Yhdysvalloissa keskuspankki Fedin koronnostosta alkanut pörssilasku on jatkunut Aasian markkinoilla.
Wall Street sulkeutui aiemmin laskussa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen keskuspankki Fed oli ilmoittanut nostavansa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä. Suunnan odotetaan olevan alaspäin myös Euroopan markkinoilla.
Aasiassa Tokion, Hong Kongin, Soulin, Taipein ja Manilan yleisindeksit olivat kaikki yli prosentin laskussa, ja suunta oli alaspäin myös Shanghaissa, Singaporessa ja Jakartassa.
Nordean aamukatsauksessa ennakoitiin tänään, että päivän aikana on luvassa ohjauskoron nostoja myös Britanniassa, Norjassa ja Sveitsissä.
Japanin keskuspankki sitä vastoin piti ohjauskoron ennallaan -0,1 prosentissa tämän päivän kokouksessaan. Ruotsissa keskuspankki teki prosenttiyksikön korotuksen jo tiistaina.
Wall Streetillä teollisuusindeksi Dow Jones oli edellisiltana päättynyt 1,7 prosenttia miinukselle, kuten myös laaja-alainen S&P 500. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,8 prosentin laskussa pörssin sulkeutuessa.
Inflaatio on saatava alas
Fedin pääjohtaja Jerome Powell vakuutti koronnoston jälkeen, että keskuspankki on sitoutunut nostamaan korkoja ja pitämään ne korkealla siihen asti, kunnes inflaatio laskee.
Powell tiedostaa, että inflaation laskeminen edellyttää hitaamman kasvun aikaa ja korkeampaa työttömyyttä. Hänen mukaansa inflaatio on saatava alas.
– Toivoisin, että olisi kivuton tapa tehdä se, mutta sellaista ei ole, Powell sanoi.
Powell sanoi lisäksi, että jatkuva korkea inflaatio olisi vielä tuskallisempaa ja erityisesti niille, jotka kestävät sitä vähiten.
Pääjohtajan kommentit tulkittiin merkkinä siitä, että luvassa on uusi 75 korkopisteen eli 0,75 prosenttiyksikön korotus marraskuussa.
Fed on nostanut nyt kolmesti peräkkäin korkoa 0,75 prosenttiyksiköllä ja yhteensä se on nostanut korkoa viidesti kuluvan vuoden aikana. Korkohaarukka on nyt 3,00–3,25 prosenttia ja se on korkeimmillaan vuoden 2008 tammikuun jälkeen.
Wall Streetin pörssikurssien ohella koronnosto näkyi dollarin kurssissa, joka nousi euroon nähden korkeimmalle tasolle lähes 20 vuoteen. Edellisen kerran dollari on ollut yhtä vahva lokakuussa 2002.
Korkopäätös näkyi myös öljyn hinnassa, joka oli vahvistunut presidentti Vladimir Putinin julistettua Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Fedin koronnosto painoi öljyn hintaa taas alas, kun markkinoilla ennakoitiin maailmantalouden vauhdin hiipuvan korkeiden korkojen seurauksena.
Katso myös: Kuinka kauan inflaatio kestää? Haastattelussa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
9:46