PAU:n työehtoasiantuntija Jussi Saarikedon mukaan yölisiin puuttuminen rokottaisi osaa Postin työntekijöistä jopa useilla sadoilla euroilla kuussa. Postin HR-johtajan mukaan yölisien leikkaus ei koske kuin osaa Postin työntekijöistä.
– Palkka voi laskea useita kymmeniä prosentteja. Alkaen viidestä jopa tuonne 30 prosenttiin riippuen työtehtävistä. Puhutaan muutamasta sadasta eurosta jopa viiteensataan euroon kuukausitasolla, selventää Saariketo.
Työntekijäliitto PAU on tehnyt laskelmia siitä, miten työnantajapuolen halu alentaa yölisiä vaikuttaa yksittäisen henkilön tilipussiin.
"Koskisi tuhansia työntekijöitä"
Esimerkiksi Postikeskuksen postinkäsittelyssä jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla työskentelevä henkilö menettäisi PAU:n mukaan yli 500 euroa kuussa. Pidempään alalla olleen kokoaikaisen työntekijän kuukausipalkka on vajaat 2200 euroa.
– Tällä hetkellä yötyöstä meidän alalla maksetaan 30 prosentin korvaus, jatkossa työnantaja haluaisi maksaa vain 65 sentin yötyökorvauksen tunnilta.
Vaikutus olisi tässä näkökulmasta suurin paitsi postin käsittelijöille myös kuljettajille. Saarikedon mukaan puhutaan tuhansista työntekijöistä.
"Ei koske kaikkia"
Työnantaja kiistää väitteen, jonka mukaan yöleikkaus koskisi kaikkia Postin työntekijöitä.
– Olemme hakemassa yötyön korvauksien alentamista ensisijaisesti varhaisjakeluun. Varhaisjakelussa on noin parituhatta työntekijää, selvittää puolestaan Postin työnantajapuolelta HR Services johtaja Tuuli Niininen.
– Yhteensähän meillä on Suomessa noin 16 000 työntekijää.
Laskelmat erilaiset, summat linjassa
Sanomalehtien jakaja työskentelee osa-aikaisena neljän tunnin vuorossa. Vuoroja on kuusi viikossa.
– Esimerkiksi osa-aikaisesta sanomalehden jakajasta meillä on ihan palkkakuitista otettu esimerkki: hän tienaa noin 1400 euroa kuussa ja näillä työnantajan leikkauksilla hän tienaisi lähes 400 euroa vähemmän eli noin 30 prosenttia leikkautuisi palkasta, ynnää työntekijäliiton Saarikoski.
Työantajapuolen matematiikan mukaan varhaisjakelussa toimivan osa-aikaisen työntekijän kuukausiansiot näyttävät seuraavilta.
"Osa-aikanen varhaisjakelun työntekijä tienaa neljän tunnin työvuorossa keskimäärin 1250 kuussa. Nykyisten määräysten mukaan yötyöstä maksettava korvaus on 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta. Yölisä alenisi 11.61 eurosta 2,60 euroon per vuoro. Eli viikkotasolla tarkalleen 54,06 euroa ja kuukaudessa reilut 200 euroa."
Posti perustelee leikkaustarvetta kilpailutilanteella, joka on varhaisjakelussa kovaa.
– Kilpailijat käyttävät TES:iä, jossa yötyökorvaus on paljon alhaisempi. Se, mikä tuntuu nyt palaneen kaikkien verkkokalvoille on, että Posti olisi alentamassa 30 prosenttia palkoista. Sillä tarkoitetaan nimenomaan tätä yötyökorvausta varhaisjakelussa.
Kummallakin laskutavalla sanomalehteä postilaatikoihin aamun pikkutunneilla kiikuttavan varhaisjakajan tilipussiin jää rapiat 1000 euroa kuussa.
Maahanmuuttajille kokoaikatöitä?
– Varhaisjakelussa on paljon maahanmuuttotaustaisia henkilöitä. Näillä joustoilla pystyisimme mahdollistamaan sen, että henkilö voisi jatkaa perusjakelun puolella. Eli saisimme aikaiseksi kokoaikaisia töitä, jotka olisivat maahanmuuttotaustaiselle henkilölle erittäin tärkeitä eli olisi tietty ansiotaso. Eri töitä yhdistämällä saadaan sellainen kokonaisuus, että ansiotaso on riittävä oleskeluluvan saamiseen, perustelee Niinimaa.
Työntekijäpuolella asiaa ei ajatella kokoaikatyön kannalta.
– Kyllä meillä työntekijät ja liiton jäsenet on antaneet täystyrmäyksen näille työnantajan leikkauksille. Näitä ei voida hyväksyä, Saariketo sanoo.
Työntekijöiden ehtoihin perehtynyt Saariketo harmittelee työnantajapuolen julkisuuteen levittämiä viestejä.
– Posti sanoo omissa viesteissään, että yölisien leikkaus kohdistuisi vain sanomalehden jakajiin tai jakelutehtäviin. Totuus on se, mikä meille on kerrottu, että se koskee kaikkia työtehtäviä, joita yöaikaan tehdään. Emme kyllä tunnista sitä, että tämä yötyölisän heikennys kohdistuisi vain tiettyyn ammattiryhmään.
Työnantajan Niinimaan mukaan asia ei ole näin yksinkertainen, ja jopa varhaisjakelussa erilaisten takuupalkkojen ansiosta työntekijä voi parhaimmillaan tienata jopa 5200 euroa kuussa.