Pörssisähkö kallistuu maanantaina – koko alkuviikosta tulossa tavanomaista kalliimpi

Olkiluodon ylivoimalan huoltotyöt ja vaisut tuulennopeudet nostavat pörssisähkön hintaa alkuviikosta. Pörssisähkön hinnan arvioidaan pysyvän korkealla koko alkuviikon ajan, mutta viime aikojen kaltaisia hintapiikkejä ei näillä näkymin ole tulossa.

Viikonloppuna alkanut vuosihuolto Olkiluodon ydinvoimalassa nosti sähkön hintaa vain lievästi sunnuntaina, mutta maanantaina pörssisähkö kallistuu viime aikojen keskihintaan verrattuna.

Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta nousee maanantaina 11,52 senttiin kilowattitunnilta sunnuntain 8,39 sentistä, kertoo sähköpörssi Nord Poolin dataan perustuva sivusto.

Kalleimmillaan pörssisähkö on aamupäivällä kello 10 ja 11 välillä, jolloin kilowattitunnille tulee arvonlisäveron kanssa hintaa 15,19 senttiä.

Olkiluodon huoltotöiden vaikutus pörssisähkön hintaan vahvistuu maanantaina, sillä päivästä odotetaan varsin vähätuulista. Tämä tarkoittaa, että energiayhtiöiden tuulivoimatuotannon kapasiteetti on vajaakäytöllä.

Huoltokatkoon on kuitenkin varauduttu siten, että energiayhtiö Fortum ja Huoltovarmuuskeskus lykkäävät Meri-Porin voimalaitoksen siirtämistä huoltovarmuuskäyttöön, ja voimalaitos pidetään kaupallisessa käytössä maaliskuun ajan. Järjestelyllä vähennetään riskiä siitä, että sähkön hinta nousisi voimakkaasti maaliskuun aikana.

Alkavalle viikolle luvassa heikkoja tuulia ja yöpakkasia

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen sanoo, että tuulivoimatuotannon kannalta tilanne näyttää lähipäivinä melko kehnolta: tuotantoalueilla eli Länsi-Suomessa on muutaman sadan metrin korkeudessa vain melko heikkoa tuulta.

– Tuotantotilanne huononee viikon mittaan, kun korkeapaineen keskus on lähellä Suomea tai Suomen päällä. Silloin tuuletkin ovat aika heikkoja, hän sanoo STT:lle.

Lämpötila painuu etelässä tauon jälkeen pakkaselle pääasiassa öisin. Kylmenevien kelien ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan niin suurta kulutuspiikkiä, että pörssisähkön hinta nousisi samanlaisiin huippulukemiin kuin tammikuussa.

Tuolloin pörssisähkön hinta nousi korkeimmillaan yli kahteen euroon kilowattitunnilta.

Pörssisähkön ennustetaan kuitenkin olevan tavallista kalliimpaa suurimman osan ensi viikkoa. Parviainen toteaa STT:lle, että Suomea lähestyvä korkeapaine tarkoittaa, että myös tuulet ovat heikkoja.

Tammikuussa pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli reilut 13 senttiä kilowattitunnilta, mutta helmikuussa keskihinta putosi reilusti alle seitsemään senttiin.

Alkavalla viikolla pörssisähkö on kalliimpaa kuin viime aikoina, mutta silti huomattavasti edullisempaa kuin viime syksyn huippulukemien aikana.

*Päivitys kello 16.24: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat