Poliisien etujärjestö on huolissaan poliisien oikeusturvasta nopean digitaalisen tiedonvälityksen aikana.
Kansalaisten kuvaamat tallenteet poliisin toiminnasta leviävät nykyään salamannopeasti eri kanavissa. Niissä näyttäytyvä todellisuus on poliisien mielestä joskus tulkinnanvaraista, jopa vääristeltyä.
Siksi poliisit itse suhtautuvatkin pääsääntöisesti myönteisesti ajatukseen varustaa kentällä toimivat poliisit tallentavalla kameralla.
- Eri viranomaiset poliisi mukaan lukien ovat erilaisten tallenteiden kohteena kaiken aikaa. Kuvaa ja ääntä saadaan ja levitetään nopeasti. Silloin on ihan hyvä, että siinä on poliisin omat tallenteet rinnalla. Jos tilanteet etenevät oikeusprosesseihin, voidaan katsoa, mikä totuus kaiken kaikkiaan on, sanoo Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.
Nauhoittava kamera saattaa estää väkivaltaa
Toinen peruste kameran saamiseksi poliisin asuihin on työturvallisuuden parantaminen.
- Jo tieto siitä, että poliisilla on varusteissaan nauhoittava kamera saattaa hillitä ja ennaltaehkäistä poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja sen uhkaa.
Juuri poliisin voimankäyttötilanteiden tarkistaminen jälkikäteen on tyypillinen tilanne, joissa kameroista olisi apua. Niin ikään liikenteen valvonnassa tapahtuvia poliisin ja kuljettajien juttutuokioita olisi joskus hyödyllistä pystyä arvioimaan tallenteelta.
- Olisi ihan hyvä, että esimerkiksi tilanteet, joissa joudutaan asiakasta rauhoittelemaan, tallentuisivat nauhalle. Se voidaan sitten jälkikäteen katsoa, oliko siinä kaikki kohdallaan ja kuka teki mitäkin, Suhonen sanoo.
Aiemmin poliisiylijohtaja Mikko Paatero on ottanut myönteisen kannan pitkälti Suhosen kanssa samoin perustein, eli poliisin oikeusturvan varmistamiseksi sana sanaa vastaan -tilanteissa.
Niin ikään sisäministeri Päivi Räsänen pitää poliisien tallentavia kameroita mahdollisena tulevaisuuden kehityksenä.
Eriasteisia voimankäyttötilanteita tulee Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajan Yrjö Suhosen mukaan yksittäiselle poliisille jokaisessa työvuorossa.
”Poliisin työpäivästä ei Big Brotheria”
Suhonen kuitenkin vastustaa yletöntä kontrollia, eli sitä, että kameralla tallennettaisiin koko työvuoron ajalta yksittäisen poliisimiehen tai -naisen tekemiset ja sanomiset.
- Se ei voi olla mikään tällainen lentokoneen musta laatikko tai Big Brotherin kaltainen jatkuva nauhoite. Eikä sen tarvitsisi olla päällä edes kaikissa poliisin asiakaskontakteissa, niissä kaikissa ei ole mitään sellaista lisäarvoa, hän arvioi.
Suhonen näkee myös, että yksittäisen polisiin työtä ylhäältä päin syynääviä tahoja on muutenkin tätä nykyä jo liikaa. Niitä on sekä poliisin omassa organisaatiossa että sen ulkopuolella.
- Yhtään enempää stressitekijöitä ei kaivata. Laitteiden hankkimisessa pitäisi olla aito ja puhdas päämäärä, eikä niin, että niillä kytätään poliisin jokaista elettä, sanaa ja tekemistä. Ei kai kukaan kestä sellaista missään muussakaan työssä, että jokainen hetki työpäivästä menee nauhalle, Suhonen sanoo.
Kontrollille pitää kuitenkin asettaa tarkat rajat. Poliisilta edellytetään hyvää käyttäytymistä myös vapaa-ajalla, hän muistuttaa.