Monella on näin alkuvuonna aika päivittää sähkösopimukset uusiksi.
Kylmin talvi alkaa hiljalleen taittua kohti keväisempiä kelejä, mutta silti se perinteinen pohdituttaa: Mikä sopimus olisi itselle paras ja paljonko sähkö vielä talven aikana maksaa?
Suomalaisten sähkön kulutus kasvoi viime vuonna hieman yli kolme prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Olkiluodon voimaloiden tuotanto takkusi ja merikaapeleita oli poikki.
Kallistuneet sähkön hinnat hillitsivät kuitenkin vuonna 2024 sähkönkulutusta jonkin verran.
Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että lauha alkuvuosi on pitänyt sähkön hinnan kohtuullisena.
– Suomen hinnat ovat edullisempia kuin Ruotsin Tukholman hinta-alueella tai Norjan Oslon hinta-alueella.
Kaksi suurta tekijää hinnassa
Leskelä mainitsee, että sähkön hinta pysyttelee perinteisesti kevään ja kesän ajan edullisempana kuin talvikuukausina, kuten futuurit nytkin näyttävät.
Kaksi selvästi suurinta tekijää sähkön hinnassa ovat tuulen määrä ja sään lämpötilat. Tuulen määrä vaikuttaa tuulivoimaan ja sään lämpötilat sähkön tarpeeseen.
– Hinta on merkittävästi alempi keväällä ja kesällä ja lähtee taas syksyllä nousuun.
Leskelän mukaan helmikuun ja maaliskuun ajan pörssisähkön hinta pysyttelee noin 10 sentissä.
– Siinä voi jokainen miettiä, onko vuoden tai kahden vuoden kiinteä sopimus hyvä vai olisiko se pörssisähkö.
Kiinteiden sähkösopimusten hintojen madalluttua myös kiinteät sähkösopimukset ovat kasvattaneet suosiotaan.
Ydinvoimalla tuotetaan tällä hetkellä suurin osa suomalaisten sähköstä, mutta tuulivoima on noussut toiseksi suurimmaksi energian tuotantomuodoksi. Suomen uusiutuvien toimitusjohtaja Anni Mikkonen kertoi Viiden jälkeen -lähetyksessä, että tuulivoiman lisäämistä suunnitellaan sadalla gigawatilla ja vireillä on satoja aurinkovoimahankkeita.
Kuinka suuri osa kotitalouksien sähköstä voitaisiin parhaimmillaan saada uusiutuvasta energiasta ja minne päin Suomea tuulivoimaloita olisi tulevaisuudessa rakenteilla? Katso keskustelu jutun videolta.