Nämä tiukennetut säädökset astuvat voimaan eläinten tuonnissa vuoden alusta

6:37imgKatso myös video: Moni suomalainen päätyy hankkimaan rescue-koiran ulkomailta rotukoiran sijaan
Julkaistu 29.12.2021 10:49

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Eläintautilain uudistus antaa viranomaisille lisää työkaluja eläinten laittoman tuonnin hillitsemiseksi. 1. tammikuuta 2022 voimaan tulevan lain mukaan eläimen tuoja voi saada laittomasta tuonnista EU:n sisämarkkinoilta 300–5 000 euron seuraamusmaksun. 

Eläimen tuoja vastaa tuontivaatimusten noudattamisesta.

Seuraamusmaksun voi jatkossa määrätä aluehallintovirasto tai Tulli.

– Keskeisimmät vaatimukset ovat eläimen tunnistusmerkintä, kuten mikrosiru tai linnuilla jalkarengas, hevosen passi tai lemmikin EU-passi ja eläimen vaihtaessa omistajaa myös TRACES-todistus, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Vaatimukset siis koskevat myös esimerkiksi lemmikiksi toisesta EU-maasta tuotavaa koiranpentua. Eläimen passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen ja sisältää merkinnät viranomaistoimin vastustettavista eläintaudeista, kuten rabieksesta ja ekinokokkoosista. Jos eläin vaihtaa omistajaa, täytyy näiden lisäksi tuojalla olla eläimestä TRACES-terveystodistus, jonka lähtömaan eläinlääkäri on laatinut kaksi vuorokautta ennen tuontia.

Tarkemmat vaatimukset EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä tuotaville eläimille löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Esimerkiksi rabies on myös ihmiselle vaarallinen tauti, joka johtaa oireisena käytännössä aina kuolemaan. Eläinten tuontivaatimusten tavoitteena on suojella sekä eläimiä että ihmisiä vakavien tautien leviämiseltä ja varmistaa, että eläimet on kasvatettu ja hoidettu asianmukaisesti ennen tuontia.

– Lemmikkien salakuljetuksesta ja laittomasta tuonnista on tiedotettu ja puhuttu julkisuudessa jo monta vuotta, mutta se ei ole kitkenyt laitonta lemmikkikauppaa. Nyt lakimuutoksen myötä ollaan tilanteessa, että laittomasta eläintuonnista määrätään eläimen tuojalle seuraamusmaksu jo ilman poliisitutkintaa, Haikka toteaa.

Lähde: Aluehallintoviraston tiedote.

Lue myös: Onhan tämä asia kunnossa lemmikilläsi? – "Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos..."

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet