Suomella ei ole enää varaa Junnilan ja "riikka"-nimimerkin kaltaiseen kohuun, sanoo kriisiviestinnän asiantuntija

1:03img
Miksi Riikka Purra ei selkeästi kiistä tai myönnä yhteyttään ”riikka”-nimimerkin viesteihin? Koko haastattelun löydät jutun lopusta.
Julkaistu 11.07.2023 15:48
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Perussuomalaisten puheenjohtajaan, valtiovarainministeri Riikka Purraan kohdistuu epäilyjä rasistisista ja väkivaltaisista nettikirjoituksista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommentointi hallituksen rasismikohusta on kolaus pääministeri Petteri Orpon suuntaan, arvioi maineenhallinnan ja vaativan viestinnän asiantuntija, Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa.

Niinistö sanoi aiemmin tänään, että Suomen hallituksen olisi järkevä ottaa nollatoleranssi rasismiin.

Vuonna 2008 Jussi Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjassa julkaistuissa viesteissä nimimerkki "riikka" on muun muassa viitannut maahanmuuttajalasten ampumiseen lähijunassa sekä käyttänyt runsaasti rasistisia haukkumasanoja. 

Mediatietojen pohjalta vaikuttaa siltä, että valtiovarainministeri Riikka Purra olisi ”riikka”-nimimerkin takana. Muun muassa Helsingin Sanomat on selvittänyt laajasti nimimerkin ja Purran yhtäläisyyksiä ja Iltalehti kysyi asiaa Purralta jo helmikuussa.

– Yleensä minkä tahansa maan hallitukselle joudutaan sanomaan se, että ottakaa nollatoleranssi rasismiin, se on suhteellisen kova lause.  Se tarkoittaa silloin sitä, että tilanne on sanojan mielestä jossain muualla tällä hetkellä, arvioi Saukkomaa.

Politiikan toimittaja Maria Nykänen kuvailee presidentti Niinistön kannanoton olevan poikkeuksellisen suorasanainen.

– Niinistö on yleensä päivän politiikan yläpuolella eikä sotkeudu kohuihin.

"riikka" viestit scripta kohu

Kuvassa esimerkkejä nimimerkin "riikka" kommenteista. 

Miksi Purra ei selkeästi irtisanoudu kirjoituksista?

Maanantaina julkaistussa blogitekstissään Purra ei ole myöntänyt tai kieltänyt olevansa kirjoitusten takana. Yleisellä tasolla hän kuitenkin ilmoitti, ettei aio irtisanoutua tai pahoitella vuosien takaisia kirjoituksiaan. 

Myöhemmin maanantai-iltana Purra kertoi Twitterissä, ettei hyväksy eikä ole koskaan hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa.

Saukkomaa katsoo, että Purran tapa hoitaa asiaa on ylläpitänyt kohua. Hän arvioi Purran linjan tavoitteena olevan perussuomalaisten kannatuksen eli äänestäjien mukanapitäminen.

– Hän liikkuu hyvin kapealla alueella. Jos hän ryhtyy peruuttamaan kaikkea mitä hän on silloin sanonut, hän joutuu selittämään sitä yhdelle porukalle. Jos hän ei peruuta yhtään, hän joutuu selittämään sitä pääministerille ja muille puolueille hallituksessa.

Saukkomaan mukaan viestintästrategisesti, mikäli Purra on kirjoitusten takana, hänen olisi kannattanut tulla laajasti asian kanssa ulos esimerkiksi kutsumalla paikalle median. 

Nykänen muistuttaa perussuomalaisilla olevan erilainen suhde mediaan, puolueen itseisarvona on vastustaa perinteistä viestintätapaa.

Saukkomaan mukaan Purran retoriikasta voi päätellä, että ministerin asemaa ei ole täysin ymmärretty.

– Ministeri, jos kuka on vastuussa Suomen kansalle laajasti.

– Ei pitäisi olla olemassa sellaista vaihtoehtoa, että voi hypätä ministerinroolissa sellaiseen rooliin, että säännöstelee täysin julkisuuden.

Tilanteessa vaihtoehtona olisi myös anteeksipyyntö, vaikkakin Saukkomaa kuvailee sitä vaikeaksi lajiksi. Hänen mukaansa anteeksipyydettäessä ”pitää vilpittömästi tuntea sydämessään, että on anteeksipyydettävää”.

– Pitäisi olla kohde, keneltä pyytää anteeksi. Lopulta se, että miksi. Näistä Purran teksteistä ei näy kauheasti anteeksipyynnön tarvetta, vaikka näkyy se, että ei tällä tavalla toimisi enää. Siitä on pitkä matka anteeksipyyntöön, Saukkomaa sanoo viitaten Purran Twitter-kommentteihin kohuun liittyen.

