Uuden eläinten hyvinvointilain myötä muutoksia on luvassa ainakin lemmikkien myyntiin, eteenpäin antamiseen, maahantuontiin ja rekisteröintiin.
Poliisi kertoo tiedotteessaan yksityiskohtaisesti uuden eläinten hyvinvointilain tuomista muutoksista, jonka myötä lemmikkien myyjän ja ostajan vastuu pentutehtailun kitkemiseksi kasvaa.
Eläinsuojelulaki muuttuu eläinten hyvinvointilaiksi 1. tammikuuta 2024.
Esimerkiksi ulkomailta tuotu koiran- tai kissanpentu voidaan palauttaa lähtömaahan, mikäli uuden eläinten hyvinvointilain mukaiset ehdot eivät täyty.
– Ostajan vastuulla on varmistaa, että eläimen tiedot ovat kunnossa, poliisi huomauttaa.
– Palautus lähtömaahan saattaa tapahtua, jos eläin on kuljetettu Suomeen alle puolivuotiaana ja luovutettu neljän kuukauden kuluessa eteenpäin, poliisi selventää.
Mikäli kissan tai koiran tiedoissa on puutteita, ostaja saattaa syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen.
Eläinsuojelurikoksia, eläinten laitonta maahantuontia ja salakuljetusta selvittää eläinrikostutkintaryhmä Helsingin poliisissa.
Pentutehtailu on järjestäytynyttä rikollisuutta
Poliisin mukaan lakimuutoksen tavoitteena on puuttua pentutehtailuun.
– Salakuljetettuja eläimiä säilytetään usein huonoissa oloissa, ja eläimet kärsivät tarttuvista taudeista ja muista terveysongelmista. Laittomasti maahantuotu eläin saattaa olla niin heikossa kunnossa, että se joudutaan lopettamaan, sanoo rikoskomisario Juha-Matti Suominen.
Pentutehtailu on Euroopan kolmanneksi suurin järjestäytyneen rikollisuuden muoto. Poliisin mukaan kissojen ja koirien pidon, kasvatuksen sekä myynnin tuottavan EU:ssa arviolta 1,3 miljardia euroa vuodessa.
Vastaisuudessa kissan ja koirien myynnissä sekä eteenpäin antamisessa täytyy noudattaa tiettyjä ehtoja.
Alla olevat markkinoinnin ehdot tulee poliisin mukaan olla selkeästi ilmoitettu, kun kissa tai koira myydään tai annetaan eteenpäin:
|
Luetellut ehdot koskevat myös yhdistyksiä, jotka välittävät kodittomia eläimiä eteenpäin.
– Ehtojen laiminlyöminen on eläinsuojelurikkomus, josta saa yleensä sakkorangaistuksen, poliisi tiedottaa.
Eläimen ammattimaisesta myynnistä tai välittämisestä täytyy myös ilmoittaa aluehallintovirastoon. Ammattimaisena myyntinä pidetään sitä, jos on kasvattanut vähintään kolme pentuetta. Ammattimaista myyntiä on myös yli 10 eläimen välittäminen tai myyminen.
Mikrosirumerkintöihin muutoksia
Poliisi muistuttaa lisäksi koirien mikrosirumerkintöihin liittyvistä muutoksista.
Koira tulee merkitä sirulla ja rekisteröidä ruokaviraston koirarekisteriin.
Vuoden loppuun mennessä, kaikki ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee olla mikrosirumerkitty. Sen sijaan, 1. tammikuuta 2023 jälkeen syntyneet koirat täytyy merkitä sirulla viimeistään kolmen kuukauden iässä. Koira tulee mikrosiruttaa jo aiemmin, jos se on luovutettu uudelle haltijalle ennen kolmen kuukauden ikää.
Laittomia eläimiä kaupanneet myyjät ovat voineet aikaisemmin käyttää samoja sirutietoja useasti, mutta jatkossa se ei ole mahdollista.
– Väärien tietojen antaminen on rekisterimerkintärikos, poliisi alleviivaa.