Helsingin käräjäoikeus on vanginnut työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Soraisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Poliisilta tapauksesta ei heru lisätietoa.
Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi on hyvin vaitonainen esitutkinnan vaiheesta tai siinä selvinneistä seikoista. Hän ei halua kommentoida esimerkiksi sitä, miten vahvat perusteet poliisi katsoo vangitsemiselle olevan, mikä on rikoksen epäilty tekoaika ja missä vaiheessa esitutkinta on.
– Tällä hetkellä poliisi ei kommentoi esitutkintaa millään tavalla, miltään osin, Sorainen sanoi MTV Uutisille puhelimitse.
Hän ei myöskään halua täsmentää epäillyn lahjuksen luonnetta, kuten sitä, onko kyse rahasta tai muusta rahanarvoisesta edusta.
– Nyt ollaan niin syvällä tässä esitutkinnan ytimessä tässä kysymyksessä, että en voi ikävä kyllä avata tässä vaiheessa esitutkintaa asiaa miltään osin.
Oikeudesta kerrotaan, että rikoksen tekoajaksi on merkitty 1. tammikuuta 2020 aina Soraisen kiinniottopäivään 26. lokakuuta 2022 asti. Rikos olisi tapahtunut Rovaniemellä ja Helsingissä.
Epäillyn rikoksen tekoaika ei välttämättä ole täsmällisesti epäilty rikoksentekoaika, vaan se voi täsmentyä tutkinnan myötä.
3:42
Lue myös: Hallitusneuvos Olli Sorainen on vangittu: Rikosepäily kytkeytyy marjanpoimijoiden ihmiskauppatutkintaan
Vangittiin lievemmällä perusteella
Sorainen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella, eli poliisin on viikon kuluessa esitettävä lisäselvitystä oikeudelle vangitsemisen jatkamista varten.
Käräjäoikeus voi siis määrätä Soraisen viikon päästä vapautettavaksi, jos poliisi ei esitä lisää selvitystä vangitsemisen jatkamiselle.
Tämän vuoksi oikeus ei myöskään määrännyt vielä määräpäivää syytteen nostamiselle.
Käräjäoikeus järjesti vangitsemisistunnon Pasilan poliisitalossa sunnuntaina Helsingissä. Sorainen osallistui etäyhteydellä Vantaalta poliisivankilasta pakkokeinoistuntoon asianajajansa kanssa. Hänet otettiin kiinni aiemmin viikolla. Myös tutkinnanjohto osallistui istuntoon etäyhteyden välityksellä.
Soraisen asianajaja Kaarle Niemi kertoo MTV Uutisille, että Sorainen kiistää epäilyt törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Muutoin Sorainen ei kommentoi asiaa.
Lue myös: Virkamies pidätetty epäiltynä törkeistä rikoksista – työministeri Haatainen MTV:lle: "Yllätys ja järkytys"
2:02
Liittyy marjanpoimijoiden ihmiskauppatutkintaan
Soraisen rikosepäily liittyy tutkintaan, jossa marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi.
– Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi kertoi poliisin tiedotteessa aiemmin tällä viikolla.
Lahjus- ja virkarikoksista epäilty Sorainen on muun muassa johtanut neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on ollut vahvistaa ihmiskaupan ehkäisyä Suomessa. Helsingin Sanomat on puolestaan kertonut, että Sorainen oli mukana valmistelemassa lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena oli parantaa marjanpoimijoiden oloja.
Lue myös: Rikosepäilyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistämisestä koventuneet – ministeriön korkeaa virkamiestä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta
Kahta epäillään törkeästä ihmiskaupasta
Ihmiskauppatutkinta keskittyy lappilaiseen marjanhankintayritykseen sekä yritykseen, joka on rekrytoinut Thaimaasta marjanpoimijoita Suomeen.
Poliisin mukaan Suomessa työskennelleiden marjanpoimijoiden epäillään joutuneen vuosina 2020–2022 ihmiskaupan uhreiksi. Juttua tutkivat keskusrikospoliisi, Helsingin poliisi ja Rajavartiolaitos.
Tutkinnassa on aiemmin vangittu kaksi ihmistä, ja tutkinnan aikana heitä koskeva rikosepäily muuttui ihmiskaupasta törkeäksi ihmiskaupaksi. Vangituista toinen on Polarica Marjahankinnan toimitusjohtaja Jukka Kristo.
Polarica Marjahankinnan aiemmin lokakuussa lähettämän tiedotteen mukaan Kristo on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt.
– Yhtiö on asianmukaisesti suorittanut kaikki lainsäädäntöön, viranomaisvaatimuksiin ja sopimuskumppaneihin liittyvät velvoitteensa kaikessa toiminnassaan, tiedotteessa todetaan.
Lue myös: Suomalaista marjayritystä epäillään ihmiskaupasta
2:17