Poliisihallitus julkisti uuden ohjeen salaisesta epäiltyjen rekisteristä

1:56img
Julkaistu 28.04.2016 13:22(Päivitetty 28.04.2016 20:18)

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Poliisihallitus päätti julkistaa ensimmäistä kertaa ohjeen epäiltyjen rekisteristä samalla kun aiemmin salainen ohje uudistettiin.

Epäiltyjen rekisteri eli epri on poliisin salainen rekisteri. Sinne voidaan viedä tietoja tiedustelutietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyvän tai syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikokseen.

Tietoja on noin 50 000 henkilöstä. Keskusrikospoliisi on arvioinut, että järjestäytyneen rikollisuuden jengeihin kuuluu noin tuhat ihmistä.

Poliisihallitus järjesti salaisen rekisterin tiimoilta torstaina tiedotustilaisuuden. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korosti avoimuuden merkitystä siinä, että ohjeet päätettiin julkistaa.

- Luottamus on kaiken poliisitoiminnan perusta, Kolehmainen totesi.

Mistä on kyse?

Eprin rekisterimerkinnät nousivat keskusteluun vuonna 2013. Tuolloin selvisi, että sinne oli merkitty Venäjän presidentin Vladimir Putinin ohella muun muassa urheilijoita, poliitikkoja ja kulttuurivaikuttajia.

Epristä alkoi rikostutkinta ja kolme poliisihallinnon virkamiestä joutui syytteeseen virkarikoksista. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan merkintäkäytäntö oli liian löyhä erityisesti rikollisten lähipiiriin kuuluvien osalta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Se ei kuitenkaan arvioinut lainkaan merkintöjen sisältöä, vaan vain totesi, ettei rekisteristä ollut kukaan vastuussa.

”Poliisihallinnossa laillisuusvalvonnasta voimassa olleet ja olevat määräykset ja ohjeet ovat erittäin epäselvät ja monitulkintaiset”, oikeus totesi päätöksessään.

Uusissa ohjeissa on täsmennetty käytäntöjä, joilla ihmisiä merkitään rekisteriin. Samoin ohjeissa on korostettu valvontaa.

Kuka on "myötävaikuttaja"? 

Viime syksyn epri-oikeudenkäynnin ytimessä olivat niin sanotut myötävaikuttajat. Syyttäjien mukaan poliisin tulkinta myötävaikuttajista oli hyvin lavea.

Epriin oli päätynyt gangsteripojanpojalle autoa lainannut mummo, jengiläistä kadulla kätellyt ja klubitalon läheisyyteen parkkeerannut. Esimerkiksi parkkeeraajia oli vajaa tuhat.

Uusissa ohjeissa todetaan, että myötävaikuttajan toiminnassa ei ole kyse osallisuudesta rikokseen. 

- On riittävää, että henkilö rahoittaa rikoksentekijän elämää, majoittaa rikoksentekijöitä, taikka hankkii, vuokraa tai valmistaa näiden käyttöön kulkuneuvoja tai muita heidän tarvitsemiaan välineitä. Myötävaikutussuhde saattaa syntyä myös henkilöiden kuljettamisella tai elintarvikkeiden hankkimisella etsintäkuulutetulle henkilölle, ohjeessa todetaan.

Myötävaikuttamista ei sen sijaan ole esimerkiksi sukulais- tai perhesuhteista tai asiakassuhteesta johtuva normaali yhteydenpito jonkun rikoksia tekevän henkilön kanssa, jollei yhteydenpitoon liity mitään edellä kuvatun kaltaista toimintaa.

"T-paita riittää"

Oikeudenkäynnissä syyttäjät pitivät vääränä sitä, että rekisteriin oli merkitty henkilöitä, jotka olivat esimerkiksi esiintyneet Facebook-valokuvissa jengiä tukevissa t-paidoissa.

Tämä katsotaan uusissakin ohjeissa myötävaikuttamiseksi, vaikka rikollista se ei ole.

Lue lisää

Linkki poliisihallituksen julkaisemaan epri-ohjeeseen

- Kannatustuotteiden käyttö sen sijaan viestittää järjestäytyneen rikollisryhmän kannatuspohjaa ja niiden luvattomaan käyttämiseen suhtaudutaan rikollisryhmissä vihamielisesti. Support -tuotteiden kantaja ilmaisee tietoisesti ja julkisesti tukensa kannattamalleen järjestäytyneelle rikollisryhmälle.

- Vallitsevan tiedon valossa support -tuotteiden kantaja on potentiaalinen ehdokas järjestäytyneen rikollisryhmän jäseneksi ja saattaa pyrkiä hyötymään siihen liittyvästä pelon ilmapiiristä, ohjeessa sanotaan.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos