Politiikan toimituksen päällikkö ruotii vaalien onnistujat ja epäonnistujat – "Näin umpisurkeaa tulosta ei voi olankohautuksella ohittaa"

2:28img
Julkaistu 29.01.2018 20:10

MTV UUTISET

Tasavallan presidentti valittiin eilen jatkokaudelle historiallisella tavalla. Ensimmäistä kertaa suoran kansanvaalin aikana tulos ratkesi jo ensimmäisellä kierroksella. MTV uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi, että Sauli Niinistön harjoittama politiikka tuskin eroaa paljon päättyvästä kuusivuotiskaudesta.

– Kansa halusi tässä jatkuvuutta ja vakautta, kun maailma ympärillä myllertää. Uskon, että Niinistöltä saa sitä, mitä tilaa, Kärki sanoo.

Kärjen mielestä Niinistön vaalikampanja oli onnistunut.

– Pitää luottaa ja uskoa siihen, ettei Niinistö halua uudeksi Kekkoseksi. Tässä pieni kiusaus on tietenkin, koska kansa haluaa vahvaa presidenttiä, ja muutamat ehdokkaat lähtivät vaalitaistelussa vähän laukalle, eli kaatamaan aktiivimallia ja hoitamaan vanhusten hampaita kuntoon. Oli rohkaisevaa nähdä, että Niinistö toppuutteli suurinta sirkusta ja muistutti siitä, että presidentin leipälaji on ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitaminen. Siinäkin on hommaa.

Kärki kiinnitti huomiota myös ainoana ehdokkaana Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaneen Nils Torvaldsin heikkoon äänisaaliiseen.

– Torvaldsin kannatus oli vaivaiset puolitoista prosenttia. Tästä voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että Nato-jäsenyys ei tällä hetkellä ole suomalaisille mikään kovin intohimoinen sydämen asia.

Kärjen mukaan keskustan ja SDP:n ehdokkaiden vaatimattomat tulokset eivät voi olla vaikuttamatta jollakin tapaa puolueisiin.

– Näin umpisurkeaa tulosta eivät nämä kaksi perinteistä presidenttipuoluetta voi olankohautuksella ohittaa ja selitellä, että kaikilla muillakin meni huonosti. Jos joku haluaisi heittää kapuloita Juha Sipilän tai Antti Rinteen rattaisiin, niin nyt on se paikka. Saa nähdä, mitä tapahtuu.

Kärjen mielestä vaalin onnistujia olivat myös Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari.

– Vihreät tekivät jälleen hyvän tuloksen. Haavisto oli Niinistön takana olevan tarkkailuluokan priimus. Huhtasaari onnistui yhdistämään perussuomalaisten kentän vaikeiden aikojen ja eduskuntaryhmän hajoamisen jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit