Professori: Niinistön kommentit hallituksesta eivät ylittäneet presidentin toimivaltaa

Presidentti Sauli Niinistön esittämät kommentit hallituksen ministereistä eivät ole rikkoneet presidentin toimivallan rajoja, arvioi oikeustieteen professori Janne Salminen.

Turun yliopiston professori Salminen kuvailee Niinistön olleen todella pidättyväinen ja niukka hallituksen toimintaan ja toimintakykyyn liittyvissä kommenteissaan.

– Hän on kytkenyt huomionsa molemmilla kerroilla jollakin tavalla Suomen ulkoiseen kuvaan, josta voisi ajatella olevan linkki hänen toimivaltansa ydinalueisiin, Salminen sanoo.

Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

– Tasavallan presidentti on monessa suhteessa omassa päätöksenteossa hyvin riippuvainen valtioneuvostosta ja sen toimintakyvystä. Samalla on muistettava, että valtioneuvoston ei tarvitse nauttia presidentin vaan eduskunnan luottamusta, Salminen sanoo.

Niinistön lausunnot eivät hänen mukaansa anna aihetta olla huolestunut presidentin toiminnasta.

– Tasavallan presidentillä on tietty, tarkoin määritelty toimivalta päätöksenteossa mutta yhteiskunnallisesta toiminnasta ei ole säädetty mitään, vaan se on hänen omassa harkinnassaan ja arvioinnissaan.

Ei halunnut enää kommentoida

Niinistö on kesän aikana kysyttäessä kommentoinut Vilhelm Junnilan (ps.) ja Riikka Purran (ps.) ympärillä käytäviä keskusteluja. Kommenttien pidättyväisyyttä Salminen perustelee muun muassa sillä, ettei Niinistö ole kummassakaan yhteydessä nimennyt ketään.

– Tietysti noin yleisemmin hallituksen täytyy pitää huolta siitä, että sen politiikka ulkomailla tiedetään ja politiikan sisältö on sellaista, joka myöskin nauttii läntistä arvostusta ja on meidän arvojemme mukaista, Niinistö sanoi Junnila-keskustelun aikaan.

Purran vanhoja nettikirjoituksia Niinistö kommentoi sanomalla tiistaina, että hallituksen voisi olla viisasta ottaa selkeä nollatoleranssin kanta rasismiin. Hänen mukaansa se olisi hyvä signaali myös maailmalle.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat antoivat myöhemmin samana päivänä julkilausuman, jossa hallitus irtisanoutui rasismista ja ääriajattelusta. Salminen ei pitäisi mahdottomana, vaikka Niinistö olisi asiaa kommentoidessaan ollut jo tietoinen lausuman valmistelusta.

Torstai-iltana Ylen haastattelussa Niinistö ei enää halunnut arvioida, onko hallituksen irtisanoutuminen rasismista ollut riittävää.

– Tässä on joutunut vähän siihen asemaan, että vaaditaan kovasti lausuntoja, ja jos niitä antaa, varovaisiakin, niin sitten tulee moitteita, ettei kuulu presidentille. Ja jos kyllä ja ei tässä muodossa tulevat vielä samasta suunnasta, siinä alkaa vähän itsekin äimistellä, Niinistö sanoi.

Junnila jätti elinkeinoministerin tehtävän kesäkuussa sen jälkeen, kun julkisuudessa oli käsitelty hänen viittauksiaan äärioikeistoon vaalikampanjoinnissa sekä äärioikeiston tapahtumassa pidettyä puhetta. Heinäkuussa julkisuudessa on puolestaan keskusteltu valtiovarainministeri Purran taannoin kirjoittamia kommentteja Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogiin.

Velka aiempana huolena

Niinistö on virassa aiemmin kommentoinut esimerkiksi talouspolitiikkaa ja velkaantumista. Salminen arvioi, että Niinistö on esittänyt nämäkin kommentit hyvin yleisellä tasolla niin, ettei niissä ole kommentoitu nimellä minkään puolueen tai poliitikon toimintaa.

– En muista yksityiskohtia, mutta mielestäni hän on yleisesti ottaen ollut asianmukaisen pidättyväinen ja asemansa huomioon ottava, Salminen sanoo.

Niinistö on esimerkiksi ollut viime vuosina huolissaan valtion velkaantumisesta useaanotteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat