Politiikan asiantuntija: Tämä on hallitusneuvotteluissa tärkeintä

Kakkossijasta käydään kova kamppailu eduskuntavaaleissa.
Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat tarkastelevat eduskuntavaalien tuloksia. Kuvan asetelmasta saattaa hyvinkin näkyä myös tuleva hallituspohja.Lehtikuva
Julkaistu 26.04.2015 18:55
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

MTV:n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin professorin Kimmo Grönlundin mukaan hallitusneuvotteluissa tärkeintä on saavuttaa luottamus keskustan ja perussuomalaisten välillä.

Näin edetään:

  • Maanantai 27.4.: Kansanedustajien valtakirjat tarkistetaan.
  • Tiistai 28.4.: Eduskunta valitsee puhemiehistön hallitusneuvottelujen ajaksi. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitaan hallitustunnustelijaksi, ja hän jakaa eduskuntaryhmille paketin kysymyksiä vastattavaksi. Työmarkkina- ja etujärjestöt jättävät viimeistään tänään vastauksensa yhteiskuntasopimukseen liittyviin kysymyksiin.
  • Keskiviikko 29.4.: Vuoden 2015 valtiopäivät avataan. Sipilä keskustelee yhteiskuntasopimuksesta keskusjärjestöjen kanssa.
  • Torstai 30.4.: Eduskuntaryhmät jättävät iltapäivään mennessä vastauksensa hallitustunnustelijan kysymyksiin.
  • Viikonloppu 2.-3.5.: Hallitustunnustelija käy eduskuntaryhmien vastauksia läpi ja esittää tarkentavia kysymyksiä.
  • Tiistai 5.5.: Sipilä tapaa eduskuntaryhmien edustajat vielä yksitellen.
  • Hallituspohja julkistetaan keskiviikkona 6. tai torstaina 7. toukokuuta.

Hallitusneuvottelut pyörähtävät tosissaan käyntiin tiistaina, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nimitetään virallisesti hallitustunnustelijaksi.

Grönlundin mukaan tässä tapauksessa luottamus tarkoittaa käytännössä sitä, että Sipilän on voitava luottaa Soinin kykyyn pitää perussuomalaisten eduskuntaryhmä kasassa.

– Ei Suomi ole millään tavalla muuttamassa esimerkiksi Eurooppa-politiikkaa. Sipilä sanoi, että Suomesta ei ole tulossa Impivaara, emmekä käännä selkäämme Euroopalle. Se tarkoittaa sitä, että hänen täytyy saada Soinilta lupaus, että perussuomalaiset seisovat tämän linjauksen takana.

– Se linjaus myös kertoo entistä selkeämmin, että valmistellaan porvarihallitusta, jossa keskustan ja perussuomalaisten lisäksi olisi mukana vähintään kokoomus, arvioi Grönlund MTV Uutisille.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015