Porvoolaiskoulussa todettiin koronatartunta vain muutama päivä sen jälkeen, kun oppilaat palasivat lähiopetukseen.
Linnajoen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Nina Martikainen ei varsinaisesti yllättynyt kuultuaan, että koulussa todettiin koronatapaus vain päiviä koulujen lähiopetuksen alkamisen jälkeen.
– En yllättynyt yhtään. Ihmiset tapaavat toisiaan ja kun kontakteja on paljon, tartuntoja saattaa tulla. Oppilas voi saada koronan vapaa-ajallaan ja tuoda sen kouluun.
Porvoon kaupunki tiedotti eilen sunnuntaina, että koulun 17 oppilasta ja 4 opettajaa on määrätty karanteeniin koulussa vahvistuneen koronatapauksen vuoksi. Muut luokat jatkavat opetusta normaalisti lähiopetuksena. Linnajoen koulu on yläkoulu, jossa noin 550 oppilasta.
Poika halusi jäädä kotiin
Martikainen sanoo, että hänestä olisi ollut viisainta, että koulut olisi pidetty etäopetuksessa lukuvuoden loppuun. Vanhemmilla on asiasta hyvin erilaisia näkemyksiä. Martikaisen poika päätti itse, että jää lukuvuoden lopuksi pois koulusta.
– Hän pohti asiaa ja sanoi, että pitää koulusta ja mielellään tapaisi kavereitaan, mutta pelkäsi, etteivät kaikki teini-ikäiset muista noudattaa turvavälejä ja muita rajoituksia, joita koulussa nyt on. Siksi hän toivoi itse, että jää pois loppuvuodeksi.
Martikaisen poika pyysi opettajilta mahdollisuutta tehdä itsenäisesti opinnot kesälomaan asti. Hänen kokemuksensa mukaan se onnistui tilanteessa hyvin.
Lue myös: Miksi porvoolaiskoulu jatkaa toimintaansa normaalisti koronatartunnasta huolimatta? Johtava lääkäri vastaa
– Opettajat ovat olleet joustavia asiassa.
Ministeriö ohjeistaa kouluja
Opetusministeri Li Andersson otti viikonloppuna kantaa porvoolaiskoulun koronatartuntaan.
– Kouluissa toimitaan tartuntatapauksissa juuri näin: välittömästi ja paikallisesti tartuntatautilain nojalla. Opetuksessa noudatetaan erityisjärjestelyjä turvallisuuden takaamiseksi, Andersson kirjoitti Twitterissä.
Ministeriö on antanut kouluille ohjeistuksen, erityisjärjestelyistä, joilla huolehditaan loppulukukauden turvallisuudesta. Ohjeistuksen mukaan esimerkiksi yhteisruokailuja ei järjestetä, käytöstä poistettuja tiloja voidaan hyödyntää ja oppilaita oleskelee samassa tilassa yhtäaikaa vähemmän.