Wall Streetin pörssikurssit laskivat jyrkästi keskiviikkona, kun kääntynyt korkokäyrä vahvisti pelkoa lähestyvästä taantumasta.
Keskeinen Dow Jones -indeksi sukelsi peräti 3,1 prosenttia, enemmän kuin kertaakaan aiemmin tänä vuonna. Teknologiapainotteinen Nasdaq putosi 3,0 ja S&P 500 putosi 2,9 prosenttia. Erityisen paljon laskivat pankkien pörssikurssit.
Sijoittajien myyntivimmaa ruokki korkokäyrän kääntyminen, mikä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain liittovaltion pitkäaikaisten lainojen korot ovat alhaisempia kuin lyhyiden. Keskiviikkona korkokäyrä kääntyi, kun liittovaltion kymmenvuotisen lainan korko laski kaksivuotisen lainan koron alapuolelle.
Perinteisesti kääntynyt korkokäyrä on ollut vahva merkki tulevasta taantumasta. Ilmiö syntyy, kun sijoittajat ennakoivat talouskasvun hidastuvan ja alkavat hankkia enemmän pitkäaikaisia velkakirjoja. Kääntynyt korkokäyrä esiintyi esimerkiksi ennen IT-kuplan puhkeamista vuonna 2000 sekä ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.
Markkinoita ovat hermostuttaneet viime aikoina heikot talousluvut maailmalta. Kiinan teollisuustuotannon luvut olivat heikoimmat 17 vuoteen, ja Euroopan taloudelle keskeisen Saksan talous supistui toisella vuosineljänneksellä.
Trump syyttää keskuspankkia
Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaa on pidetty yhtenä syynä maailmantalouden epävarmuuden kasvamiseen, mutta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti talouden ongelmista tuttuun tapaan Yhdysvaltain keskuspankkia Fediä ja sen pääjohtajaa Jerome Powellia.
– Kiina ei ole ongelmamme... meidän ongelmamme on Fedin kanssa, Trump tviittasi ja kutsui keskuspankkia ja Powellia avuttomaksi.
– He nostivat (ohjauskorkoa) liian paljon ja liian nopeasti. Nyt he ovat liian hitaita laskemaan sitä.
Heinäkuussa Fed laski ohjauskorkoaan ensi kertaa yli vuosikymmeneen, ja keskuspankin odotetaan jatkavan koronlaskulinjalla tulevina kuukausina. Trumpin mielestä Fedin tahti on kuitenkin liian hidas.