Jopa vuosia piileskelleitä etsintäkuulutettuja kaivettiin esiin Turussa

Lounais-Suomen poliisi kertoo suorittaneensa Turun seudulla tehostetun operaation, jossa kaivettiin esiin etsintäkuulutettuja.

Tällä viikolla toteutetussa operaatiossa saatiin noudettua tai tavoitettua yhteensä kymmenen etsintäkuulutettua henkilöä, jotka aiemmin ovat esitutkinnassa jättäneet noudattamatta poliisin kutsua saapua kuultavaksi tai ovat muutoin olleet haluttomia tulla selvittämään asioitaan, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Operaatiossa tavoitetut henkilöt olivat vältelleet poliisia viikkoja tai kuukausia, ja jotkut jopa vuosia. 

Pääosin kyse on rikoksesta epäillyistä, mutta joukossa oli myös muutamia asianomistajia ja todistajia. 

Poliisi muistuttaa, että laki velvoittaa saapua esitutkintaan, mikäli on syytä olettaa, että henkilöltä saadaan selvitystä rikoksesta tai jos hänen läsnäolonsa esitutkintatoimenpidettä suoritettaessa on muuten tarpeen rikoksen selvittämiseksi.

– Monilla lienee epätietoisuutta lain velvoittavuudesta. Kutsuihin vastaamatta jättäminen tai niiden noudattamatta jättäminen ei poista tätä velvoitetta. Tietyissä rikosasioissa kuulemistarve on vieläpä pakollista, kertoo rikosylikonstaapeli Samuli Lempiäinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan operaation kohteena oleviin jouduttiin kohdistamaan pakkokeinoja, kuten kotietsintöjä ja noutomääräyksiä. 

– Tämä ei ole tarkoituksenmukaista eikä asianosaisen kannalta varmasti myöskään se mukavin vaihtoehto, Lempiäinen sanoo.

Operaation etsintöjen ja noutojen ohessa paljastui myös muuta rikollisuutta. Lounais-Suomen poliisi kirjasi kaksi huumausainerikosta, huumausaineen käyttörikoksen sekä lievän ampuma-aserikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat