Naisten osuus Suomen poliisissa on kasvanut selvästi kymmenen viime vuoden aikana.
Tuoreimmista Poliisihallituksen tilastostoista selviää, että vuonna 2018 poliisikoulutuksen saaneiden ja työelämässä olevien naisten osuus koko poliisin henkilöstöstä oli lähes 18 prosenttia. Vuonna 2008 vastaava luku oli 12 prosenttia. Kasvua on siis tullut puolet lisää.
Lue myös: Moottoripyöräpoliisina työskentelevä Sari Hukkanen on harvinainen tapaus ammatissaan
Poliisissa työskentelee tällä hetkellä 7 200 poliisia, joista 1 300 on naisia. Kymmenen vuotta sitten naisia oli noin 900, mutta poliiseja oli yhteensä enemmän, eli reilut 7 400. Samaan aikaan miespoliisien määrä on tehnyt pienen niiauksen.
Naispoliiseja halutaan lisää
Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkö Minna Gråsten pitää naispoliisien kasvua myönteisenä, mutta korostaa, että naispoliiseja halutaan lisää. Poliisihallituksen tavoitteena on saada naisten ja miesten välistä sukupuolijakaumaa nykyistä tasaisemmaksi.
– Kyllä se on meillä tavoitteena, että saisimme naisia lisää poliisiin. Meillä on poliisissa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma ja siellä on yhtenä tavoitteena se, että meille hakeutuisia naisia samalla tavalla kuin miehiä, ja että naisilla olisi samanlaiset etenemis- ja urakehitysmahdollisuudet kuin miehillä, Gråsten sanoo.
Gråstenin mukaan poliisissa ei ole kuitenkaan asetettu määrällistä kiintiötavoitetta naisille. Sukupuolten välistä kuilua pyritään tasoittamaan sillä, että poliisitehtäviin houkutellaan naisia esimerkiksi etenemismahdollisuuksilla.
– Poliisi on perinteisesti miesvaltainen ammatti ja kehitys naisten osalta tapahtuu hitaasti.
Poliisissa useita tehtäviä
Gråsten uskoo, että naisia saadaan houkuteltua enemmän alalle lisäämällä tietoa siitä, että poliisissa on työtehtäviä muuallakin kuin kentällä. Moni ei tule ajatelleeksi, että poliisin työ on monipuolinen asiantuntijatyö.
– Olisi tärkeää saada viestiä siitä, että poliisin työ ei ole pelkästään sitä, että ajetaan maijalla kentällä ja liikutaan haalarit päällä. Poliisissa on tehtäviä esimerkiksi rikostutkinnan, teknisen tutkinnan ja rikosten ennalta estävän toiminnan tehtäviä. On myös paljon hallinnollisia tehtäviä ja esimerkiksi koulupoliisin työ.
Gråstenin mukaan tällä hetkellä valtaosa naispoliiseista työskentelee rikostutkinnassa ja liikenteenvalvonnassa, loput heistä pääosin valvonta- ja hälytystoiminnassa.
Poliisiopiskelijoista naisia kolmannes
Keväällä poliisikoulutuksen aloittaneessa ryhmässä tehtiin historiaa, kun maaliskuun erässä poliisiopinnot aloittaneista lähes puolet, eli 48 oli naisia.
Määrä kuitenkin palaa elokuun erässä aloittavien osalta tavanomaisiin lukemiin, sillä naisten osuus laskee 36 prosenttiin. Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin Kimmo Himbergin mukaan viime lähivuosien trendi on ollut, että karkeasti kolmannes poliisiopintonsa aloittaneista on ollut naisia.
– Vuodesta 2000 määrä on kuitenkin kasvanut paljon, sillä silloin koulutuksessa aloittaneita naisia oli 19 prosenttia, Himberg sanoo.