Avoimena olevien rikosjuttujen määrä poliisissa on lisääntynyt viime vuosien aikana ja samalla juttujen tutkinta-ajat ovat pidentyneet.
Poliisihallituksen mukaan esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilla on tällä hetkellä avoimena peräti noin 19 000 rikosjuttua.
Poliisiylitarkastaja Minna Ketola ei halua puhua vielä rikostutkinnan hälyttävästä tilasta.
– Fakta on kuitenkin se, että juttuja on tutkinnassa paljon ja koko ajan tulee uutta tilalle. Se aiheuttaa ongelman ja haasteen, Ketola sanoo Rikospaikan haastattelussa.
Avoimessa rikosjutussa tutkintatoimia on vireillä, mutta muun muassa oikeusapupyynnöt saattavat kestää helposti kuukausia, jopa pidempään.
– Meillä on silti motivoituneita ja osaavia ihmisiä töissä, joten mahdollisuus on vielä parantaa tilannetta.
Lue myös: Poliisikoulun pääsykokeet ovat niin tiukat, ettei aloituspaikkoja ole saatu täytettyä vuosiin – ”Emme halua määrän korvaavan laatua”
Vakavan rikollisuuden tutkinnassa osaavaa väkeä
Ketola huomauttaa, että rikosjuttujen laatu on muuttunut viime vuosina. Jutuissa on paljon kansainvälisiä ulottuvuuksia, jutut ovat usein laajoja ja teknistä osaamista vaaditaan nykyisessä kybermaailmassa entistä enemmän.
Rikostutkinnalla on suuria haasteita senkin takia, että poliisikoulutettavista peräiti yhdeksän kymmenestä haluaa mielummin kenttätehtäviin kuin rikostutkintaan.
– Poliisin työn imago tulee pitkälle kenttätoiminnan kautta ja rikostutkintaa leimaavat varsinkin päivittäisrikostutkinnan suuret juttumäärät. Se ei ehkä anna kuvaa unelma-ammatista.
Tutkijoita ei sen sijaan ole ollut vaikea saada ammattimaisen ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaan.
– Vakavan rikollisuuden tutkinnassa meillä on osaavaa porukkaa. Huolta on pidettävä siitä, että tämä motivoitunut porukka myös pysyy töissä.
Miten poliisin rikostutkinnan tilannetta saataisiin parannettua ja missä on tällä hetkellä suurimmat ongelmat? Katso videolta poliisiylitarkastaja Minna Ketolan haastattelu Rikospaikassa.