Poliisihallituksen selvitys voimankäytöstä Elokapina -mielenosoituksen aikana on valmistunut. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että Poliisihallitus on tänään luovuttanut selvityksensä sisäministeriölle.
Selvitys on luettavissa kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.
Poliisin toiminnasta mielenosoituksen yhteydessä on tehty rikosilmoitus, jota käsitellään parhaillaan valtakunnan syyttäjän toimistossa.
– Voimakeinojen käyttö tapahtui tilanteessa, jossa osa mielenosoittajista oli asettautunut vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle ja sulkenut toiminnallaan ajoradan, kertoo poliisi selvityksessään.
Lisäksi poliisi perustelee voimankäyttöään sillä, että liikenteen tukkimisesta aiiheutui vaaraa muun muassa pelastusviranomaisten toiminnalle. Yleisiä häiriöitä aiheutui poliisin mukaan liikenteelle ja toiminta vaaransi poliisin mukaan myös mielenosoittajien oman turvallisuuden.
– Tilanne ajautui siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot, jotka olivat painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin, eivät enää riittäneet.
Poliisilla ei myöskään ollut tarvittavia voimavaroja kantaa mielenosoittajia yksitellen pois ajoväylältä. Hankaluutta aiheuttivat myös mielenosoittajien käyttämät kahleet, joiden murtaminen olisi voinut vahingoittaa mielenosoittajia.
Poliisin mukaan poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen.
– Ennen sumutteen käyttöä oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja niiden käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajista. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.
Poliisin voimakeinoilla ja voimankäyttövälineillä ei ole erikseen säädettyä tai määrättyä käyttöjärjestystä.
Poliisin mukaan poliisitoiminnan periaatteena on voimankäyttötilanteen välttäminen. Tarve voimakeinojen käytölle voi syntyä muun muassa silloin, jos kohdehenkilö ei noudata poliisin antamia neuvoja, kehotuksia tai käskyjä.
‒ Tarpeellisen voimakeinon valintaan vaikuttaa tilanteen kokonaisarviointi. Esimerkiksi jos lievemmät keinot kuten neuvot, kehotukset ja käskyt osoittautuvat tehottomiksi, voidaan siirtyä käyttämään sitä voimakeinoa joka on lievin, mutta riittävän tehokas käsillä olevan virkatehtävän päämäärän saavuttamiseksi, toteaa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.