Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvostelee valtiovarainministeri Alexander Stubbin käytöstä viime torstaina eduskunnassa.
– Ei valtiovaranministerin puheista ainakaan mitään hyvää kokonaisarvosanaa voi antaa, Grönlund luonnehtii.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi torstaina eduskunnassa, että 90 prosenttia hallintorekisteristä annetuista lausunnoista oli myönteisiä, vaikka todellisuudessa luku oli alle 10.
– Hieman huolestuttavaa on se, että tämän virheellisen tiedon antaminen tapahtui nimenomaan eduskunnan edessä, jolla kuitenkin on perustuslain mukaan täydellinen oikeus saada kaikki tieto päätöksentekonsa tueksi. Silloin tietenkin voi edellyttää, että esittelevä ministeri antaisi oikeaa tietoa, Grönlund pohtii.
3:37
Stubb on sittemmin pyytänyt virheellistä lukua anteeksi. Hän sanoi virheen olleen vain ja ainoastaan hänen. Hän sanoi keksineensä luvun.
– Politiikassa sattuu virheitä, ja ainakin hän on nyt myöntänyt tehneensä virheen ja pyytänyt sitä anteeksi.
Grönlund ei lähde arvioimaan sitä, oliko Stubb keksinyt luvun vai vääristelikö hän sen tietoisesti.
– Sitä minä en voi ulkopuolelta sanoa, mutta onhan se mahdollista. Toisaalta kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta hyvältä. Tässä, kuten niin kuin monessa muussakin poliittisessa päätöksenteossa on kyse erilaisista linjaeroista. Ei liene salaisuus, että Stubb itse ajaa hallintarekisteriä. Aika moni muu eduskunnan kansanedustaja on eri mieltä hallintarekisteristä ja pitää avoimuutta tärkeänä.
Grönlundin mielestä Stubbin asema on vahva, eikä tämän tyyppinen skandaali pakota häntä eroamaan tehtävästään.
– Viime kädessä on kuitenkin poliittisesta päätöksestä kysymys. Niin kauan kun Stubb nauttii hallituskumppaniensa luottamuksesta ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän luottamusta, ei häntä mihinkään olla erottamassa.
Grönlundin mielestä tämä on varmasti paikallaan oleva muistutus siitä, että keskeisen ministerin ja puolueen puheenjohtajan pitää olla aika tarkka sanomisistaan ja tekemisistään erityisesti eduskunnan edessä.