Helsingin poliisi on ottanut käyttöönsä uuden työkalun nuorisotyöhön. Sosiaalisen median avulla viestit ja kuvat saadaan leviämään nuorten pariin nopeastikin, mikä huomattiin erityisesti päättäjäisviikonloppuna.
Silloin nuorisojoukkojen muodostumista saatiin hallittua Twitterissä ja Instagramissa.
Poliisi julkaisi koulujen päättäjäisviikonlopun perjantain ja lauantain aikana yhteensä 17 kuvaa Instagramissa ja 13 kuvaa Twitterissä. Poliisin viestintäasiantuntija Jukka Matilaisen mukaan se näkyi suoraan nuorten illanvietossa.
– Nuoret selkeästi seurasivat viestintää ja huomasivat, että poliisi on paikan päällä. Nuoret välttelivät sellaisia paikkoja, joissa poliisi oli näkyvästi esillä. Toki läsnä oli sitten nuoria, joilla ei ollut alkoholia mukana.
Illanviettoa ulkona suunnittelevat alaikäiset ottavat herkästi huomioon sen, missä poliisi liikkuu, ja kertovat somessa saamistaan tiedoista ystävillensäkin.
Esimerkiksi Vantaan poliisin "poliisi on täälläkin"-valokuvat toimivat viime vuonna niin tehokkaasti, että poliisin saamien tietojen mukaan nuoriso pakeni illanvietossa Vantaalta Järvenpäähän asti.
Somen kautta poliisi sai siis estettyä liian suurten nuorisoporukoiden syntymisen. Suuria ihmismassoja on hankalampi hallita, joten poliisin kannalta pienemmät nuorisoryhmät ovat toivottavia.
– Meidän kannalta on parempi, ettei isoja porukoita päässyt muodostumaan. Pääsemme paremmin valvomaan, kertoo Matilainen.
Koulujen päättäjäiset on perinteinen juhlaviikonloppu nuorisolle, ja osa alaikäisistä nauttii tuolloin alkoholia. Poliisi muistutti useaan otteeseen Twitterissä ja Instagramissa, että alaikäisen hallusta löydetty alkoholi tuo 40 euron rikesakon ja juomien kaadon maahan.
Matilaisen mukaan somen voima illanvieton hallinnassa huomattiin jo pari vuotta sitten, ja siksi tämän vuoden päättäjäisviikonloppuna se päätettiin ottaa osaksi poliisin tehostettua valvontaa.
Seuraavat nuorisovalvonnan kannalta kiireiset viikonloput koittavat Weekend-festivaalin ja koulujen aloituksen aikaan. Somea poliisi aikoo päivittää ahkerasti tulevaisuudessakin.
Matilainen lisää myöhemmin, että somen kautta yritetään myös rakentaa luottamusta nuorten ja poliisin välille.
– Nuoret ottavat somessa helpommin yhteyttä, varsinkin jos siellä on jo heille entuudestaan tuttuja poliisikasvoja.