Viestikoekeskuksesta uutisoineen HS:n toimittajan kotietsintää puidaan hovioikeudessa – poliisi vaati käsittelyä suljetuin ovin

8:04img
Julkaistu 20.08.2018 10:00(Päivitetty 20.08.2018 14:20)

MTV UUTISET-STT

Helsingin hovioikeus on määrännyt, että Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta käsitellään suljetuin ovin.

Katso video!

HS:n päätoimittaja tiedustelukohusta: Vankeustuomion uhka ei pelota

Helsingin hovioikeus määräsi maanantaina, että Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta käsitellään suljetuin ovin.

Poliisi vaati käsittelyä salassa pidettäväksi tutkinnallisista syistä, eikä toimittajan asianajaja vastustanut vaatimusta. Käänne oli sinänsä erikoinen, että käräjäoikeudessa juttu käsiteltiin avoimin ovin poliisin salausvaatimuksista huolimatta.

Kotietsintä oli osa poliisin esitutkintaa, joka koskee HS:n Viestikoekeskus-uutisointia. Toimittajaa ja hänen kollegaansa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Poliisi vaati salaamista

Keskusrikospoliisi KRP:n rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mukaan poliisi vaati hovikäsittelyn salaamista, koska esitutkinnassa on tullut esiin tietoja, joita ei voi tällä hetkellä tuoda julki.

–  Ei mitään räjähtävää uutta tietoa, mutta sellaista, mitä kaikilla henkilöillä ei ole eikä saa olla tiedossa, jotta pääsemme esitutkinnassa eteenpäin kuulustelujen kautta, Ranta-aho sanoi oikeuden istunnon jälkeen.

Esitutkinnassa KRP on myös määrännyt useille henkilöille ilmaisukieltoja. Ranta-ahon mukaan kyseessä on normaali toimenpide.

–  Se on normaalia, kun puhutaan salaisista asiakirjoista. Kuulusteluissa tietyt henkilöt saavat tietoonsa seikkoja, joita ei voi paljastaa, Ranta-aho selittää.

Savuava tietokone toi palokunnan ja poliisin paikalle

KRP teki etsinnän toimittajan asuntoon joulukuussa. Toimittaja oli vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot.

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja toimittaja kutsui itse palokunnan paikalle. Hän kertoi puhelussa olevansa toinen Viestikoekeskus-uutisen tekijöistä.

Paikalle tuli pelastuslaitoksen mukana poliisipartio, joka kertoi tietonsa KRP:lle. Etsintä ja takavarikot tehtiin tämän jälkeen.

Toimittaja riitautti kotietsinnän, koska katsoi, että se ja takavarikot vaarantavat toimittajan lähdesuojan. Toimittajan mukaan tietokoneella ei ollut kyseiseen uutisointiin liittyvää materiaalia, vaan hän tuhosi konetta turvatakseen muihin projekteihinsa liittyvän lähdesuojan.

Käräjäoikeus katsoi, että etsintä oli laillinen ja poliisi saa tutkia takavarikoidut laitteet.

Käräjäoikeuden mukaan ennen kotietsintää oli ilmeistä, että HS:n lähteenä olleet salaiset asiakirjat oli viety Puolustusvoimilta luvattomasti.

Puolustus kiistää kotietsinnän laillisuuden

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta pitää todennäköisenä, että etsinnän laillisuutta tullaan puimaan korkeinta oikeutta myöten.

–  Nämä ovat periaatteellisesti tärkeitä kysymyksiä: mitkä ovat toimittajan ja median oikeudet ja miten niitä pitää kohdella esitutkinnassa, Kotiranta sanoi.

Toimittajien epäillyn rikoksen lisäksi poliisi tutkii mahdollista tietovuotoa virkasalaisuuden rikkomisena. Hovioikeuden ratkaisu vaikuttaa siihen, voiko poliisi hyödyntää takavarikoimiaan esineitä jutun tutkinnassa.

Virkasalaisuustutkinta edennyt "hiljalleen"

Ranta-ahon mukaan myös virkasalaisuustutkinta on edennyt "hiljalleen".

Hän ei kommentoi sitä, onko poliisilla tiedossa epäiltyä tai epäiltyjä.

–  Tavoitteenamme on saada tutkinta valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Mutta se riippuu siitä, tuleeko mutkia matkaan: jos hovioikeuden ratkaisuun haetaan vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, totta kai se sitten viivästyy.

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu