Poliisi tutkii Porissa kaikessa hiljaisuudessa poikkeuksellista rikosvyyhtiä, jossa naista epäillään yli kolme vuotta kestäneestä vapaudenriistosta. MTV Uutiset selvitti epäillyn taustoja.
Vuonna 1990 syntynyt porilaisnainen vangittiin eilen, eli hän on nyt tutkintavankeudessa. Naisella ei ainakaan kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa ole aiempaa rikostaustaa.
Sen sijaan käräjäoikeudessa on vireillä syyskuussa jätetty avioerohakemus. Avioerohakemuksen toinen osapuoli on mies, jonka kanssa naisella on sosiaalisen median perusteella myös yhteisiä lapsia.
Tänä vuonna käräjäoikeuteen on tullut vireille myös lasten edunvalvontaa koskeva hakemusasia, jossa nainen on ollut kuultavana.
Nyt ilmi tulleiden rikosepäilyjen kannalta olennaisimmaksi muodostuu vuosi 2017, jolloin valtaosan hänen vangitsemistiedoissaan olevista rikosepäilyistä on katsottu alkaneen.
Nainen on lisäämiensä kuvien ja tietojen perusteella saanut jälkikasvua muutamaa kuukautta ennen ensimmäistä rikosepäilyään samana vuonna. Hän on lisäksi ainakin 2010-luvun alkupuolella vaikuttanut autoelektroniikan harrastajapiireissä.
Lue myös: Kolmekymppinen porilaisnainen on vangittu epäiltynä yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä vapaudenriistosta
Yli kolme vuotta
Ensimmäiset rikosepäilyt ulottuvat neljän vuoden taakse.
Naisen epäillään syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn vuoden 2017 huhtikuun ja vuoden 2019 tammikuun välisenä aikana. Samaan ajankohtaan, huhtikuun 2017 alkuun, sijoittuu rikosepäily laittomasta uhkauksesta. Vangitsemistietojen mukaan uhkaus on jatkunut aina viime vuoden syyskuulle saakka.
Toinen hyvin pitkäkestoinen rikosepäily, eli törkeän vapaudenriiston ajankohta ulottuu vuoden 2017 kesäkuusta niin ikään viime vuoden syyskuun loppuun. Epäilty vapaudenriisto on siis kestänyt yli kolme vuotta.
Naisen epäillään syyllistyneen myös kahteen perusmuotoiseen pahoinpitelyyn kesäkuun 2017 ja joulukuun 2019 välisenä aikana.
Tapauksen tutkinnanjohtaja on ilmoittanut, ettei esitutkintaa toistaiseksi kommentoida millään tavalla. Näin ollen julkisuuteen ei ole annettu tietoa esimerkiksi siitä, keneen tai keihin epäillyt rikokset ovat kohdistuneet.
Mitä vangitsemisperuste kertoo?
Vangitsemisperusteita on olemassa kahdenlaisia. Epäilty voidaan vangita syytä epäillä-perusteella tai sitä vahvemmalla todennäköisin syin epäiltynä -perusteella.
Porilaisnainen on vangittu perusteista vahvemman turvin, eli käräjäoikeus arvioi epäillyn syyllisyyden todennäköisemmäksi kuin hänen syyttömyytensä.
Tätä vapaudenriistolla tarkoitetaanPorilaisnaisen rikosepäilyissä huomiota herättävä seikka on pitkälle aikajänteelle ulottuva törkeä vapaudenriisto. Vapaudenriistolla tarkoitetaan tekoa, jossa tekijä sulkee toisen ihmisen sisälle, sitoo, kuljettaa johonkin tai muulla tavoin riistää tämän liikkumisvapauden. Törkeäksi teko voidaan katsoa, jos teko kestää yli kolme vuorokautta, jos sillä aiheutetaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle taikka jos vapaudenriistossa käytetään erityistä julmuutta tai vakavan väkivallan uhkaa. Näiden lisäksi teon pitää olla kokonaisuutena törkeä. |
Nainen voi hakea pois tutkintavankeudesta aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Tällöin tuomioistuimen on otettava hänen vangitsemisasiansa uudelleen käsiteltäväksi, ja poliisin esitettävä perusteet vangitsemisen jatkamiselle.
Usein poliisin perusteena vangitsemisen jatkamiselle on esimerkiksi se, että rikoksesta epäilty voisi jatkaa tekojaan tai vaarantaa tai sotkea esitutkintaa jollakin tavalla.
Syytteen nostamisen määräaika porilaisnaisen tapauksessa on 18. toukokuuta. Hänet vangittiin eilen torstaina 18. maaliskuuta.