90-luvulla Virossa oli käytäntönä periä virolaisia varakkaammilta suomalaisilta "porolisää" kaupoissa ja ravintoloissa. Käytännöstä luovuttiin, kun suomalaisten vastustus alkoi olla liian suurta. Nykyäänkin suomalainen maksaa Tallinnassa reippaasti enemmän kuin virolainen, ellei hanki itselleen virolaista henkilökorttia.
Kesäisen mukava illanvietto on päättymässä tutussa Rae-ravintolassa Tallinnan Raatihuoneentorilla, ja on aika maksaa lasku.
Viereisen, virolaisen pöytäseurueen lasku on melkein 20 euroa edullisempi kuin oman pöytäsi, vaikka olette nauttineet käytännöllisesti katsoen samoja juomia ja ruokia, ja yhtä paljon.
Mistä se voi johtua?
Se johtuu siitä, että virolaisessa seurueessa on mukana Rae-ravintolan kanta-asiakas. Rae myöntää kanta-asiakkaille kymmenen prosentin alennuksen kaikista ruuista ja juomista. Kokonaisen pöytäseurueen parin sadan euron laskusta alennusta kertyy jo mukavasti.
Tallinnan Raatihuoneentorin hintatasosta on marmatettu Suomessa jo kyllästymiseen asti, mutta sitä ei monikaan suomalainen ole tiennyt, että Raatihuoneentorilla voi saada tuoppinsa ja lonkeronsa alennushintaan.
Kanta-asiakkuusetuja vain virolaisille
Rae-ravintolassa on käytössä samanlainen kanta-asiakasohjelma kuin monessa muussakin Tallinnan ravintolassa ja kahvilassa ja kaupassa ja palvelussa. Raessakin kanta-asiakaskorttina toimii digitaalisilla ominaisuuksilla varustettu henkilökortti, ID-kortti – mutta sen pitää olla virolainen kortti.
Vanhanmalliset erilliset kanta-asiakaskortit ovat poistumassa Tallinnasta pikku hiljaa ja tilalle ovat tulleet henkilökohtaiselle henkilökortille ladattavat kanta-asiakaskortit, mutta kortin pitää todellakin olla virolainen.
Puhelimeen ladattavia mobiilisovelluksia Virossa käytetään ainakin toistaiseksi vähemmän kuin Suomessa.
Niinpä monet kanta-asiakasalennukset ja ”vain kantiksille” -tarjoukset Tallinnassa koskevatkin vain virolaisia.
Myös esimerkiksi Viru Keskuksen suositussa urheiluväline ja -vaatemyymälässä Sportlandissa kanta-asiakkuuden voi ladata virolaiselle henkilökortille. Sportlandissa on paljon tarjouksia vain kanta-asiakkaille ja esimerkiksi pusakasta tai juoksutossuista voi kertyä säästöä kymmeniäkin euroja.
Pienen inttämisen jälkeen Sportlandin myyjä suostuu kuitenkin antamaan kanta-asiakasalennuksen myös suomalaisen henkilökortin haltijalle. Se voi johtua siitäkin, että kyseinen suomalainen sattui osaamaan viron kieltä.
Hidasta hommaa
Myös suositun Lido-ketjun ravintoloissa kanta-asiakkaaksi voi liittyä vain virolaisen henkilökortin omistaja, ei suomalainen. Suomalainen ei myöskään voi osallistua kilpailuihin ja arvontoihin, joita Lidossa järjestetään.
−Valitan, pitää olla virolainen henkilökortti, Lidon kassahenkilö kertoo, kun hänelle tarjoaa täytettyä kanta-asiakasanomusta ja suomalaista ID-korttia.
Elintarvikekauppaketjussa Rimissä suomalainen voi kyllä saada kanta-asiakaskortin, jolla saa tuntuvia alennuksia ja tarjouksia, mutta hänellä voi olla vaikeuksia rekisteröidä se käyttöönsä.
Rimin internetohjelma nimittäin ei näytä kelpuuttavan rekisteröityjällä suomalaista puhelinnumeroa. Jotkut suomalaiset ovat kiertäneet tämän ongelman syöttämällä rekisteröitymisohjelmaan itse keksimänsä virolaisen puhelinnumeron.
Myös Tallinnan suomalaistaustaisessa Robert’s-kahvilassa kanta-asiakaskorttina toimii virolainen henkilökortti. Onneksi myyjä kuitenkin kelpuuttaa kantikseksi suomalaisenkin niin, että hän syöttää tämän tiedot kanta-asiakasohjelmaan käsin, ja jokaisen oston yhteydessä etsii tämän tiedot kassakoneelta niin ikään käsin. Aikaa siihen tuhraantuu aina minuutti tai pari.
Esimerkiksi Olerex-huoltoasemaketju myöntää luotollisen kanta-asiakaskortin vain virolaisen ID-kortin haltijalle, mutta jakaa alennuksiin oikeuttavia vanhanmallisia fyysisiä kortteja myös muillekin.
Kanta-asiakas säästää jopa puolet hinnasta
Virolaiseen henkilökorttiin sidottuja alennuksia myöntävät Tallinnassa myös esimerkiksi kampaamo- ja kauneussalongit, vaatekaupat ja apteekit.
Sinnikkyys voi auttaa apteekissakin. Liettualaistaustaisessa Euroapteek-apteekissa kerrotaan ensin, että kanta-asiakkaaksi pääsee vain virolaisella henkilökortilla, mutta lopulta keskustelun jälkeen siihen kelpaa myös suomalainen kortti.
Tallinnan Euroapteekeissa on kanta-asiakkaille aina useita erityisen edullisia tarjouksia, joista suomalainenkin voi päästä nauttimaan. Tällä kertaa mukaan lähtee erilaisia magnesium-lisäravinteita, puoleen hintaan.
Kanta-asiakaskorteilla suomalaisturisti säästää Tallinnassa yhden vuorokauden aikana helposti huomattavia summia, jos hän tekee ahkerasti hankintoja.
E-kansalaisuuden voi ostaa
Henkilökorteille ladattavista kanta-asiakkuuksista onkin tulossa Tallinnassa pikkuhiljaa uusi mutta käänteinen ”porolisä”. Porolisäksi kutsuttiin Tallinnassa ja Virossa käytäntöä, jossa suomalaisilta veloitettiin samoista tuotteista ja palveluista moninkertaisia hintoja verrattuna virolaisiin.
Porolisän kulta-aikaa elettiin 90-luvulla, mutta sen lonkerot ulottuivat seuraavallekin vuosikymmenelle, Tallinnan lisäksi esimerkiksi Pärnussa.
Verukkeeksi porolisän perimiselle oli keksitty virolaisten varattomuus verrattuna suomalaisiin, mutta lopulta käytännöstä oli luovuttava suomalaisten kasvavan vastarinnan vuoksi.
Nyky-Tallinnassa suomalaisturisteilla on kuitenkin eräs keino, jolla hekin pääsevät käsiksi vain virolaisille tarkoitettuihin kanta-asiakasalennuksiin. Keino on se, että suomalainen hankkii itselleen virolaisen henkilökortin.
Viron valtio kauppaa internetissä ”e-kansalaisuutta” eli mahdollisuutta päästä käyttämään osaa Viron sähköisistä kansalaispalveluista. e-kansalaisuus maksaa 100−120 euroa ja se todellakin sisältää virolaisen henkilökortin, joka kelpaa Virossa kanta-asiakaskortiksi.
Seuraava ravintolalaskusi Tallinnassa voikin olla jo kympin tai pari edullisempi.