Poliisi tutkinut "operaatio Armahduksessa" 50:tä verorikosta – hallituksen kaavailema rikosten tehokas katuminen kaatui

Hyväksi
Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2017 16:36

MTV UUTISET – STT

Poliisilla on ollut tutkinnassa noin 50 veropetosta vyyhdessä, jota on kutsuttu "operaatio Armahdukseksi", kertoo Keskusrikospoliisin talousrikostorjuntalinjan päällikkö, rikostarkastaja Markku Ranta-aho.

Tapaukset liittyvät Ranta-ahon mukaan hallituksen vuodelle 2016 kaavailemaan verorikosten tehokkaaseen katumiseen, joka ei koskaan toteutunut. Hallitus halusi vapauttaa rikosoikeudellisesta vastuusta yksityishenkilöt, jotka olisivat itse ilmoittaneet verottajalle ulkomaille sijoittamiensa varojen tuotoista.

Osaa tapauksista on tutkittu KRP:ssä, ja osa on siirretty alueellisille poliisilaitoksille, Ranta-aho sanoo. Rikoskomisario Kari Lintilä Helsingin poliisista kertoo, että Helsingissä on tutkittu noin 14:ää tapausta.

Poliisi: Oikaisuja alettiin tehtailla, vaikka laki ei ollut voimassa

Lintilän mukaan verotuksen oikaisuja alettiin tehtailla jo vuosina 2014–2015. Asianajajat tekivät oikaisuja ihmisten puolesta, jotka halusivat käyttää hyväkseen valmisteilla ollutta tehokasta katumusta, Lintilä selittää. Hänen mukaansa verohallinto alkoi käsitellä oikaisuja, ja osa niistä ratkaistiin, vaikka laki oli vasta valmistelussa.

– Lakihanke kohtasi vastustusta, ja sen valmistelu keskeytettiin, mutta oikaisupyyntöjä oli kuitenkin yhä lukuisia, Lintilä sanoo.

Viranomaiset tekivät ratkaisematta jääneistä oikaisupyynnöistä poliisille tutkintapyynnön, josta alkoi "operaatio Armahdus".

KRP:n Ranta-ahon mukaan osa jutuista on vielä poliisilla, osa syyteharkinnassa ja osan syyttäjät ovat jo ratkaisseet. Lintilän mukaan ainakin yhdessä asiassa on tehty syyttämättäjättämispäätös.

"Toimittaja ollut moottori sille, että asiaa edes selvitetään"

Yksi epäillyistä on Seura-lehden mukaan toinen pääosakas Onvest-yhtiössä, joka myi Onnisen viime vuonna Keskolle. Häntä epäillään törkeästä veropetoksesta. Seuran tietojen mukaan epäilty on verottajalle toimittamiensa tietojen perusteella jättänyt verotuksessa ilmoittamatta ulkomaisia tulojaan. Lintilä vahvistaa STT:lle tutkivansa asiaa.

Lintilän mukaan Seuran jutun tehnyt freelance-toimittaja Jarno Liski on ollut vyyhdessä "moottori" sille, että asioita ylipäätään selvitetään.

– Liski kirjoitti loppuvuodesta 2015 Seurassa laajan artikkelin, jossa on kerrottu tipitarkkaan mistä on kyse. Voi sanoa, että Liskillä on ollut paremmat tiedot tästä kokonaisuudesta kuin poliisilla tai muilla viranomaisilla, Lintilä sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos