Tämä kokoomuksen Petteri Orpon tunnustelukysymyksistä tiedetään – Marinin ja Ohisalon luopumisella tuskin vaikutusta neuvotteluihin

7:10img
Mitä hallitustunnusteluissa on luvassa?
Julkaistu 11.04.2023 19:11
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Hallitusneuvotteluille on povattu kivistä tietä, mutta mitä tapahtuu ennen varsinaisia neuvotteluita? MTV Uutisten politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen päällikkö avasi tulevien päivien ja viikkojen ohjelmaa.  

Hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi on valittu suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja eli kokoomuksen Petteri Orpo. Hallitustunnusteluihin ruvetaan torstaina, kun Orpo kutsuu muiden eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun, jossa selvitetään, mitkä eduskuntaryhmät jatkavat sitten varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Orpon on torstaina myös määrä lähettää eduskuntaryhmille kysymyksiä tulevia hallitusneuvotteluita varten. MTV Uutisten politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sai kuulla kokoomukselta, että vastausaikaa Orpon kysymyksiin on muutama päivä.

– Mennään siis ensi viikon alkupuolelle. Kysymysten määrästä emme tiedä, mutta on sanottu, että kysymyksiä tulisi hieman enemmän kuin Sipilän aikaan, mutta taas ehkä vähemmän kuin Rinteen ollessa tunnustelijana.

Lue myös: Tärkeä viikko starttaa politiikassa, hallitustunnustelut alkavat – katso aikataulu

Lehtimäki arvelee, että Orpo ja Kokoomus nostavat kysymyksissä esille työperäistä maahanmuuttoa, verotusta, ilmastokysymyksiä sekä luultavasti EU-politiikkakin. Painotus on todennäköisesti kuitenkin talousasioissa.

– Varmasti kysymykset tulevat kiertymään valtion velkaantumisen ja talouskysymysten ympärille: siihen, että minkälaisiin sopeutustoimiin puolueet ovat valmiita. Kokoomuksella oli selkeä talouspainotteinen vaaliteema - joka ehkä osittain ja pääasiallisesti siivitti heidät voittoon - joten eiköhän se teema löydy myös tunnustelukysymyksistä, Lehtimäki arvioi MTV Uutiset Livessä.

Lue myös: Kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat kuin kaksi marjaa talouskysymyksissä – näin SDP:n linja eroaa

Kiperämpi kysymys on kuitenkin se, että milloin Suomella on uusi hallitus. Lehtimäen mukaan sitä on erittäin vaikeaa arvioida. Hallituksen syntyyn vaikuttaa muun muassa se, kuinka helposti hallitustunnusteluihin ryhtyvä ryhmä muodostuu, joudutaanko järjestämään tarkentavia neuvotteluita tai kokeilemaan eri hallituspohjia, Lehtimäki luettelee.

– Voihan se olla, että hallitus syntyykin helpommin kuin on ennakoitu. Jonkinlaisena suomalaisena takarajana voidaan pitää juhannussaunaa- ja aattoa.

Jyrki Kataisen johtamat hallitusneuvottelut vuonna 2011 olivat Lehtimäen muistin mukaan sen verran hankalat, että hallitus saatiin muodostettua vasta juhannukseksi. Hallitustunnustelut jopa keskeytyivät kerran.

Kataisen hallituksen myöhäiseen muodostumiseen vaikuttaa osaltaan se, että eduskuntavaalit olivat tuolloin hieman myöhemmin kuin tänä vuonna.

Lue myös: Soini varoittaa Orpoa hallitusneuvotteluista: "Jos mukaan tungetaan vihreät, kokoomus on kusessa"

Lehtimäki: Ohisalon ja Marinin poisjäämisillä ei vaikutusta

MTV Uutiset Livessä käsiteltiin myös tänään Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalolta kuultua päätöstä jättäytyä pois puolueen puheenjohtajan paikalta ja sen vaikutuksia hallitusneuvotteluihin, mikäli vihreät neuvotteluihin lähtee mukaan.

Ohisalo sanoi jo ennen pääsiäistä, että vihreille hallitukseen lähteminen olisi äärimmäisen korkean kynnyksen takana.

Lehtimäki ei näe Ohisalon poisjäämisen vaikuttavan hallitusneuvotteluihin.

– Jos ja kun hallitusneuvotteluihin päästään, toivottavasti kesäkuuhun mennessä, niin totta kai hän istuvana puheenjohtajana osallistuu neuvotteluihin.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan 11.–12. kesäkuuta järjestettävässä puoluekokouksessa.

Tänään Ohisalo sanoi, että ”nyt puolueella on tärkeä aika pysähtyä ja miettiä miten tästä eteenpäin”.

Lehtimäkeä Ohisalon poisjäänti ei yllättänyt. Politiikassa on yleistä vaalitappion jälkeen, että puoluetta johtanut puheenjohtaja siirtyy sivuun ja antaa tilaa uudelle puheenjohtajalle, Lehtimäki sanoo.

Myöskään pääministeri Sanna Marin (sd.) poisjättäytyminen SDP:n puheenjohtajan paikalta ei Lehtimäen mukaan juurikaan vaikuta hallitusneuvotteluihin.

Jos SDP päättää pyrkiä hallitukseen, niin Marin tulee osallistumaan hallitusneuvotteluihin SDP:n puheenjohtajana. SDP valitsee uuden puheenjohtajan vasta 1.–3. syyskuuta järjestettävässä puoluekokouksessa.

Lue myös: Uudet kansanedustajat astuivat tänään eduskuntaan: "Kuin ensimmäinen koulupäivä"

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut