Poliisin kotihälytyksissä piikki – koronakriisin uhreja näkyy jo turvakodeissa: "Kotitilanteet ovat päässeet kärjistymään"

6:27img
Vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen kertoo, milloin Pääkaupungin turvakodeista vapautuu tilaa.
Julkaistu 06.04.2020 15:58
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Poliisin kotihälytykset ovat lisääntyneet koronakriisin aikana. Pääkaupunkiseudun suurimmassa turvakodissa asiakaspaikat täyttyivät viikonlopun aikana, mutta tungosta ei voi täysin laittaa koronan piikkiin.

Poliisi on saanut tavallista enemmän hälytyksiä kotiväkivallasta koronakriisin aikana. Poliisihallituksen poliisitarkastajan Pekka Heikkisen mukaan vahvoja tulkintoja on vielä hankalaa tehdä.

– On vahvoja viitteitä siitä, että kotihälytykset ovat lisääntyneet. Yleensähän hälytykset liittyvät lähtökohtaisesti alkoholiin. Ja kun meillä ei tuota ravintola- ja yöelämää enää ole, asiat ovat siirtyneet koteihin.

Lue myös: "Perheen tytär kuiskaa hätäpuhelussa hädissään, että isä hakkaa äitiä" – poliisin karu viesti kertoo korona-arjesta monessa suomalaisperheessä

Kotiväkivaltaa voi paeta esimerkiksi turvakotiin. Eniten turvakotipaikkoja pääkaupunkiseudulla ylläpitävässä Pääkaupunkiseudun turvakodit ry:ssä oli maanantaiaamupäivänä täyttä. 25 turvakotipaikasta ainoastaan kaksi oli vapaana.

Vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan ei ole täysin itsestään selvää, että turvakotipaikat ovat täynnä koronakriisin vuoksi.

– Yleisestikin ottaen pääkaupunkiseudun turvakodeissa on aika täyttä. Mutta kyllä meillä on joitakin perheitä, jotka ovat tulleet meille sen vuoksi, että pitkän erityksen jälkeen kotitilanteet ovat päässeet kärjistymään.

Tartuntariskiä ehkäistään

Remes-Sievänen sanoo, että koronakriisi voi nostaa kotiväkivallasta kärsivän henkilön kynnystä hakea apua turvakodista. Apua tarvitseva voi olla huolissaan läheisistään, minkä lisäksi ajatus tartunnasta voi herättää pelkoa.

Lue myös: Poikkeusolojen pelätään lisäävän lähisuhdeväkivaltaa ja pahentavan haavoittuvassa asemassa olevien lasten oloja – "Tämä tilanne vaikuttaa monin tavoin niihin lapsiin, joiden perheissä on isoja ongelmia"

Remes-Sievänen vakuuttaa, että Pääkaupungin turvakodeissa tartunnan riskiä minimoidaan mahdollisimman hyvin.

– Vaikka meillä turvakodissa laitosympäristö onkin, niin henkilökuntamme on kouluttautunut ja perehtynyt siihen, miten tartuntariskiä vähennetään. Apua kannattaa lähteä hakemaan silloin, kun tarvetta on.

Kotiväkivallan uhri voi hakea apua muun muassa:

  • Rikosuhripäivystyksestä puhelinnumerosta 116 006 (ma–pe kello 9–20)
  • Mannerheimin lastensuojeluliiton Helsingin päivystyksestä puhelinnumerosta 0400 600 107 (vuorokauden ympäri)
  • Pääkaupungin turvakoti ry:n lähisuhdeväkivaltatyön yksiköstä puhelinnumerosta 050 301 0748 (maanantaisin kello 13–15 ja keskiviikkoisin kello 10–12)

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live