Suomalaista marjayritystä epäillään ihmiskaupasta

Keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos tutkivat suomalaiseen marjanhankintayritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa.

Poliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään Suomessa työskentelevien thaimaalaisten marjanpoimijoiden joutuneen ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020-2022

Esitutkintaan liittyen on vangittu kaksi henkilöä. Heitä epäillään ihmiskaupasta.

Esitutkinnan keskiössä on pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Pohjoissuomalaisen marjanhankintayrityksen epäillään toiminnallaan syyllistyneen ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä, ja teettämällä pakkotyönomaista työtä.

Marjanpoimijoiden majoitukseen tarkoitettuja leirejä on tarkastettu useiden eri viranomaisten kanssa koko Suomen alueella.

Viranomaisten arvioiden mukaan ihmiskaupan uhreiksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan kymmeniä, joista moni ei tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista.

– Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa, Mäntyniemi sanoo.

Yhtiön mukaan toimitusjohtaja kiistää rikokset

Polarica Marjahankinta Oy kertoo omassa tiedotteessaan, että sen toimitusjohtaja Jukka Kristo on lauantaina vangittu epäiltynä ihmiskaupasta. Hän on tiedotteen mukaan kiistänyt häneen kohdistuneet rikosepäilyt. Kriston vangitsemisesta kertoi aiemmin sanomalehti Keskipohjanmaa.

Keskipohjanmaa on aiemmin uutisoinut yhtiön toimintaan liittyvistä epäselvyyksistä. Viime lokakuussa se kertoi, että Polaricalle marjoja poimineen 30 thaimaalaispoimijan kokonaisansiot kesältä ja syksyltä olivat keskimäärin 1 211 euroa. Uutisessa Kristo kommentoi pitävänsä summaa pienenä, ja että keskiarvon pitäisi olla 2 600 euroa.

Polarican tiedotteessa sanotaan, että yhtiö ja sen johto torjuvat kaikki epäilyt lainvastaisesta menettelystä.

– Yhtiö on asianmukaisesti suorittanut kaikki lainsäädäntöön, viranomaisvaatimuksiin ja sopimuskumppaneihin liittyvät velvoitteensa kaikessa toiminnassaan.

Tiedotteen mukaan yhtiö on ollut aktiivinen viime vuonna voimaan tulleen niin sanotun marjanpoimintalain valmistelussa.

– Kehitämme jatkuvasti vastuullista marjanpoimintatoimintaa yhteistyössä sekä Suomen että Thaimaan viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteistyön tavoitteena on toiminnan läpinäkyvyyden varmistaminen ja kaikkien osapuolien edun saavuttaminen, tiedotteessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat