Malmössä junamatkustajia oli vastassa joukko huomioliiveihin pukeutuneita poliiseja, kun Ruotsi aloitti päivällä rajatarkastuksensa maan eteläosassa.
Hyllien juna-asemalla, vain jonkin matkan päässä Ruotsin ja Tanskan rajasta, ruotsalaispoliisit astuivat sisään Kööpenhaminan suunnasta saapuneisiin juniin ja kävivät läpi matkustajien henkilöpapereita.
Vilkkaasti liikennöidyn Juutinrauman sillan Ruotsin-puoleisesta päästä tihkui tietoja myös ajoneuvojen pistokoemaisista tarkastuksista.
– Sillalla liikennettä on todella runsaasti, eikä kaikkia sen läpi kulkevia voida tarkastaa, totesi poliisin edustaja Thomas Wallberg torstaina tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
Rajatarkastusten ensi tunteina poliisi saattoi Malmössä jonkin verran ihmisiä ulos junista. Heidän joukossaan oli myös turvapaikanhakijoita.
Henkilöpapereiden tarkastuksissa oli mukana joitakin kymmeniä virkavallan edustajia, arvioitiin Etelä-Ruotsin poliisista.
Tuloksia arvioidaan huolella
Valtakunnallisella tasolla Ruotsin poliisi katsoo rajatarkastustoiminnan kehittämistä puolen vuoden päähän. Nähtäväksi jää, miten pitkäkestoisia tarkastuksista lopulta tulee.
Jo ensimmäisen kontrollipäivän tuloksia ja toimivuutta oltiin Etelä-Ruotsin poliisissa arvioimassa huolella.
– Haluamme tietää, mikä toimii, teemmekö jotain väärin ja mitä voisimme parantaa. Meidän on pysyttävä myös työaikamääräysten puitteissa, sanoi poliisin tiedottaja Ewa-Gun Westford.
Eteläisen Ruotsin poliiseille on luvattu apuvoimia muualta maasta ensi maanantaista lähtien. Nähtäväksi jää, tuleeko rajatarkastuksista silloin kattavammat.
Ruotsin maine pysyy
Ruotsi on jo pitkään tunnettu liberaalista maahanmuuttolinjastaan, ja se on ottanut vuosien varrella vastaan paljon turvapaikanhakijoita.
Voimakkaasti kasvanut tulijoiden määrä on kuitenkin viime kuukausina alkanut horjuttaa niin poliitikkojen kuin kansalaisten uskoa avoimeen linjaan.
Ruotsin maine maahanmuuttomyönteisenä maana on silti ehtinyt iskostua monen Euroopan ulkopuolelta tulevan mieleen.
Yksi positiivisen kuvan saaneista on Taj Mohammad, joka kertoi matkustaneensa Afganistanista Euroopan kautta Ruotsiin hakemaan turvapaikkaa.
– Afganistanissa on minusta liian vaarallista. Siellä on vaikea uskoa huomiseen. Haluan jäädä Ruotsiin, koska olen kuullut, että täällä on ystävällisiä ja ihania ihmisiä, sanoi Taj Mohammad Malmön päärautatieasemalla.
Parempi ote tilanteesta?
Ruotsin hallituksen mukaan rajatarkastusten tavoitteena on saada parempi ote maahan saapuvasta ihmisvirrasta.
Ennen rajatarkastuksia käytännössä kuka tahansa on voinut tulla Juutinrauman sillan yli Tanskasta Ruotsiin ilman, että ruotsalaisviranomaiset ovat välttämättä rekisteröineet maahantuloa. Näin ollen ihmisiä on jäänyt myös paperittomina maahan.
Vaikka rajatarkastukset alkoivat, Ruotsista voi edelleen hakea turvapaikkaa entiseen tapaan. Vielä ei tiedetä, lisäävätkö nyt aloitetut rajatarkastukset rekisteröityneiden turvapaikanhakijoiden määrää Ruotsissa, jos entistä harvempi pääsee jatkamaan matkaansa Norjaan tai Suomeen.