Tämä on Naton Akilleen kantapää, johon Wagner voi hyökätä – asiantuntija: Onnistuessaan se olisi "sodanjulistus"

0:39imgSatelliittikuvat paljastavat: Wagnerin tukikohta laajentunut huomattavasti Valko-Venäjällä.
Julkaistu 02.08.2023 15:14
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on kuumentunut viime viikkojen aikana, kun palkka-armeija Wagner sekä Venäjän erikoisjoukot ovat lisänneet toimintaansa alueella. Nyt katse kohdistuu Naton heikoimpaan kohtaan sekä Baltian maihin. 

Venäjän politiikan lehtori Stephen Hall Bathin yliopistosta arvioi Euronews-kanavalle, että venäläinen yksityinen Wagner-palkka-armeija voisi tehdä "Mainilan laukaukset" eli lavastetun hyökkäyksen Venäjän nimissä Baltian maita kohtaan. 

Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Hallin ajatus kumpuaa siitä, että sotilaallinen toiminta Valko-Venäjällä ja sen rajoilla on lisääntynyt sen jälkeen, kun Wagner-joukot siirtyivät juhannuskapinan jälkeen Valko-Venäjälle. 

Heinäkuun puolessavälissä Wagnerin joukot ja Valko-Venäjän erikoisjoukot harjoittelivat Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsevassa Brestin kaupungissa. 

Lue lisää: Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu"

2:13imgWagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu"

Siitä parin viikon päästä, heinäkuun lopussa Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi, että yli sata Wagnerin Valko-Venäjällä olevaa taistelijaa oli siirtynyt lähelle Puolan ja Liettuan rajaa niin kutsutun Suwalkin käytävän tuntumaan.

Morawieckin mukaan Wagnerin joukot voivat todennäköisesti naamioitua Valko-Venäjän rajavartijoiksi auttaen laittomia siirtolaisia pääsemään Puolaan tai soluttautumalla itse siirtolaisiksi. 

Lue lisää: Puolan pääministeri: Jännitteet Wagnerin kanssa "muuttumassa vaarallisiksi"

Puolestaan eilen tiistaina kaksi valkovenäläistä helikopteria loukkasi Puolan ilmatilaa. On esitetty epäily, että ilmatilan loukkaus olisi Wagner-joukkojen tekosia. 

"Katsotaan Venäjän toiminnaksi" 

Huomenta Suomessa vieraillut kenraalimajuri evp, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) totesi ilmatilaloukkauksen olevan poikkeuksellinen.

– Siitä on Yhdysvaltain taholta annettu lausunto, että Wagnerin toiminta Puolaa vastaan katsotaan Venäjän toiminnaksi, Toveri sanoo.

Niin Toveri kuin Bathin yliopiston lehtori Hallkin on kuitenkin sitä mieltä, että Venäjä ei halua haastaa Natoa sotilaallisesti Naton sotilaallisen voimakkuuden sekä Naton perustussopimukseen merkityn 5. artiklan vuoksi. Sen vuoksi toimintaa voitaisiin toteuttaa lavastetusti Wagnerin kautta. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi, että ilmatilanloukkauksessa on selvästi kyse provokaatiosta ja Toverin kuvailemasta tavasta uhata muuten kuin perinteisellä sotilaallisella hyökkäyksellä.

– Näitä (ilmatilanloukkauksia Valko-Venäjältä Puolaan) todennäköisesti nähdään lisää juuri sen takia, että Wagner-joukot ovat siellä, Penttilä lisää.

10:10imgPuolan ilmatilaa loukattiin – Wagnerin tekosiako? Pekka Toveri: "Venäjä pyrkii toimimaan taitavasti Naton 5. artiklan alla"

Lue lisää: Puolan ilmatilaa loukattiin – Wagnerin tekosia? Pekka Toveri: "Rupeaa haisemaan, että tämä on tahallinen provokaatio"

Katse kohdistuu Suwalkin käytävään

Tulkiten lehtori Hallia katse kohdistuu juuri nyt Suwalkin käytävään, joka erottaa Venäjän hallitseman Kaliningradin Valko-Venäjästä. Käytävä on samalla ainut maayhteys Baltian Nato-maiden ja muun Euroopan Nato-maiden kanssa.

OMA Suwalkin käytäväKuvassa Suwalkin käytävä, joka yhdistää Natoon kuuluvat Puolan sekä Baltian maat Liettuan, Latvian ja Viron.

Olisiko lavastushyökkäys, esimerkiksi Suwalkin käytävällä, seuraava siirto, ja mitä Wagner – tai tosiasiassa Venäjä – sillä tavoittelisi? 

– Jos Wagner valloittaisi Suwalkin käytävän, se olisi sodanjulistus, Hall sanoi. 

Hall pohjustaa sen verran, että Venäjän tavoitteena on ollut aina osoittaa Natolle, että se on vain paperitiikeri.

Paperitiikerillä viitataan poliittiseen käsitteeseen. Tiettävästi sitä käytti ensimmäisenä Kiinan johtaja Mao Zedong vuonna 1946 sanoessaan Yhdysvalloista, että vaikka sillä onkin teknisesti sotilaallinen ylivalta verrattuna muihin maihin, ei sillä ole poliittista valtaa erityisesti Aasiassa. Sotilaallisella ylivallalla Zedong viittasi siihen, että Yhdysvallat oli saanut kehitettyä atomipommin ja oli siten ydinasevaltio.

Lavastushyökkäyksessä Hallin mukaan Venäjä pyrkisi eristämään Baltian maat Natosta, sillä oletuksella, että Nato jättäisi Baltian maat yksinään rannalle. 

Hall on kuitenkin skeptinen sen suhteen, että Wagner lähtisi yrittämään edellä kuvatun mukaista lavastusta, koska Wagnerin sotilaallinen nykytila on heikko. Lisäksi lavastusyritys olisi hänestä "itsemurha" geopoliittisten riskien takia eikä hän näe, että Wagnerin joukot pystyisivät hallitsemaan Suwalkin käytävän kokoista aluetta. 

Hall ei myöskään usko siihen, että Nato jättäisi Baltian maat oman onnensa nojaan, vaan siihen, että Yhdysvallat tulisi apuun Naton perustamissopimukseen kirjatun 5. artiklan nojalla. Jos niin ei kuitenkaan kävisi, niin seuraisi Hallin mukaan kataklysmi, laajaa mullistus.

– Tämä olisi valtava mullistus puolustusliitolle, jos se ei tulisi auttamaan Baltian maita. Silloin Nato tuhoutuisi täysin. 

Sen sijaan, että Wagner tekisi suoran hyökkäyksen tai lavastuksen, Venäjän politiikan lehtori Hall uskoo, että palkka-armeija käy alueella informaatiosotaa kyberhyökkäyksillä sekä kylväen eripuraa ja hämmennystä. Ei hän kuitenkaan porttia täysin sulje.

– Kaikki on aina mahdollista. 

2:53imgMikä on Valko-Venäjän rooli Wagner-kapinassa? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija

Lue myös: Lukashenka: Valko-Venäjä on jo saanut ydinaseita Venäjältä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota