusjohtajan työsopimuksensa päättyi 28.10.2022.

Lue myös:

    Uusimmat