Poliisi varoittaa: Älä päästä näitä ihmisiä kotiisi

Härski varas pyrkii vanhusten koteihin tekeytymällä esimerkiksi sosiaalityöntekijäksi, varoittaa poliisi.

Itä-Suomessa liikkuu härskejä huijareita, jotka pyrkivät vanhusten koteihin katalat aikeet mielessään.

Sisään päästyään pitkäkyntiset ovat varastaneet vanhuksilta rahaa, koruja tai lääkkeitä. Myös uhrin pankkitunnukset ja pankkikortit ovat olleet pitkäkyntisten kohteena.

Varkaat ovat tekeytyneet tilanteissa esimerkiksi kotihoidon henkilöiksi tai viranomaisiksi.

Vaaleahiuksinen "Kelan virkailija"

Viime viikon keskiviikkona Kelan ja kunnan työntekijänä esiintynyt vaaleahiuksinen nainen meni Suonenjoella 60-luvulla syntyneen naisen asuntoon.

Sisään päästyään nainen oli poliisin mukaan varastanut asukkaan matkapuhelimen, pankkikortin, nettipankkitunnukset ja tunnuksiin liittyvän avainlukulistan. 

Uhrin tililtä oli käynnin jälkeen varastettu 6 500 euroa.

Puolestaan viime viikon perjantaina Pertunmaalla niin ikään noin 20–30-vuotias vaalea nainen ilmaantui kyselemään 30-luvulla syntyneen naisen vointia uhrin kotiovelle.

Nainen varasti uhrinsa kodista pankkikortin, urkki tietoonsa kortin tunnusluvun ja nosti sen jälkeen uhrin tililtä 1 600 euroa.

Poliisille ilmoitettiin myös viime viikon lauantaina nuorehkosta vaaleasta, pitkähiuksisesta naisesta, joka oli liikkunut Outokummussa ja Juuassa vanhusten luona ja yrittänyt viedä heiltä pankkitunnuksia. 

Varas oli esiintynyt Kelan virkailijana sekä sosiaalityöntekijänä.

 Nainen oli ollut liikkeellä vaalean auton kyydissä, jossa oli ollut mieskuljettaja.   

Kesäkuussa puolestaan Joroisissa kaksi asukkaalle tuntematonta henkilöä esiintyivät kotihoidon henkilöinä ja varastivat asunnosta rahaa sekä pankki- ja henkilökortteja. 

Teon takana oli poliisin mukaan tanakka mies ja pienikokoinen nainen, jotka olivat liikkeellä vaalealla henkilöautolla.

Rikoksen uhri oli yli 80-vuotias nainen.

Suhtaudu varauksella yllätysvieraisiin

MTV Uutisten tavoittamarikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo, että tapauksia, jossa varkaat pyrkivät erilaisin verukkein ikäihmisten koteihin tapahtuu ympäri vuoden, mutta viimeisen kahden viikon aikana tapauksia on ollut tavallista enemmän.

– Halusimme muistuttaa eritoten ikäihimisiä ja heidän läheisiään olemaan valppaina. Varkausmuotoja on hyvin erilaisia ja varas voi ilmaantua jopa ihmisen kotiovelle.

Poliisi kehottaa eritoten iäkkäämpiä harkitsemaan tarkoin, kenet päästää asuntoonsa.

Pohjolaisen mukaan ei ole viitteitä siitä, että tekojen takana olisi ulkomaisia rikollisryhmiä, vaan varkaat ovat puhuneet sujuvuaa suomea.

Poliisin mukaan kaikkiin asuntoon pyrkijöihin pitäisi lähtökohtaisesti suhtautua varauksella, ellei henkilö ole luotettava tuttu tai käynnistä ole etukäteen luotettavan tahon kanssa sovittu.

Mikäli kuitenkin joutuu omassa kodissa huijauksen tai anastusrikoksen kohteeksi, pitää asiasta soittaa väittömästi hätäkeskukseen (puh. 112).

Tekijöiden tuntomerkit on poliisin mukaan hyvä kirjoittaa mahdollisimman tarkoin ylös aina henkilön puhetavasta mahdollisiin erityispiirteisiin, kuten arpiin ja syntymämerkkeihin. 

Jos tekijät liikkuvat autolla, on tärkeää kirjata ylös auton tuntomerkit.

Juttua oikaistu 8.1.2024. kello 9.48: Hätänumero korjattu jutusta oikeaan muotoon.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat