Pop-tähti pahoinpideltiin kotonaan Japanissa – pyysi itse anteeksi: "Olen pahoillani, että joudun järkyttämään teitä"

AOP Maho Yamaguchi, NGT48, Japani
Japanin pääministeri Shinzo Abe poseeraa NGT48 kanssa.
Julkaistu 18.01.2019 14:42

MTV UUTISET/ Sanna Voltti – CNN

CNN:n mukaan japanilaisen pop-yhtyeen jäsen Maho Yamaguchi ei ilmestynyt muun tyttöbändin mukana tapahtumaan 6. tammikuuta. Syy selvisi myöhemmin hänen Twitter-päivityksessään: kaksi miespuolista fania oli pahoinpidellyt hänet.

– Olen pahoillani, että joudun järkyttämään teitä. Joitakin saattaa pelottaa se, mitä minulle tapahtui. Olen todella pahoillani. Haluan auttaa kaikkia joille on tapahtunut jotain samankaltaista, Yamaguchi kirjoitti Twitter-tilillään 8. tammikuuta.

Yamaguchi on Niigatalaisen pop-bändin NGT48 jäsen. Hän väittää, että joku bändin jäsenistä oli kertonut hänen kotiosoitteensa kahdelle miesfanille. Pahoinpitely tapahtui hänen kotonaan vuoden 2018 joulukuussa.

– En tehnyt mitään kuukauteen, koska en halunnut vaivata tukijoitani. En halua, että ajattelette pahaa bändistämme, koska uskoin heidän selvittävän tilanteen, Yamaguchi lisäsi Twitterissä.

Twitter-tunnustuksen jälkeen hän näyttäytyi pikaisesti bändin kolmevuotis-juhlakonsertissa tammikuun 10. päivä ja pyysi henkilökohtaisesti anteeksi faneiltaan.

Bändin julkaiseman tiedotteen mukaan, yhtyeen toinen jäsen oli kertonut miehille, milloin Yamaguchi todennäköisesti palaa kotiin.

Yamaguchi vihjaili, ettei bändin manageriryhmä tehnyt mitään asialle.

Anteeksipyyntö herättänyt sympatiaa

Japanissa on viime aikoina kiinnitetty enemmän huomiota naisiin kohdistuneeseen väkivaltaan. Yamaguchin anteeksipyynnön jälkeen kritiikki kohdistui managereihin, jotka hoitivat tilanteen välinpitämättömästi.

Japanissa on tapana pyytää julkisesti anteeksi, kun ajatellaan että yhteinen rauha ja harmonia on rikkoutunut.

Kukhee Choo, tutkija Sophian yliopistosta Tokiosta kertoo CNN:lle, että Yamaguchin anteeksipyyntö on kerännyt sympatiaa japanilaisilta.

– Japanissa tunnetaan hengenheimolaisuutta julkkiksiin. Usein managerit valitsevat tavallisia, söpöjä, nuoria naisia. He haluavat, että julkkikset vaikuttavat samalta kuin oma tyttäresi tai naapurintyttö.

– Jos vaikutusvaltaisella henkilöllä on hankalaa puhua suoraan ja kertoa tapahtuneesta, tavalliset japanilaiset naiset ajattelevat, että mitä mahdollisuuksia heillä on? Julkkiksiin on helppo samaistua. Tämä tapaus saattaa helpottaa muitakin nuoria naisia puhumaan avoimesti, jos jotain on sattunut.

Tarvetta tasa-arvolle

World Economic Forumin tekemän tutkimuksen mukaan Japani on 149 maasta sijalla 110 tasa-arvoisuudessa.

Japani on häntäpäässä myös G7 maiden joukossa tasa-arvosta puhuttaessa, vaikka pääministeri Shinzo Abe on pyrkinyt helpottamaan työssäkäyvien naisten elämää.

Kukhee Choon mukaan Japanissa naisten pitää edelleen käyttäytyä naisellisesti saadakseen sympatiaa. Läntisessä kulttuurissa vahvoja naisia kunnioitetaan, mutta Japanissa vahvojenkin naisten täytyy uhriutua.

Sosiaalinen media kasvattanut kritiikkiä

Bändin manageriryhmä ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että he ovat irtisanoneet yhden henkilön tapauksen vuoksi. He aikovat myös kehitellä ehkäiseviä keinoja, kuten antaa yhtyeen jäsenille hälyttimet sekä järjestää vartiointia heidän kotiensa lähelle.

Lausunnossaan he sanoivat haluavansa rakentaa luottamusta jokaisen jäsenen kanssa sekä hankkia henkistä apua Maho Yamaguchille ja muille jäsenille.

Japanissa pop-tähtien ympärillä pyörii miljardeja. Suuret levy-yhtiöt pitävät tähtiään tiukassa otteessa ja sanelevat heidän käyttäytymistään lavalla ja sen ulkopuolella.

Monen pop-ryhmän tarkoitus on viehättää miesväestöä.

– Pop-tähtien täytyy olla söpöjä ja seksikkäitä, ja vaikuttaa huomaavaisilta ja kilteiltä tytöiltä, joista miehet pitävät, kertoo professori Jeff Kingston Tokion Temple Yliopistosta.

Pop-tähdet kauppaavat vääristeltyjä henkilöllisyyksiään yleisölle myös esitysten jälkeisissä tapahtumissa, joissa yleisö saa tavata idolinsa ja ottaa kuvia heidän kanssaan.

Joillekin faneille todellisuuden ja fantasian raja on häilyvä. Vuonna 2014 mies hyökkäsi sahaa apuna käyttäen kahden pop-bändin jäsenen kimppuun. Pakkomielteinen fani puukotti pop-idoli Mayu Tomitaa useita kertoja vuonna 2017.

Kritiikki levy-yhtiöitä kohtaan on voimistunut sosiaalisen median aikakaudella.

Vetoomus, joka tuki Yamaguchia ja vaati managerin erottamista keräsi yli 53 000 nimikirjoitusta.

– Levy-yhtiön pitäisi ensisijaisesti suojella tyttöjä, viihdealan sisäpiiriläinen Kemta Itsubo kertoi CNN:lle.

 – Oli odottavissa, että kritiikkiä tulisi ympäri maailmaa. Kaikki ovat vihaisia managereille, koska he epäonnistuivat Yamaguchin suojelussa ja hän joutui pyytämään itse anteeksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Japani