Virka-auto ja sähköpyörä omassa käytössä, vaateostoksia ilman hankintapäätöstä – Oulun entisen yhdyskuntajohtajan toiminta pian syyteharkintaan

Poliisilla on käynnissä esitutkinta Oulun kaupungin entisen yhdyskuntajohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan Matti Matinheikin toiminnasta. Poliisi tutkii, onko Matinheikki syyllistynyt petokseen ja virkarikokseen.

Esitutkinta on loppusuoralla ja juttu siirtyy lähiaikoina syyttäjälle syyteharkintaan.

Matinheikkiä epäillään Oulun kaupungin omaisuuden luvattomasta käytöstä.

Yhdyskuntajohtajana toimiessaan Matinheikki oli vuosina 2018 ja 2019 muun muassa varannut omaan käyttöönsä virka-autoksi tarkoitetun Nissan Navara -auton, sähköpolkupyörän ja pysäköintipaikan kaupungin ydinkeskustan alla sijaitsevasta pysäköintiluolastosta, Kivisydämestä.

Rikosepäilyt perustuvat Oulun kaupungin selvityksiin. Väärinkäytökset käyvät ilmi kaupungin sisäisen tarkastuksen raportista, jonka MTV Uutiset on lukenut.

Omia ajoja 8500 kilometriä

Virastomestareilta pyydettiin Matinheikin käytössä olleen Nissan Navaran osalta paikannustiedot koko auton käyttöajalta. Toimitettujen raporttien mukaan paikannustietoa oli vain viiden arkipäivän ajalta (30.6.- 6.7.2018).

Ajopäiväkirjojen puuttuminen muulta ajankohdalta varmistettiin uudelleen virastomestareilta. Perustetta ajopaikannustietojen puuttumiselle koko auton käyttöajalta ei saatu.

Saatujen tietojen mukaan auto oli pääasiassa yhdyskuntajohtajan käytössä, mutta autoa pystyivät käyttämään myös muu johdon tuen henkilöstö ja virastomestarit.

Kaupungin leasing-ajoneuvoissa on reaaliaikainen paikannusjärjestelmä. Auton puuttuneet lokitiedot saatiin järjestelmätoimittajalta. Lokitietojen perusteella autolla oli ajettu yhteensä yli 4 760 kilometriä, kun taas auton mittarilukeman mukaan ajoja oli yhteensä yli 13 200 kilometriä ajalla 30. kesäkuuta 2018 – 31. tammikuuta 2019. Ero lokitietoihin oli lähes 8 500 kilometriä.

Lokitiedoista puuttuivat matkat yhdeksän kuukauden ajalta vuodelta 2019.  Kaikkia tietoja ei saatu palautettua, vaikka paikannusjärjestelmä käytettiin valmistajalla, jossa tietoja yritettiin palauttaa asiantuntijavoimin.

Lokitietojen mukaan autoa oli käytetty pääsääntöisesti päiväsaikaan. Viikonloppuajoja oli tehty 28, yhteensä 403 kilometriä. Eniten matkalle oli lähdetty ympäristö- ja yhdyskuntajohtajan kotiosoitteesta, yhteensä 100 matkaa, jotka olivat yli 1 200 kilometriä. Samaan osoitteeseen oli myös ajettu yhteensä yli 1 500 kilometriä.

Auto on lokitietojen perusteella ollut myös yksityisessä käytössä. Auton hankinnasta ei ollut tehty viranhaltijapäätöstä.

Sähköpolkupyörä ja pysäköintipaikka työnantajan piikkiin

Virka-auton lisäksi Matinheikin epäillään käyttäneen yksityisiin ajoihinsa myös kaupungin sähköpyörää.

Oulun kaupungin virkakäytössä olevat 10 sähköpyörää ja 6 tavallista pyörää ovat varattavissa Outlook-kalenterin avulla, jotta pyörien käyttöä voidaan seurata ja hallinnoida käyttäjäkohtaisesti.

Yksi sähköpyöristä (miesten L-koko, hankinta- arvo yli 1 600 euroa) puuttuu varauskalenterista. Selvityksissä saatujen tietojen mukaan pyörä on ollut yhdyskuntajohtajan käytössä.

Sisäisen tarkastuksen raportin mukaan sähköpyörä on ostettu Matinheikin käyttöön kaupungin varoilla. Esitutkinnassa on tutkittu myös epäselvyyksiä liittyen Matinheikille hankittuun pysäköintipaikkaan ja yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden henkilökunnan vaatehankintaan.

Sopimus Kivisydämen pysäköintipaikasta oli tehty toukokuussa 2018 ja irtisanottu tammikuussa 2020. Laskujen perusteella kaupunki maksoi autopaikasta arkipäivät ajalla 1. heinäkuuta 2018–31. joulukuuta 2019. Maksua tuli yhteensä 2 735 euroa.

Etua ei voida pitää tavanomaisena tai kohtuullisena, eikä sitä ole tarjottu tasapuolisesti kaikille työntekijöille. Edun arvoa voidaan pitää veronalaisena palkkatulona ja kaupungin olisi työnantajana toimitettava edun arvosta ennakonpidätys.

