Helsingin poliisilla ja puolustusvoimilla oli viikonlopun aikana yhteinen operaatio pääkaupunkiseudulla. Tarkoitus oli löytää puolustusvoimien etsintäkuuluttamia henkilöitä.
Operaation aikana poliisit ja sotilaspoliisit kävivät 48:ssa kohdeosoitteessa etsimässä henkilöitä, joista Puolustusvoimat on tehnyt etsintäkuulutuksen.
Puolustusvoimat tekee etsintäkuulutuksia muun muassa henkilöistä, jotka karttavat palvelukseen astumista tavalla tai toisella. Kyse voi olla esimerkiksi palveluksesta poistumisesta, kutsuntojen väliin jättämisestä tai siitä, ettei henkilö ole astunut palvelukseen sovittuna aikana.
Ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo, että viikonlopun operaatio oli viranomaisten näkökulmasta varsin onnistunut, sillä lähes viidestäkymmenestä kohdeosoitteesta 23:sta tavoitettiin etsintäkuulutettu henkilö. Onnistumisprosentti oli siis lähes 50:n luokkaan.
Helsingin poliisista osoitteita kiersi kaksi kappaletta kahden poliisin partiota. Sotilaspoliisin läsnäolo selittyy Roimun mukaan sillä, että tarkoitus on saada etsintäkuulutetut sujuvasti ja nopeasti Puolustusvoimien haltuun jatkoseuraamuksia varten.
Lue lisää: Poliisilla Helsingissä operaatio sotilaspoliisin kanssa: "Kyseessä etsintäkuulutettujen henkilöiden tavoittelu"
Operaatio herätti huomiota
MTV Uutiset sai operaatiosta useita silminnäkijähavaintoja ja kuvia viikonlopun aikana, sillä poliisin ja sotilaspoliisin läsnäolo lukuisissa eri kohteissa herätti ilmeisen runsaasti huomiota.
– Kyse oli kuitenkin aivan tavanomaisesta viranomaisten ennalta sopimasta yhteistyöstä, jossa puolustusvoimat pyytää poliisilta virka-apua henkilöiden tavoitteluun. Tällainen samanlainen operaatio on tehty noin viisi kertaa viimeisen kahden vuoden aikana, Roimu kertoo.
– Tavanomaisesti poliisit tavoittelevat etsintäkuulutettuja ihmisiä, kun kiireellisemmiltä hälytystehtäviltä jää aikaa. Nyt liikenteeseen lähdettiin tällä tavoin yhteistuumin.
Tehtävät sujuivat rauhallisesti
Ylikomisarion mukaan inttiä karttelevia etsintäkuulutettuja koskevat tehtävät hoituvat lähes poikkeuksetta hyvin rauhallisesti, ilman etsintäkuulutettujen vastarintaa tai poliisin voimakeinoja.
Hän luonnehtii, että kyse on enemmänkin rutiininomaisista "paperitöistä".
– Soitetaan ovikelloa, henkilö tavataan ja asia hoidetaan siinä. Puolustusvoimat käsittelee näiden henkilöiden jatkotoimenpiteet omien käytäntöjensä mukaisesti. Kun sotilaspoliisi on mukana, saadaan samalla reissulla hoidettua sekä paperiasiat että kuskaamiset. Prosessia saadaan tällä tavoin joudutettua, Roimu kuvailee tilannetta poliisin näkökulmasta.
Vastaavia operaatioita on ylikomisarion mukaan pidetty esimerkiksi kutsuntojen jälkeen.
Määrä laskussa
Sotilasrikokset on Suomessa jaettu lukuisiin eri rikostyyppeihin. Luvattomaksi poissaoloksi katsotaa esimerkiksi tilanne, jossa henkilö jättää saapumatta paikkaan, jossa hänet on määrätty suorittamaan palvelustaan.
Myös kutsuntojen väliin jättäminen on asevelvollisuuslain mukaan rikos, josta voidaan määrätä sakkorangaistukseen.
Puolustusvoimat kertoi helmikuussa, että sotilasrikosten määrä on edelleen lievässä laskussa. Sotilasrikosten kokonaismäärä laski vuonna 2020 noin kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
Varusmiehet syyllistyivät palvelusrikoksiin vuonna 2020 yhteensä 1486 kertaa ja poissaolorikoksiin 737 kertaa, Puolustusvoimat kertoo.