Löytääkö kansanrintama sovun 17 päivässä? Puoluejohtajat kommentoivat alkavia hallitusneuvotteluja Säätytalolla – MTV Uutiset seuraa politiikan superpäivän tapahtumia

Antti Rinne hallitustunnustelu lehtikuva
Lehtikuva
Julkaistu 08.05.2019 09:19(Päivitetty 08.05.2019 15:19)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) ilmoitti tänään, minkä puolueiden kanssa SDP käynnistää varsinaiset hallitusneuvottelut. Varsinaiset neuvottelut käynnistyvät iltapäivällä.

Mukana SDP:n johtamissa neuvotteluissa ovat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

15.13: Hallitusneuvottelujen avauspäivä jatkuu Säätytalolla iltaan asti. Antti Rinteen odotetaan kommentoivatn päivän antia illalla, arviolta 18.45. MTV Uutiset seuraa neuvottelujen käänteitä.

14.31: MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki kommentoi terävästi hallituspohjaa ja keskustan mukaan tuloa hallitusneuvotteluihin:

"Kepulainen on sitkeää sorttia. Huonoin vaalitulos sataan vuoteen murskaisi monet ikiajoiksi, mutta keskustan väki pyyhki raunioiden tomut hartioiltaan kolmessa viikossa ja astelee pystypäin Säätytalolle hallitusneuvotteluihin."

Lue koko Jussi Kärjen kommentti täältä: Kommentti: Keskusta ottaa ison riskin – mikä on kansan tuomio? Antti Rinne sai kaikkein mieluisimman hallituspohjan

14.14: Henriksson, kuten moni muukin, pitää 17 päivän tavoiteaikaa hallituksen muodostamiselle kunnianhimoisena.

– Jos kaikki ovat samoissa lähtökuopissa kuin me, niin töitä voidaan tehdä aamusta iltaan. Silloin tämä aikataulu voi pitää. Mutta voi syntyä myös tilanne, jossa tarvitaan lisäaikaa, Henriksson sanoi.

50549385RKP:n Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen, että puolue palaa hallitusneuvotteluihin neljän oppositiovuoden jälkeen.Lehtikuva

14.09: Nyt viimeinenkin puoluejohtaja saapui Säätytalolle, kun RKP:n puheenjohtaja saapui neuvottelupaikalle. Henriksson on tyytyväinen, että puolue on jälleen hallitusneuvotteluissa neljän oppositiovuoden jälkeen.

– Neljä vuotta oppositiossa on pitkä aika. Se on opettanut meille paljon. Tiedämme, että asioihin voidaan vaikuttaa parhaiten hallituksesta käsin.

14.06: Säätytalolla paikan päällä oleva MTV Uutisten poltiikan ja talouden toimittaja Antonia Berg kertoo, että tänään tehdään tilannekatsaus muun muassa talouden ja ilmaston suhteen. Sen pohjalta aletaan muodostaa hallitusohjelmaa.

– Kahden viikon aikataulu on hyvin kunnianhimoinen, Berg sanoo.

13.49: Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui Säätytalolle.

– Helppoa se (neuvottelut) ei tule olemaan.

– Kahdessa viikossa ehditään paljon, Sipilä kommentoi aikataulua.

50549173Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä vie kuin viekin keskustan neuvottelupöytiin.Lehtikuva

13.46: Myös Haavisto kommentoi neuvottelujen tiukkaa aikataulua. Hän tuntui olevan Rinnettä aavistuksen pessimistisempi.

– Täytyy omille neuvottelijoille sanoa, että tyhjentäkää 3–4 viikkoa aikaa kalentereistanne. Aina voi tulla mutkia matkaan, Haavisto sanoi.

50549126Pekka Haavisto johtaa vihreät hallitusneuvotteluihin.Lehtikuva

13.44: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapui Säätytalolle ja kommentoi neuvottelujen alkamista medialle.

– Täytyy nostaa hattua tunnustelija Rinteelle, että hän rajasi alkutilannetta meidän (vihreiden) mielestä olennaisilla kysymyksillä. Siellä oli ilmastoasiat ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä koulutus, Haavisto kommentoi.