Vuoden 2018 hyvästä tuloksesta palkittiin koko Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden henkilökunta Oulu-logolla varustetuilla kauluspaidoilla. Hankinnan arvo oli yhteensä yli 13 900 euroa.

Tätä hankintapäätöstä ei tehty asianhallintajärjestelmään, vaikka kaupungin hankintamääräysten mukaan yli 9 000 euron ylittävistä ja alle 60 000 euron tavara- ja palveluostosta tulee laatia viranhaltijapäätös. Henkilökunnalle hankituista vaatteista oli myös virheellisesti vähennetty arvonlisävero.

Kaupunginjohtajalta vain varoitus

Samassa juttukokonaisuudessa on tutkittu myös Oulun entisen kaupunginjohtajan Päivi Laajalan toimintaa. Hän jätti tekemättä rikosilmoituksen Matinheikin toimista.

Oulun kaupungin lakimiesten lainopillisten neuvojen perusteella hän antoi Matinheikille vain kirjallisen varoituksen 2020. Varoituksen allekirjoittivat Laajalan lisäksi kaupungin henkilöstöjohtaja ja palvelussuhdepäällikkö. Varoitus koski työnantajan ajoneuvojen luvatonta yksityiskäyttöä, työtehtävien kannalta perusteetonta pysäköintipaikan hankintaa työnantajan laskuun, vahingon aiheuttamista työnantajalle sekä moitittavaa ja virka-asemaan nähden epäsopivaa menettelyä.

Laajala informoi varoituksesta kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Mirja Vehkaperää ja silloista yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajaa Martti Korhosta. Asiasta ei tässä vaiheessa kuitenkaan kerrottu eteenpäin, esimerkiksi kaupunginhallitukselle tai yhdyskuntalautakunnalle.

MTV Uutiset uutisoi ensimmäisenä Laajalan rikosepäilystä. Poliisi jatkaa myös muiden ylimpien päättäjien osalta tutkintaa eikä halua vielä kommentoida asioita tarkemmin.

"Varoitus oli riittävä ja juridisesti oikea"

Lokakuussa 2022 Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä totesi kaupungin virallisilla verkkosivuilla, että Matinheikkiin kohdistunut varoitusmenettely oli riittävä ja juridisesti oikea toimenpide.

– Kaupunginhallitus keskusteli tänään talousarvioseminaarin yhteydessä entisen yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin saamasta varoituksesta liittyen luvattomaan kaupungin omaisuuden käyttöön. Kaupunginhallitus sai tänään selostuksen varoituksen antamiseen osallistuneilta henkilöiltä.

– Selosteen perusteella totean, että varoitusmenettely oli riittävä ja juridisesti oikea toimenpide. Asia on kaupunginhallituksen näkökulmasta loppuun käsitelty. Matti Matinheikki on rangaistuksensa saanut ja ottanut suoraselkäisesti vastaan. Hän on myös tilittänyt varoitukseen liittyvät maksuvaatimukset kaupungille. Inhimilliseltä kantilta katsottuna Matti ansaitsee nyt kaiken tuen, totesi Vehkaperä tuolloin.

Vetäytyi kaupunginjohtajakisasta

Matinheikki oli mukana kisaamassa Oulun kaupunginjohtajan paikasta syksyllä 2022, mutta hän veti hakemuksensa pois vain muutama tunti ennen hakuajan päättymistä 7. lokakuuta. Tässä yhteydessä hän antoi julkisen tiedotteen, jossa totesi, että häntä ei varoitettu julki tulevasta kaupungin antamasta varoituksesta.

– On olemassa viitteitä siitä, että tämä saamani varoitus tullaan nostamaan esille. Saamani sanktiot tekemistäni virheistä aikanaan toteutettiin. Ehkä naiivisti kuvittelin, että asia olisi kuitattu ja se olisi sen prosessin päätepiste, Matinheikki totesi tiedotteessaan.

Matinheikki erosi yhdyskuntajohtajan tehtävästä marraskuussa 2020 ja siirtyi vuoden 2021 alussa toimitusjohtajaksi Oulun Autokuljetukseen, josta hänet irtisanottiin, kun varoitus tuli julkisuuteen.

Matinheikki luopui myös kokoomuksen kansanedustajaehdokkuudesta Oulun vaalipiirissä vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Oulun kaupunginjohtajan paikan hakuaikaa jatkettiin alkuperäisen hakuajan umpeuduttua 7. lokakuuta 2022 ja Matinheikin vedettyä hakemuksensa pois. Perusteluksi haun jatkamiselle kerrottiin, että ensimmäisessä vaiheessa ei löytynyt riittävästi hyviä hakijoita.

Tässä vaiheessa Päivi Laajala ilmoitti olevansa käytettävissä ja hakevansa jatkokautta. Kaupunginjohtajaksi kuitenkin valittiin joulukuussa 2022 yhden äänen enemmistöllä Seppo Määttä, joka oli ilmoittaunut kisaan jo haun ensimmäisessä vaiheessa.

Mirja Vehkaperä haki vuoden 2023 alussa Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajan paikkaa. Paikan sai Muhoksen kunnanjohtaja Jussi Rämet.

Lue myös:

    Uusimmat