Poliisille moitteet Smash Asemista

(9.9. 2006) Smash Asem -mielenosoitus Helsingissä. Kuvaaja Alex Gustafsson.
(9.9. 2006) Smash Asem -mielenosoitus Helsingissä. Kuvaaja Alex Gustafsson.MTV3
Julkaistu 28.11.2007 12:22(Päivitetty 30.11.2007 18:35)

Poliisi sai moitteita Smash Asemin hoidosta. Oikeusasiamies arvostelee mielenosoittajien kiinniottoja ja heidän kohteluaan.

Poliisi nappasi 136 ihmistä Aasian ja Euroopan maiden huippukokousta vastaan järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä. Runsaan vuoden takaiset tapahtumat poikivat yli 60 kantelua oikeusasiamiehelle.

Eduskunnan oikeusasiamies arvostelee poliisien toimia vuoden takaisessa Smash Asem -kahakassa. Varsinkin ihmisten kiinniotot ja heidän kohtelunsa olivat apulaisoikeusasiamiehen mukaan osin laittomia.

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt antoi huomautuksen yhdelle ylikonstaapelille ja Helsingin poliisilaitokselle kaikkiaan neljästä kiinniotosta.

Kaksi kiinniotetuista ei ollut ehtinyt edes mukaan mielenosoitukseen, vaan he nauttivat kadulla alkoholia, kun poliisi otti heidät kiinni. Kahden muun ihmisen kiinni ottamiselle poliisi ei kyennyt osoittamaan perusteita.

Poliisi sai keskeyttää mielenosoituksen

Poliisin perusteli mielenosoittajien saartamista ja tapahtuman keskeyttämistä tiedustelutiedoilla, joiden mukaan luvassa saattoi olla väkivaltaiseksi äityvä kahakka.

Lindstedtin mielestä mielenosoituksen keskeyttäminen oli perusteltua. Tosin saarron laajuus ja sen kesto olivat hänen mielestään ongelmallisia.

-Siihen nähden, että paikalla oli paljon myös rauhallisesti käyttäytyviä ohikulkijoita, heidän poispääsynsä alueelta kesti kovin pitkään, Lindstedt sanoo.

Mellakkapoliisi saartoi mielenosoittajat Helsingin keskustassa Kiasman taidemuseon ja Postitalon väliselle alueelle. Saartorenkaasta pääsi pois, jos antoi poliisille nimensä. Lindstedt arvostelee poliisia liian laajentavasta poliisilain tulkinnasta. Lisäksi poliisi takavarikoi kännyköitä, kameroita ja otti joiltain dna-näytteet.

Tarpeet piti tehdä rajamiesten avulla

Kiinniotettuja ihmisiä kuljetettiin Kisahallin putkaan linja-autoilla. Odottelu saattoi kuitenkin kestää useitakin tunteja, minkä aikana osa matkustajista joutui tekemään tarpeensa bussin lattialle.

Koska heidän kätensä oli sidottu nippusitein bussien penkkiin, he joutuivat toimittamaan asiansa rajavartiomiesten avustamina ja muiden kiinniotettujen nähden. Lindstedtin mielestä näin nöyryyttävää menettelyä ei voi hyväksyä.

Hän muistuttaa, että myös itse kahlitseminen auton liikkuessa on asetuksella kielletty.

Osa kanteluista jäi ratkaisematta, koska kaikissa niissä ei pystytty henkilöimään esimerkiksi kiinniottajaa. Mellakkavarusteissa olleet joukkojenhallintapoliisit oli merkitty vain joukkueittain ja ryhmittäin. Lindstedt korostaakin, että yksittäiset poliisit pitäisi pystyä tunnistamaan. Hanke on poliisissa jo käynnissä.

(MTV3-STT)

Lue täältä Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa