Yhdysvaltain keskuspankki Fedin odotetaan tämän viikon korkokokouksessaan jättävän ohjauskorot ennalleen, vaikka inflaatio on parin viime kuukauden aikana taas alkanut kiihtyä odotuksia enemmän.
Hinnat nousivat elokuussa Yhdysvalloissa 3,7 prosentin tahtia, etenkin bensiinin kallistumisen myötä. Myös energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio nousi 4,3 prosenttiin.
Fed kertoo linjauksestaan keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Yleinen arvio on, että edessä voi olla uusi koronnosto myöhemmin tänä vuonna, joko marraskuun tai joulukuun kokouksessa.
Ennen tämän viikon kokousta Fed on nostanut korkojaan 11 kertaa puolentoista vuoden aikana. Näin korkeita korkoja ei Yhdysvalloissa ole koettu sitten vuoden 2001, kun keskuspankki yrittää nujertaa sitkeästi korkeana pysyvää inflaatiota. Edellisen kerran Fed nosti korkojaan heinäkuussa ja hilasi ne silloin 5,25–5,5 prosentin vaihteluväliin.
Tavoitteena jarrutus ilman äkkipysähdystä
Fedin päänvaivana on saada korkoruuvia kiristämällä inflaatio kuriin ja kohti kahden prosentin tavoitetasoa, mutta samalla välttää kiristämästä talouskasvua liikaa ja aiheuttamasta taantumaa. Tämä niin sanottu pehmeä lasku saattaa tarkkailijoiden mukaan olla saavutettavissa. Vuoden alkupuolella talous kasvoi vahvasti ja inflaatio hidastui, samalla kun työmarkkinat viilenivät.
Investointipankki Goldman Sachs laski äskettäin ennustettaan taantuman todennäköisyydestä 20 prosentista 15 prosenttiin. Monet ekonomistit arvioivat nyt, ettei taantuma enää ole odotettavissa. Myös Fedin pääjohtaja Jerome Powell on arvioinut, että Fed saattaa onnistua saattelemaan talouden pehmeään laskuun lähikuukausien aikana.
Samalla kun Fed kertoo korkoratkaisustaan, se julkaisee päivitetyt ennusteet Yhdysvaltojen talouden kehityksestä. Niistä saadaan osviittaa, miten Fed arvioi tarvetta tiukentaa korkoruuvia vielä kertaalleen ennen vuodenvaihdetta.
– Perusolettamuksemme on, että avomarkkinakomitea jättää korotuksen tekemättä tässä kuussa ja nostaa korkoja vielä kerran marraskuussa 0,25 prosenttiyksiköllä, arvioi Citigroup äskettäin.
Toiset ekonomistit taas pitävät loppuvuoden korotusta epätodennäköisenä. Fed haluaa kuitenkin pitää mahdollisuuden korotukseen markkinoiden mielissä, koska muuten sijoittajat voisivat alkaa veikata koronlaskuja ja riehaantua keskuspankin näkökulmasta liikaakin.
Konsulttiyhtiö EY:n pääekonomisti Gregory Daco ennakoi, että syyskuun kokouksen jälkeen Fed jättää korot pitkäksi aikaa nykyiselle korkealle tasolleen antaakseen niille aikaa painaa korkeana pysynyttä inflaatiota alaspäin.