Saukkomaa muistuttaa anteeksipyynnön ”pilaantuvan helposti, jos odottaa pitkään”.

– Ollaan äärimmäisellä rajalla, jos Purra on tekstien takana, hän suostuu sen myöntämään ja oikeasti haluaa pyytää anteeksi joltakulta. Ennen viikonloppua pitäisi hoitaa.

Orpo ja Purra keskustelleet

Tiedossa on, että pääministeri Orpo on ollut yhteydessä Purraan asiaan liittyen. Orpoa on yritetty jo aiemmin saada kommentoimaan asiaa tuloksetta, mutta tänään hän kommentoi asiaa kirjallisesti ja avustajansa kautta.

– On tärkeää, että puheenjohtaja Purra irtisanoutui väkivallasta ja totesi, ettei hyväksy vanhoja kirjoituksiaan, Orpo viestitti MTV Uutisille.

Lisäksi hän kommentoi, että ei hyväksy rasismia missään muodossa.

MTV Uutisilla ei ole tietoa siitä, onko Purra sanonut Orpolle olevansa kirjoitusten takana.

– Orpo ei ottanut siihen kantaa vastauksessaan, politiikan toimittaja Nykänen sanoo.

Saukkomaa katsoo olevan mielenkiintoista, jos Orpo pitää väkivaltaa keskeisenä sanana rasismin sijaan.

– Se olisi kaiken huippu, jos olisi väkivaltaan sitoutuneita ministereitä olemassa.

Orpo-viesti

Orpo kommentoi asiaa MTV Uutisille avustajansa kautta lähettämässään viestissä.

Johtaako Orpo hallitusta?

Saukkomaan mukaan pääministeri Orpo ei ole pystynyt olemaan johtaja, joka jämäkästi ottaisi kannan, jossa hän voisi pysyä.

Hän kuvailee Orpon johtamistyyliä keveähköksi, ja hiukan liian myöhään tulleeksi.

Saukkomaa peräänkuuluttaa pääministerin vastuuta selvittää ja käydä asioita läpi, niin sanotusti ”tutkia luurankokaappia”.

– Minulla ei ole näkyvyyttä siihen, mitä pääministeri Orpo on tehnyt asiassa, mutta tällaisissa tilanteissa pitäisi toimia paljon aikaisemmin ja miettiä, mitkä ovat mahdolliset kriisinaiheet.

– Hallituksen johtamisen näkökulmasta kiusallisia ja hankalia nämä kohut ovat olleet Orpolle pääministerinä, toteaa Nykänen.

Miksi asiat nousevat mediassa nyt vasta esiin?

Orpo on myös aiemmin noin kolme viikkoa kestäneen hallitustaipaleen aikana joutunut sanomaan, että hallitus vastustaa ääriajatteluja tai on rasismia vastaan. Orpo on myös joutunut nostamaan esiin lehdistönvapauden. 

Viikko sitten hallitus keskusteli keskinäisistä pelisäännöistään ja hallitusohjelman toimeenpanosta.

Aiemmin elinkeinoministeri Vilhelm Junnila erosi tehtävästään sen jälkeen, kun hänen viittauksensa ja yhteytensä äärioikeistoon nousivat julkisuteen. Eroa ennen presidentti Niinistö kommentoi MTV:lle Suomi-Areenan presidentin kyselytunnilla asian olevan ”vähintään kovin kiusallinen hallitukselle”.

Nykäsen mukaan on kiinnostavaa tietää missä menee raja, jos Junnilan kirjoituksia vertaa Purran epäiltyihin kirjoituksiin.

– Ei ole kyse siitä, miten he ovat toimineet ministerin tehtävässä, vaan ovatko he ylipäätään sopivia toimimaan ministerinä.

Nykänen laskee, että viikkojen aikana Junnilan eroamisen lisäksi ainakin neljä henkilöä on joutunut selittämään sanomisiaan tai irtisanoutumaan niistä. 

– Tämänlaisiin tapauksiin Suomellakaan ei ole enää varaa, toteaa Saukkomaa.

Vuosien takaiset asiat ovat nousseet vasta lähiaikoina esiin, sillä perussuomalaiset ovat ministerivastuussa, eli he ovat erilaisia vallan käyttäjiä kuin oppositiossa.

– Tämä on viime kädessä peruste sille, miksi kirjoitukset ovat tarkemmassa syynissä.

Nykänen tai Saukkomaa eivät kumpikaan usko hallituksen kaatuvan ainakaan lähipäivinä.

– Yrittäkää kuusi kuukautta viettää nuhteetonta elämää nyt, Saukkomaa opastaa hallitusta.

Voit katsoa koko keskustelun alta olevalta videolta:

21:59img

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus