"Perheen tytär kuiskaa hätäpuhelussa hädissään, että isä hakkaa äitiä" – poliisin karu viesti kertoo korona-arjesta monessa suomalaisperheessä

6:27img
MTV Uutiset Live vieraili turvakodissa maanantaina. Katso vierailu videolta.
Julkaistu 06.04.2020 11:34
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten ja poikkeusajan takia ihmisten on oltava lähes koko ajan kotona. Tämä on johtanut siihen, että perheväkivalta ja poliisin kotihälytykset ovat lisääntyneet.

Eilen Lounais-Suomen poliisin päivystävä komisario Joonas Tikka twiittasi lohduttoman viestin siitä, miten lapsi soitti hätäkeskukseen, kun isä hakkasi äitiä.

– Perheen tytär kuiskaa hätäpuhelussa hädissään, että isä hakkaa äitiä, twiitissä luki.

Poliisi meni paikalle, mutta tilanteen jatkosta ja ratkeamisesta ei tiedetä, koska poliisi ei anna tietoja yksittäisestä kotihälytyskeikasta.

– Se oli yksi twiitti yhdestä hätäkeskuksen tehtävänannosta eilen. Yhdenkään naisen, miehen tai etenkään lapsen ei tulisi kokea väkivaltaa tai turvattomuutta kotonaan, päivystävä komisario Joonas Tikka kertoo MTV Uutisille.

– Kodin tulisi olla se kaikkein turvallisin ympäristö. Jokaisen lapsen tulisi saada mieluummin turvallinen malli isästä, miehestä tai vanhemmasta, hän jatkaa.

Lue myös: Viimeinen lyönti oli liikaa – vuosia jatkunut väkivalta parisuhteessa vei naisen hengen: MTV Uutiset kertoo kuusi tositarinaa kotikeikoilta, joihin hälytettiin poliisit apua antamaan

Ahdistavatko koronauutiset tai karanteeniin joutuminen? Tässä asiantuntijan neljä vinkkiä mielen hyvinvointiin poikkeustilanteessa

Selvä nousu kotihälytyksissä

Pelkästään Lounais-Suomen poliisissa kotihälytysten määrä kasvoi merkittävästi viime viikonlopun aikana. Tällaisia tehtäviä oli Lounais-Suomen alueella 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana viikonloppuna.

– Yleiskuvassa ongelmat ovat siirtyneet sinne missä ihmisetkin ovat, eli neljän seinän sisälle, Tikka kertoo.

Poliisin mukaan kotiin suuntautuvilla hälytystehtävillä on aina jännitteitä. Osassa kyse on todellisesta väkivallasta, osassa väkivallan uhasta.

Tikan mukaan yleensä perheväkivaltakeikat päättyvät rikosilmoitukseen ja lastensuojelutarpeen arviointiin.

– Erityisesti lapsille tällaiset tilanteet ovat karmeita ja traumatisoivia. Itse yleensä määrään perheväkivallasta epäillyn hyvin matalalla kynnyksellä kiinniotetuksi tai pidätetyksi.

Turvallisuuden tarve kodeissa korostuu nyt

Poliisin kotihälytykset liittyvät yleensä häiritsevään meteliin, huoneistossa häiriöksi olevaan tai aggressiiviseen ihmiseen tai perheväkivaltaan.

– Näppituntumalta sanoisin että kotihälytyskeikat jakaantuvat aika tasan näiden kesken, Tikka arvioi.

Tikan mukaan perheväkivalta on asia, jota kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan. Lisäksi tällaiset kotihälytyskeikat ovat hänen mukaansa tehtäviä, joita kenenkään ei pitäisi joutua tekemään.

– Tämä asia ei ole muuttunut näiden poikkeusolojen myötä, mutta nyt tämä turvallisuuden tarve kodeissa tietenkin korostuu.

Lue myös: Perheen vaiettu salaisuus: Isäpuoli hakkasi Jania vuosikaudet, äiti katsoi vierestä – "Kukaan ei uskaltanut kertoa ulkopuolisille mitään"

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta