Helsingin pormestari kertoi tämänhetkisestä koronatilanteesta Helsingissä. Rajoituksia tullaan purkamaan vaiheittain ensi viikosta alkaen.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan Laakson sairaalassa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vuodeosastoilla on Vapaavuoren mukaan tällä hetkellä hoidettavana 25 helsinkiläistä koronapotilasta.
Hoidettavien määrä on viimeisen kahden viikon aikana ollut laskussa: viikko sitten potilaita oli 31, kaksi viikkoa sitten 48.
Tehohoidossa on tällä hetkellä kahdeksan helsinkiläistä koronapotilasta. Vapaavuoren mukaan luku on tasoittunut huhtikuun aikana 7–10 potilaan välille.
Helsingissä ilmaantuvuus on pudonnut Vapaavuoren mukaan reippaasti. Tällä hetkellä ilmaantuvuus, eli tartunnat 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana 85.
Viitisen viikkoa sitten ilmaantuvuus oli huomattavasti kovemmissa lukemissa: korkeimmillaan maaliskuun 19. päivä 485.
– Hyvää vauhtia on menty alaspäin, Vapaavuori toteaa kerrottuaan Helsingin tartuntamäärien laskevasta trendistä.
Testeissä käydään edelleen aktiivisesti
Vapaavuoren mukaan tämänhetkisessä tilanteessa on hyvää myös se, että helsinkiläiset käyvät edelleen ahkerasti koronatesteissä. Myös positiivisten testitulosten osuus kaikista testatuista on "olennaisesti laskenut".
– Pahimmillaan se (positiivisten testitulosten osuus) oli kuuden prosenttiyksikön kieppeillä ollen nyt 1,3 prosenttia.
– Silti tautia on keskuudessamme varsin paljon, Vapaavuori huomauttaa.
Vapaavuori huomauttaa puheessaan, että koronatesteihin on edelleen hakeuduttava mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Vapaavuori sai koronarokotteen tänään
Myös rokotustahti on pysynyt Helsingissä hyvällä tasolla: yli 172 000 helsinkiläistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.
Kaikkiaan rokotteita on annettu 185 000.
– On hauska myös todeta, että minullakin oli tänään etuoikeus se saada, Vapaavuori sanoo.
Millaiset vapputerveiset Vapaavuori välitti infossaan? Katso yllä olevalta videolta!
Rajoituksia aletaan purkaa toukokuussa
Vapaavuoren mukaan Helsingin parantunut koronavirustilanne mahdollistaa tiettyjen palvelujen avaamisen rajoitetusti ja hallitusti toukokuussa, mikäli tautitilanne jatkaa viime aikaista kehitystään.
Vapaavuoren mukaan rajoituksia tullaan purkamaan vaiheittain kokonaisarvioon perustuen sekä lapset ja nuoret ensin -periaatetta noudattaen.
Vapaavuori kuitenkin muistuttaa, että vaikka tautitilanne on parantunut ja rajoituksia lievennetään asteittain, kaikkia ohjeita ja suosituksia on edelleen noudatettava.
– Tulevasta maanantaista (3.5.) jälkeen kaikki ikäluokat palaavat täysiaikaiseen lähiopetukseen kaikilla kouluasteilla, Vapaavuori lupaa.
Vierailut sairaaloissa, seniorikeskuksissa, palvelu- ja hoitokodeissa sekä vammaispalveluissa tapahtuvat kuten on aiemmin linjattu.
Näin rajoituksia helpotetaan Helsingissä maanantaista (3.5.) alkaen:
|
Kesäterassi aukaisee ovensa kesäkuussa
Tämänhetkisten tietojen mukaan Helsingin Kasarmitorin kesä aukeaa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta, mikäli tautitilanne sen mahdollistaa. Kesäterassi on auki päivittäin 15. elokuuta saakka.
Kesäterassille tulee Vapaavuoren mukaan yhteensä noin 560 asiakaspaikkaa.
Satamien avaaminen henkilömatkustajille tehtävä turvallisemmaksi
Tilanne Helsingin satamissa on Vapaavuoren mukaan edelleen hyvä.
Voimassa olevat, varsin tiukat maahantulorajoitukset takaavat pormestarin mukaan sen, että rajoilla pystytään toimenpiteisiin, joilla terveysturvallinen maahantulo voidaan varmistaa.
Vapaavuori on kuitenkin huolissaan siitä, mitä rajojen avaaminen tekee Helsingin satamalle, joka on Euroopan vilkkain matkustajasatama.
– Ehdotamme edelleen mallia, jossa yhdistämällä ennakollista testausta ja sähköistä dokumentaatiota, maahantulo olisi mahdollista skaalata turvallisesti ylöspäin, kun epidemiatilanne sen mahdollistaa.
Nykyisillä toimilla rajojen avaaminen ja matkustajamäärien lisääntyminen voi Vapaavuoren mukaan aiheuttaa satamissa kaaoksen.
– Jos nykyisellä mallilla satamien henkilöliikenne edes kaksinkertaistuu, syntyy helposti kaaos, Vapaavuori toteaa.
Katso yllä olevalta videolta Vapaavuoren kuvallinen selostus siitä, miten rajaliikenteestä voisi hänen mukaansa tehdä terveysturvallisempaa!