Poliisi tiedottaa valvovansa liikenteessä tehostetusti tällä viikolla. Valvontaa tehdään samanaikaisesti koko EU:n alueella.
Poliisi valvoo tällä viikolla erityisesti turvavyön käyttöä ja suojatieturvallisuutta. Lisäksi huomiota kiinnitetään tavallista enemmän kännykän käyttöön ajon aikana sekä muihin tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttaviin tekijöihin.
Viimeisen kolmen vuoden aikana on vuosittain kuollut keskimäärin 32 ja loukkaantunut 430 jalankulkijaa. Vuoden 2015 tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli 57.
Suojatie- ja tarkkaamattomuusvalvonta liittyvät kiinteästi toisiinsa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta korostaakin, että suojatieonnettomuudet ovat yleensä monen tekijän summa.
– Ajoneuvon kuljettajan huomion herpaantuminen itse ajoneuvon kuljettamisesta ja ympäristön havainnoinnista yhdistettynä liialliseen ajonopeuteen lisäävät riskiä onnettomuuteen, Ihalainen sanoo.
Vakavimmat suojatieonnettomuudet ovat tapahtuneet tieosuuksilla, joissa on 40–50 kilometrin nopeusrajoitus, sekä paikoissa, jossa ei ole valo-ohjausta. Suojatieonnettomuudet ajoittuvat tyypillisimmin aamu- ja iltapäivän ruuhkahuippuihin.
Turvavyöt pelastavat
Vuosina 2012–2014 liikenneonnettomuuksissa kuolleista 205 henkilöä ei käyttänyt turvavyötä.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että näinä vuosina tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas (61 henkilöä) olisi pelastunut.
Onnettomuustietoinstituutti OTI:n vuosiraportit kertovat myös, että turvavyön käyttö olisi estänyt tai lieventänyt vammoja neljällä viidestä eli 35 henkilöllä.
Lähde: Poliisi
***
0:52