Lähes 20 vuotta sitten etsinnässä ollut Svetlana Hytti, 51, tuomittiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.
Hytti tuomittiin kolmesta törkeästä veropetoksesta ja viidestä kirjanpitorikoksesta. Teot tapahtuivat syyskuun 1995 ja ja huhtikuun 2002 välillä.
Hytti tunnusti toissa viikolla niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä kaikki rikokset, jotka eivät vielä olleet vanhentuneita.
Lue myös: Svetlana Hytti pakeni poliisia lähes 20 vuotta, kunnes jäi kiinni Varsovan lentokentällä – viime viikolla hän tunnusti rikoksensa oikeuden edessä Helsingissä
Rengaskauppaa Venäjälle
Hytti omisti ja johti ulkomaille rekisteröityjä yrityksiä, jotka harjoittivat Suomessa kiinteästä toimipaikasta Venäjälle suuntautuvaa jatkuvaa rengas-, nasta- ja autokauppaa.
Yritykset toimivat viranomaisilta salassa rekisteröitymättä verovelvollisten rekisteriin ja antamatta veroilmoituksia. Veropetokset olivat törkeitä, koska niillä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä. Yritykset välttivät tai yrittivät välttää veroja yhteensä yli 600 000 euron edestä.
Kirjanpitorikokset liittyvät siihen, että Hytti laiminlöi yritysten johtajana ja omistajana liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen.
0:49
Pääsi vapaaksi oikeudenkäynnin jälkeen
Hytti ehti olla etsintäkuulutettuna lähes 20 vuotta törkeistä talousrikoksista epäiltynä.
Viranomaiset tiesivät hänen oleskelleen Venäjällä, mutta koska Venäjä ei luovuta kansalaisiaan ulkomaille, Hyttiä ei saatu Suomeen.
Kesäkuun 11. päivä hän jäi kuitenkin poliisille kiinni Puolassa ja heinäkuun lopussa hänet tuotiin Suomeen.
Hytti oli vapautensa menettäneenä 11. kesäkuuta lähtien. Hänet päästettiin vapaaksi heti oikeudenkäynnin jälkeen 16. elokuuta.
Käräjäoikeus katsoi, ettei Hytille ole ajan kulumisen ja jo kärsityn vapaudenmenetyksen vuoksi tarpeen määrätä ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi oheisseuraamuksia.
Verohallinto vaatii satojentuhansien korvauksia
Käräjäoikeus määräsi Hytin myös viiden vuoden liiketoimintakieltoon. Sitä harkitessa oikeus otti huomioon laiminlyönneistä aiheutuneiden vahinkojen määrän ja teon suunnitelmallisuuden.
Verohallinto yhtyi syyttäjän rangaistusvaatimukseen ja vaatii Hyttiä korvaamaan yhteensä yli 590 000 euroa törkeiden veropetosten takia vältetyistä veroista.
Hytti myönsi oikeudessa Verohallinnon korvausvaatimukset perusteeltaan ja määrältään oikeiksi.