Poliisi varoittaa: Verkon kauppapaikoissa runsaasti huijauksia – älä toimi näin!

petos huijaus nettihuijaus
Poliisi suosittelee käytävän kauppaa ensisijaisesti sellaisissa verkon vertaiskauppapaikoissa, joissa ostajan ja myyjän täytyy rekisteröityä tunnistettavasti sekä mahdollisiin väärinkäytöksiin on keinoja puuttua.
Julkaistu 03.11.2022 21:42
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Helsingin poliisi on tutkinut syksyn aikana useaa petossarjakokonaisuutta, joissa on huijattu uhreilta rahaa erilaisissa verkon osto- ja myyntipalveluissa.

Yksi pääepäillyistä, 26-vuotias mies, myi olemattomia lippuja erilaisiin tapahtumiin. Lippujen hinnat olivat 30–150 euroa.

Pääsylippuja kannattaa ostaa vain virallisista myyntialustoista, poliisista todetaan.

– Voi tuntua houkuttelevalta hankkia lippu vaikkapa loppuunmyytyyn tapahtumaan vertaismyyntialustoilta. Pahimmassa tapauksessa menetät kuitenkin tuntemattomalle henkilölle pääsylipusta maksamasi rahat etkä silti pääse tapahtumaan, toteaa tutkinnanjohtaja Tommi Rautiainen tiedotteessa.

Lue lisää: Suuri valepoliisivyyhti oikeudessa: Vanhuksilta huijattiin yli 700 000 euroa – näin uhrit valikoitiin

Kauppasi olematonta tavaraa

Toinen epäilty, 47-vuotias nainen, myi tavaraa, jota ei lähettänyt ostajille tai jota ei ollut olemassa. Kauppaa hän kävi muun muassa sosiaalisen median alustalla.

Sama epäilty keskittyi toisessa rikoskokonaisuudessa Linnanmäen huvipuiston rannekkeiden myyntiin eri alustoilla. Rannekkeet eivät koskaan päätyneet ostajille, eivätkä he saaneet maksamiaan rahoja takaisin.

Jos verkossa kaupankäyntiä tehdessä alkaa jokin asia epäilyttämään, kannattaa poliisin mukaan tämä epäilys huomioida omassa toiminnassaan.

– Varmimmin vertaiskauppa toteutuu, kun sekä ostaja että myyjä tapaavat kasvokkain. Vertaisverkossa tapahtuvasta kaupankäynnistä voi myös aina perääntyä ja jättää kaupan kokonaan tekemättä, jos kokee, ettei kauppaa pysty toteuttamaan haluamallaan varmuudella, Rautiainen sanoo.

Lue lisää: Kaksi miestä tuomittiin törkeästä petoksesta Rolex-kelloihin liittyvässä huijausjutussa

Rahanvälityksestä rahanpesua

Kolmas epäilty, 35-vuotias mies, otti yhteyttä henkilöihin, jotka olivat jättäneet palveluihin ilmoituksia ostettavasta tavarasta. Hän onnistui huijaamaan heiltä suuria summia rahaa.

Poliisille selvisi tapauksen esitutkinnassa, että pääepäilty oli esiintynyt toisena henkilönä, jonka tilille petoksella saadut rahat oli ohjattu. Kyseistä 43-vuotiasta tilinhaltijaa epäillään rahanpesusta, koska hänen tiliään oli käytetty petoksella saadun rahan vastaanottamiseen ja pääepäillylle välittämiseen. Rahanpesusta epäillään myös useita muita henkilöitä samasta syystä.

Poliisin yleisenä ohjeena voi sanoa, että kannattaa miettiä kaksi kertaa, suostuuko edes läheisen tai tutun pyyntöön käyttää omaa pankkitiliään rahojen välittämiseen.

– Ainakin on syytä huolellisesti selvittää, miksi henkilö haluaa ohjata jostakin saadut rahat sinun tilillesi. Mikäli tilillesi saapuvien rahojen alkuperäksi osoittautuu rikos, saatat syyllistyä rahanpesuun, sanoo tutkinnanjohtaja Rautiainen.

3:10img

Video: Verkkorikolliset tienaavat vuosittain miljoonia suomalaisten kustannuksella – nämä merkit voivat auttaa tunnistamaan rakkauspetoksen

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset