Helsingin pormestari piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän avasi Helsingin tämänhetkistä koronatilannetta.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että koronaviruksen muunnokset ovat tällä hetkellä suurin huolenaihe myös maamme pääkaupungissa.
Hänen mukaansa brittimuunnosta on todettu Helsingissä 82 henkilöllä, eteläafrikkalaista varianttia taas neljällä henkilöllä.
Vapaavuoren mukaan tartuntamäärät ovat olleet Helsingissä ”hitaassa mutta tasaisessa kasvussa” viimeisten viikkojen aikaan.
Näissä paikoissa valtaosa Helsingin tartunnoista on peräisin
Helsingissä on viimeisen seitsemän päivän aikana todettu 688 uutta tartuntaa, mikä on enemmän kuin sitä edellisellä viikolla, jolloin uusia tartuntoja raportoitiin viikossa 570 ja sitä edellisenä 536.
– Suurin osa tartunnoista tulee edelleen samassa taloudessa asuvilta. Seuraavaksi yleisimpiä tartunnanlähteitä ovat muut sosiaaliset kontaktit työpaikat ja näistä erityisesti rakennusmaat sekä baarit.
– Parin viimeisen viikon aikana baareihin ja ravintoloihin jäljitetyt tartunnat ovat ikävä kyllä lisääntyneet.
Vapaavuoren mukaan 30. tammikuuta kymmenellä Pataässässä karaokeiltaa viettäneillä on todettu koronavirustartunta.
– Muistutan kaikkia kyseisenä iltana Pataässässä olleita asiakkaita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan heti koronavirustesteihin, jos tulee vähäisiäkin oireita, Vapaavuori ohjeistaa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloiden ja baarien toimintaa. Vapaavuoren mukaan kuluvana vuonna avi on tehnyt tarkastuskäynnin noin sataan ravintolaan.
Helsingissä toiseksi korkein kaupunkikohtainen luku koko Suomessa
Pormestarin mukaan Helsingin ilmaantuvuusluku oli viime vuoden loppupuolella pahimmillaan 270. Ennen joulua tilanne helpotti hieman ja ilmaantuvuusluku laski 130 kieppeille.
Sittemmin luku on noussut, ja ilmaantuvuusluku on Helsingissä tällä hetkellä 201.
– Tämä on ilmeisesti tällä hetkellä maan toiseksi korkein kaupunkikohtainen luku, Vapaavuori toteaa.
Pahin koronatilanne on Vantaalla, jossa ilmaantuvuusluku on 253. Kolmannella sijalla kaupunkikohtaisessa listauksessa on Turku, missä ilmaantuvuusluku on 163.
Lue myös: Koronan jäljitystyö vaikeutunut Vantaalla: "Keväällä altistuneita oli keskimäärin kolme per sairastunut, nyt helposti 20 tai jopa 70"
Ei pahaa ellei jotain hyvääkin
Tilanteessa on myös jotain positiivista: Sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä on pysytellyt tasaisena – joinain päivinä jopa hieman laskenut.
Myös koronatestauksen määrä on elpynyt alkuvuoden suvantovaiheesta. Näin ollen huoli siitä, että koronatartuntoja jäisi tartuntatautiviranomaisilta pimentoon, ei ole enää niin suuri.
– Meillä oli jopa päiviä, jolloin testattiin alle 1 000 ihmistä ja nyt on päästy noin 2 500.
Lue myös: Näin suomalaiset kysyivät koronarokotteesta THL:ltä: "Voinko valita, minkä rokotteen otan? – Miksi lapset, jotka ovat riskiryhmää, eivät saa rokotetta?"
Rokotusryhmät lisääntyvät jo lähitulevaisuudessa
Vapaavuoren mukaan positiivista korona-ahdingossa on se, että koronarokotukset ovat edenneet ilman viivettä sitä mukaan kuin Helsinki on vastaanottanut rokotteita.
– Tällä hetkellä rokotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon koronatyötä tekevää henkilöstöä ja hoivapalveluiden työntekijöitä, 85 vuotta täyttäneitä ja heidän omaishoitajiaan. Myös 80 vuotta täyttäneiden rokotukset on tällä viikolla aloitettu.
Terveydenhuollon henkilöstöstä ja ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa olevista asukkaista on rokotettu tällä hetkellä 84 prosenttia.
80 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä kolmasosa on tähän mennessä rokotettu ainakin kerran.
– Tämän hetken arvion mukaan 75–79-vuotiaiden rokotukset aloitetaan maaliskuun toisella viikolla, eli viikolla kymmenen, hän jatkaa.
Vapaavuoren mukaan 70–74-vuotiaiden rokottaminen aloitetaan maaliskuun lopulla, eli viikolla 12.
– Pelkästään ensi viikolla Helsingissä annetaan noin 10 000 rokotusta.
9:57
Ensi viikolla aloitetaan alle 70-vuotiaiden rokotukset
Helsingin kaupunki tiedotti tänään, että Helsingissä aletaan rokottaa myös henkilöitä, jotka ovat sairautensa vuoksi alttiita koronavirukselle.
Tänä vuonna 65–69 vuotta täyttäneiden ja sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille alttiiden henkilöiden rokotusten ajanvaraus alkaa tulevana maanantaina, 15. helmikuuta.
Rokotusvuoroon tulevassa ryhmässä on tiedotteen mukaan noin 10 000 henkilöä.
Rokotuksissa käytetään AstraZenecan rokotetta, sillä rokotetehosta yli 70 vuotta täyttäneiden keskuudessa ei ole toistaiseksi riittävää tutkimusnäyttöä.
Helsingissä on ensi viikolla käytössään noin 4 000 AstraZenecan rokotetta.
Pormestari Jan Vapaavuori on kritisoinut hallituksen rajoitustoimia muun muassa lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta sekä rajavalvonnan puutteesta. Mitä mieltä hän on rajoituksista, pitääkö ylioppilaskokelaiden olla kirjoituksissakin etänä? Katso yllä oleva video!