Pöllöraadissa pohdittiin sosiaalidemokraattien tulevaisuutta puoluetta johtaneen Sanna Marinin ilmoitettua keskiviikkona luopuvansa puheenjohtajuudesta.
Suomen toimitusministeristön pääministerin Sanna Marinin "fanaattisessa kannattajakunnassa puristetaan varmasti nyrkkiä", Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki totesi Huomenta Suomen Pöllöraadissa.
– Heidän tähtensä poistuu areenalta. Jos sen tuloksena demarit menevät tämän sinimustan hulttioporukan toisen osapuolen (kokoomuksen) kanssa hallitukseen, siinä voi hammasta vähän kiristää, Ristamäki jatkaa.
Erityisesti Marin on nimittänyt mahdollista perusporvarihallitusta, jonka ytimen kokoomus ja perussuomalaiset muodostaisivat, sinimustaksi hallituspohjaksi.
Marin pyysi sinimusta-sanaa anteeksi kokoomuksen Petteri Orpolta ennen vaaleja. Perussuomalaisten Riikka Purralle Marin ei suostunut asiaa pahoittelemaan.
1930-luvulla Sinimustat oli äärioikeistolainen nuorisoliike. Tätä nykyä Suomessa toimivaa Sinimustaa liikettä voidaan sen puheenjohtajan mukaan pitää fasistisena. Puolue sai kevään vaaleissa 2 382 ääntä ja jäi näin ilman kansanedustajia.
1:38
Marinin erosta "närkästytty"
Marin ilmoitti keskiviikkona luopuvansa SDP:n puheenjohtajuudesta. Sosiaalidemokraatit valitsevat uuden puheenjohtajan syyskuun puoluekokouksessa.
Marinin eropäätös on aiheuttanut "närkästystä" myös vasemmistoliitossa, toteaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
– Marin voimakkaasti kehotti äänestämään demareita, ettei tule oikeistohallitusta, hän muistutti.
Sekä vasemmisto että vihreät ovat kritisoineet taktista äänestämistä, jonka ajatuksena oli SDP:n voiton avulla estää perussuomalaisten pääsy hallitukseen. Esimerkiksi vihreiden entinen kansanedustaja Ossi Soininvaara tosin löysi puolueensa "rökäletappiolle" useita muitakin, painavempia, syitä.
2:01
Lue myös: Kenestä Sanna Marinin seuraaja demareiden johdossa? Kolme harkitsee ehdokkuutta
Marinin eron jälkeen "kursailtiin"
Suurta henkilökohtaista suosiota nauttineen Marinin ero on todennäköisesti demareilla tiukka paikka, sillä puolueen kannatuksessa on laajalti arvioitu olevan parinkin prosenttiyksikön verran niin sanottua Marin-lisää.
Lehtimäen mukaan on selvää, että demarit kiistävät johtajuuskriisin.
– Eilen oli politiikan kursailua. Siinä oli kahvipöytä, valtaa ja puheenjohtajapaikka. Kaikki sanovat vetäytyvänsä pääsiäisen viettoon ja rauhoittuvansa, Lehtimäki sanailee.
– Eli kukaan ei pysty nukkumaan minuuttiakaan, kun pitää juonitella. Ykkösehdokas Antti Lindtman (sd.) sanoi, että pitää ruveta miettimään tätä asiaa. Luulen, että hän on miettinyt asiaa 11 vuotta, Ristamäki toteaa.
Lue myös: SDP:n Antti Lindtman pohtii pyrkimistä puheenjohtajaksi: "Sannan ilmoitus pysäytti meidät kaikki"
10:13