13.36: Rinne kommentoi hallitusneuvottelujen tiukkaa 17 päivän aikataulua toiveikkaana.

– Uskon, että tämä on mahdollista, Rinne sanoi aikataulusta.

– Tässä on aika paljon neuvoteltavaa. Neuvotteluissa on mukana arviolta 200 ihmistä, kun mukana on viisi puoluetta ja neuvotteluja käydään parissakymmenessä pöydässä.

50548885Antti Rinne saapui säätytalolle, jossa hallitusneuvottelut käynnistyvät keskiviikkona.Lehtikuva

13.33: Antti Rinne saapui median eteen Säätytalolla. Hän kuvasi tunnelmiaan näin:

– Kahteenkymmeneen vuoteen ensimmäisen kerran ollaan tässä tilanteessa. Olen tyytyväinen, että ollaan SDP:n johdolla uudistamassa Suomea. Jos siis neuvotteluissa päästään tulokseen, Rinne sanoi.

13.00: Hallitustunnustelija Antti Rinne ilmoitti tiedotustilaisuudessaan, että enemmistöhallituksen on tarkoitus olla olemassa 24. toukokuuta. Tämä tarkoittaa yhteensä 17 päivää hallitusneuvotteluille. Aikataulu on verraten tiukka.

Itse neuvottelut käynnistyvät Helsingissä Säätytalolla jo tänään. Antti Rinne tulee kello 13.30 kommentoimaan alkavia neuvotteluja medialle.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

12.27: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi alkavia hallitusneuvotteluja MTV Uutisille. Puolue ei ole mukana Antti Rinteen julkistamassa hallituspohjassa.

Lue myös: Perussuomalaiset on jäämässä oppositioon – Jussi Halla-aho MTV Uutisille: "Ongelma on siellä toisessa päässä"

12.08: Kokoomus ei ole tällä haavaa mukana hallitusneuvotteluissa. Puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo kokevansa itse kokoomuksen tiukan talouspoliittisen linjan olevan syy sille, miksi kokoomus ei ole mukana.

– Kiitos Antti, kiitos hyvistä keskusteluista ja kovasta yrityksestä. Yhteensä viiden tunnin ajan käytiin asioita läpi. Ymmärrän, että hallituksen muodostaja Rinne päätyi tähän ratkaisuun, kun viiden tunnin ajan haettiin yhteisiä linjoja, Orpo kommentoi.

– Talous, työllisyys, veropolitiikan linja, sen tavoitteet, miten päästään 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että talous on tasapainossa vuonna 2023. Ne olivat ilmeisesti ja ilmeisen kaukana siitä, miten hallituksenmuodostaja ajattelee kokonaisuutta. Uskon, että se oli suurin syy sille, ettei yhteiseen yritykseen päädytty, Orpo sanoi.

– Pitäkää hyvää huolta! Orpo evästi hallitusneuvottelijoita talouden osalta.

hallitustunnustelut 7Petteri Orpo kiitti Rinnettä hyvistä keskusteluista.Lehtikuva

12.05: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kehuu Antti Rinteen hallitustunnusteluissa esittämiä kysymyksiä, jotka osuivat vihreiden kannalta keskeisiin aiheisiin.

Vasemmistoliiton Li Andersson on silminnähden tyytyväinen ja korostaa, että vasemmistoliitto pystyy vaalivoittonsa antamalla vahvalla mandaatilla olemaan neuvotteluissa vahvasti mukana.

11.56: Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä: "Keskustalle tämä on ollut vaikea päätöksentekoprosessi. Lähdimme siitä, että vaaivoittajat ovat tässä neuvottelemassa."

hallitustunnustelut 2Juha Sipilän mukaan hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat.Lehtikuva

11.54: Antti Rinne: "55 prosenttia suomalaisista on äänestänyt näitä puolueita. 1,7 miljoonaa ihmistä, ehdoton enemmistö suomalaisista on näiden puolueiden äänestämisen takana."

11.50: Antti Rinteen mukaan uutta hallitusta voi kutsua "tulevaisuuden tekijöiksi" ja "uudeksi punamullaksi".

hallitustunnustelut 6Anna-Maja Henrikssonin johtama RKP on osa tulevaa hallituspohjaa.Lehtikuva

11.47: Antti Rinne: "Tällä kokoonpanolla on minun mielestäni vakaata lähteä tavoittelemaan enemmistöhallitusta".

11.46: Antti Rinne: "Tämä ei liity millään tavalla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kyvykkyyteen tai osaamiseen."

hallitustunnustelut 1Antti Rinne sanoo kansarintaman olevan paras vaihtoehto Suomelle.Lehtikuva

11.42: Antti Rinne: "Paras kokoonpano on seuraava, SDP:n lisäksi neuvotteluihin ovat lähtemässä Suomen Keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP."

11.41: Antti Rinne on aloittanut tiedotustilaisuutensa.

11.36: Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kalle Jokinen kertoo STT:lle, että kokoomuksen osalta näyttää vahvasti siltä, että puolue on ulkona hallituspohjasta.

11.30: MTV Uutiset Live on aloittanut suoran lähetyksen eduskuntatalolta. MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki ja politiikan toimittaja Vesa Kallionpää pohjustavat aluksi.

Kello 11.40 Antti Rinne kertoo, minkä puolueiden kanssa hallitusta yritetään kasata.

10.44: Jussi Kärki: Keskusta ei halua yritysverojen kiristystä. Se taas on SDP:lle se, mistä tulevaisuusinvestointeihin kerätään rahoitusta. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä yhteensovitetaan. Helppoa se ei olisi kokoomuksenkaan kanssa.

10.41: Jussi Kärki: Täytyy muistaa, että tämä on vasta pohja hallitukselle. Tällä pohjalla (keskusta mukana) voidaan päästää hallitusratkaisuun, mutta varmaa se ei ole.

10.37: Jussi Kärki: Keskustan mukaan lähteminen on Rinteelle mieluisin vaihtoehto. Keskustalla oli kova sisäinen paini siitä, lähtevätkö he hallitusneuvotteluihin huonon vaalituloksen jälkeen. Kenttäväkeä kuultiin ja mukaan lähdettiin.

10.21: Keskusta tiedottaa sähköpostitse olevansa valmis aloittamaan hallitusneuvottelut.

10.17: Keskustan puheenjohtajana syyskuuhun asti toimiva Juha Sipilä tviittaa puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 % kannattaneen hallitusneuvotteluihin lähtemistä – mikäli puolueen kynnyskysymykset toteutuvat.


10.13: Myös Helsingin Sanomien tietojen mukaan SDP on lähdössä hallitusneuvotteluihin keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa. Lehden mukaan hallitustunnustelija Rinne kävi vielä eilen pitkiä neuvotteluja myös kokoomuksen kanssa, mutta on yrittämässä tukipuolueeksi keskustaa.

10.09: Kansanrintamahallitus lienee hallitusspekulaatioissa päivän sana, mutta mitä termi oikeastaan tarkoittaa?

Lue myös: Mikä on kansanrintamahallitus? Termillä historiaa jo 1930-luvulta – sana on jälleen kaikkien huulilla, kun Suomeen kasataan hallitusta

9.42: Ylen tietojen mukaan Antti Rinne on ottamassa hallitusneuvotteluihin mukaan keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja RKP:n. Kyseessä olisi siis niin sanottu kansanrintamahallitus.

9.26: Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kaksi nimettömänä pysyttelevää keskustan kansanedustajaa on kertonut puolueen olevan valmis hallitusneuvotteluihin.

9.18: Käynnistetään seuranta! Keskustan odotetaan ilmoittavan hyvin pian, onko puolueella kiinnostusta hallitusneuvotteluihin. Puolue kärsi vaaleissa merkittävän tappion, mutta hallituskiinnostusta puoltaviakin tekijöitä on.

Lue myös: Saako Suomi kansanrintamahallituksen? Mikael Jungner uskoo, Pertti Salolainen ihmeissään: "Keskusta kärsi dramaattisen vaalitappion – Eihän tässä ole mitään järkeä!"

Lue myös: Sinipuna tai kansanrintama? Hallituspohja ratkeaa tänään – Antti Rinteeltä odotetaan tietoja

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka